600 famílies de Catalunya i Madrid planten cara a CaixaBank

A Catalunya denunciem l’incompliment de la llei i la mala gestió amb els HPO i exigim una taula de negociació col·lectiva

Avui des de Madrid fins a l’Hospitalet de Llobregat 600 famílies que viuen en pisos propietat de CaixaBank han dit prou. A Catalunya una seixantena de veïnes han llançat una campanya per exigir una taula de negociació i que compleixi amb les lleis 24/2015 i la regulació de lloguers. A Madrid 500 famílies denuncien pujades de preu abusives. Per això s’ha llançat una campanya i a Catalunya hem celebrat una roda de premsa on han participat veïnes i militants de l’Hospitalet i de Barcelona. També han assistit alguns càrrecs públics que han donat suport a la lluita. 

Els primers casos van sorgir a Barcelona, on CaixaBank, el segon propietari d’habitatges de l’Estat espanyol, porta incomplint l’aplicació de la Llei 24/2015 des de finals de 2019, per la qual està obligada oferir un lloguer social a una família amb tres menors en situació de vulnerabilitat. D’altra banda, CaixaBank també està evitant renovar contractes sota el nou marc de la Llei de contenció de rendes, la 11/2020. Malgrat s’ha instat a CaixaBank a complir les lleis i s’ha intentat negociar amb l’entitat, aquesta ha decidit escollir, unilateralment, la via judicial i procedir al desnonament de les famílies afectades. 

A l’Hospitalet, dos blocs d’habitatge de protecció oficial (HPO) en règim de lloguer amb 110 pisos denuncien clàusules abusives en els contractes – opció a compra que desapareix en la renovació de contractes, obligatorietat de contractar assegurança d’impagament i obrir compte a Caixabank, IBI i despeses d’escala cobrades a part – i abandonament total del manteniment dels edificis pel qual paguen una liquidació a final d’any sense justificants. 50 dels pisos han passat el mes de Gener sense gas i amb evasives de CaixaBank, i cada any se’ls cobra el manteniment d’unes plaques solars que no han funcionat mai, entre altres. Instem a CaixaBank a complir la Llei d’Arrendaments Urbans i complir les obligacions com arrendador. Finalment, s’ha constatat que en els contractes dels blocs de l’Hospitalet, s’ha patit una pujada del 61% del preu en els últims 10 anys i s’ha doblat el llindar mínim d’ingressos anuals per accedir a la renovació del contracte, de 8.000€ al 2010 a 15.000€ al 2020. No s’enten per què en un habitatge de protecció oficial augmenta el lloguer fins a tal punt i demana uns ingressos mínims d’accés, requisit que no apareix en cap llei. 

Veïnes i Sindicat exigeixen una negociació a CaixaBank

Families afectades

El Sindicat de Llogateres exigim a CaixaBank que aturi els desnonaments previstos per la família de la Laura i el Quim i per la família de la Rosario. Així mateix exigim que compleixin amb la 24/2015 i amb la Llei de Regulació de Lloguers. Per últim, instem a CaixaBank a seure en una taula de negociació amb  les veïnes dels habitatges de protecció oficial de l’Hospitalet per arribar a un acord en la renovació dels contractes i que compleixi amb les seves obligacions com a arrendador. A les institucions i administració pública exigim que forcin a CaixaBank perquè compleixi les lleis i que si no ho fa, que sigui sancionada degudament. 

El Sindicat de Llogateres és una organització amb milers afiliades. Si hem aconseguit fer seure a negociar a Goldman Sachs o a Blackstone, també farem seure a negociar a CaixaBank. El dret a l’habitatge de la Laura, el Quim, la Rosario i les 110 famílies de l’Hospitalet estan per davant del privilegi dels bancs i els fons voltors d’especular.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca