Acció a dos hotels de Blackstone per denunciar les pujades de lloguer abusives i exigir lloguers socials

Sindicats de Llogateres, la PAH i Raval Rebel ocupen dos hotels a Madrid i Barcelona per exigir una negociació col·lectiva amb l’objectiu de renovar contractes de lloguer i oferir lloguers socials a les famílies més vulnerables

 

Aquesta tarda, veïnes de Madrid i Catalunya han visitat  els hotels Ramblas Hotel powered by Vincci (del grup HI Partners) i Axel Atocha Madrid, tots dos propietat del fons voltor Blackstone – el propietari amb més habitatges i hotels de l’estat espanyol. L’objectiu és exigir la renovació de contractes sense pujades abusives per als seus llogaters així com l’oferiment  de lloguers socials a famílies vulnerables.

La protesta s’ha celebrat a l’interior i exterior dels hotels, interpel·lant als hostes per a explicar-los com Blackstone abusa dels seus llogaters de manera sistemàtica i no respecta les mesures antidesnonaments. En els últims deu anys 1 milió de llars han estat desnonades a l’Estat. D’altra banda,  Blackstone és el primer propietari a nivell estatal en immobles destinats al turisme des que l’any 2019 va adquirir un gran nombre d’immobles destinats a hosteleria.

Desnonen imposant pujades abusives impagables o simplement, no renovant-los els contractes; obren cases d’apostes als barris obrers, fomentant la ludopatia, i inverteixen en establiments hotelers que gentrifiquen i expulsen les residents; el model de negoci del fons voltor clarament està basat en l’amenaça directa de drets bàsics de tota una societat.

Raval Rebel, el Sindicat de Llogateres i la PAH de Barcelona ocupen l’hotel Ramblas Hotel powered by Vincci del grup HI Partners

A Barcelona, afectats per Blackstone de diferents ciutats de Catalunya, organitzats a través del Sindicat de Llogateres, de Raval Rebel i la PAH de Barcelona, s’han plantat a l’hotel Ramblas Hotel powered by Vincci sobre les 19h. Un cop allà han cridat consignes reivindicatives i han informat als turistes de la situació de les famílies que viuen en pisos de Blackstone. Així mateix, s’ha fet una petita actuació amb la cançó “Oye Blackstone, aquí estamos, en el barrio nos quedamos”, que versiona una coneguda cançó de la Bad Gyal.

Entre els participants es trobaven algunes de les milers de famílies afectades per Blackstone. És el cas de Rosa, Dani i la seva filla amb discapacitat, qui van patir una dació en pagament hipotecària al 2018 i porten molt temps exigint un lloguer social a la casa on porten més de 20 anys vivint, però Blackstone insisteix a reubicar-los en un altre habitatge més precari. Alas i Alexander es troben en la mateixa situació: Blackstone es nega a renovar-los el lloguer social al qual tenen dret a la seva casa de Gavà on hi  porten més de 15 anys. La situació de l’Anaïs, qui viu a Barcelona, és diferent. Després d’anys pagant lloguer i patint la deixadesa de Blackstone en el manteniment de la finca fins al punt que li va caure el sostre del menjador del seu propi habitatge, l’Anais reclama un lloguer social per a ella i la seva filla perquè ja no pot continuar pagant el lloguer. Al barri del Raval, les veïnes es troben en situacions similars. Houda i la seva filla viuen des de finals del 2018 en un pis en males condicions, negociant un lloguer social a 7 anys que mai arriba, tot i que la Llei 24/2015 antidesnonaments catalana obliga a grans tenidors com Blackstone a fer lloguers socials. A pocs metres viuen Fatima, Ahmed i el seu fill, que per estar en una situació administrativa irregular, Blackstone els nega un lloguer social. Faysal i la seva família amb tres menors porten 14 anys vivint al  mateix pis, pel qual va estar uns anys pagant una hipoteca. El banc li va vendre el pis a Blackstone i ara són aquests els que els volen desnonar. És per això que des de Raval Rebel exigeixen a Blackstone que formalitzi una taula de negociacions per tal d’abordar aquests casos i garantir el dret a l’habitatge d’aquestes famílies.

A Madrid les veïnes ocupen  l’hotel Axel Atocha per exigir centenars de renovacions sense pujades

Desenes de famílies organitzades a través del Sindicat d’Inquilines i Inquilins de Madrid han replicat la mateixa acció a un hotel a Madrid, també propietat de Blackstone. Aquestes famílies són d’Alcorcón, Aranjuez, Carabanchel, Torrejón de Ardoz i Vallecas i viuen en règim de lloguer. La seva situació és diferent: allà Blackstone els està exigint pujades de fins al 60% en el preu del lloguer per poder renovar contractes. Per això s’han organitzat amb el Sindicato de Inquilinas i tenen clar que l’única manera de fer front a aquests abusos per part de l’arrendador és lluitant colze a colze exigint una negociació col·lectiva per a totes les famílies involucrades.

Antonio i Mari, un matrimoni octogenari d’Alcorcón, s’enfronten actualment a unes pujades exagerades tot i que  el seu habitatge social els va ser adjudicat fa ja 22 anys. Al seu costat també hi seran la  Laura i l’Antonio, del Bloc en Lluita de Torrejón, que viuen en les seves carns com el fons els vol expulsar de casa seva exigint-los una pujada inassumible de més del 60% de la renda. Aquestes són dues de les més de 80 famílies que s’han organitzat col·lectivament per seguir l’estratègia de #EnsQuedem: no marxar de casa i insistir en la  negociació col·lectiva per aconseguir lloguers dignes sense pujades abusives.

El Sindicato de Inquilinas, gràcies a la seva campanya #MadridVsBlackstone ja va aconseguir, fa poc més d’un any, fer seure a Blackstone a una taula de negociació col·lectiva que va guanyar lloguers estables de fins a 7 anys sense pujades abusives per a més de 200 persones. Una vegada més, tenen clar que no deixaran de lluitar al costat de les famílies organitzades fins afegir una victòria més a la seva lluita pel dret a l’habitatge i contra l’especulació.

Blackstone lidera l’especulació amb l’habitatge: 20.000 llars en propietat i co-gestió de 50.000 llars de la SAREB.

Blackstone és el fons voltor amb més habitatges a tot l’estat espanyol amb un total de  20.000 immobles, 1.000 més que el segon de la llista, CaixaBank. Només a Catalunya compta amb 5.500 habitatges, de les quals 4.036 estan buits, segons el diari La Directa, qui alhora va consultar el registre de l’Agència d’Habitatge de Catalunya. Aquest fons d’inversió, com molts altres, va ampliar la seva cartera d’immobles després de la crisi hipotecària, quan nombrosos bancs van fer fallida i van poder adquirir a preus de saldo els habitatges de famílies que havien sofert execucions hipotecàries. Concretament, Blackstone va adquirir grans lots de propietats de Catalunya Caixa a través de la cartera Hèrcules i d’altres adquisicions massives vinculades amb el rescat a la banca. Tot això en el marc de mesures econòmiques com la bonificació de bona part dels impostos sobre els beneficis de les SOCIMIs o la flexibilització del mercat del lloguer amb la reducció de la durada dels contractes a 3 anys. Un marc que, sens dubte, va generar una alta rendibilitat a fons voltors com Blackstone.

En els últims anys, Blackstone ha anat tancant el cicle d’especulació a través dels lloguers i actualment s’està desfent de la seva cartera a través del mercat de venda. Aquest fet està afectant milers d’inquilins als quals Blackstone pretén expulsar a través de la no renovació de contractes, amb la finalitat de treure major rendibilitat en les operacions de compravenda.

Blackstone, a través de Anticipa i Alisenda, s’ha convertit des del febrer passat en un dels dos “servicers” o gestors dels prop de 50.000 habitatges que estan en mans de la SAREB, el “banc dolent” que va absorbir els “actius tòxics” que va deixar la crisi hipotecària, o dit d’una altra manera, els habitatges que es van pagar amb diners públics a través del rescat bancari.

Líder també amb inversió hotelera

Des que Blackstone va aterrar al territori espanyol no només hem vist com adquireix aquests lots de propietats de bancs, sinó que ha arribat a convertir-se en el major propietari d’immobles destinats al sector hoteler. Segons fonts de Lainformación.com, Blackstone va apostar per aquest sector a través de la cartera d’hotels que Banc Sabadell tenia a través de Hotel Investment Partners (Hi Partners). Aquesta societat compta amb almenys 71 hotels i més de 21.000 habitacions a l’Estat, explotats per companyies com Melià, Marriott o Axel.

L’explotació de les nostres ciutats no acaba en els milers de desnonaments als quals assistim cada setmana. Amb la inversió que Blackstone està fent en hotels es reforça un procés de turistificació insostenible a Barcelona i a tants altres llocs. Els fluxos i l’activitat turística s’han reactivat després de la pandèmia i pretenen continuar creixent cada any a la ciutat, agreujant-ne l’expulsió de veïnes, la pèrdua del comerç de proximitat, la saturació de carrers, places i del transport públic, la contaminació ambiental i la precarització laboral que caracteritza la indústria turística.

Una llei per a frenar l’especulació i protegir el dret a l’habitatge

Durant els pròxims mesos la batalla entre especulació i dret a l’habitatge es donarà a través de la Llei d’Habitatge estatal que s’està discutint al Congrés. Al setembre es decidiran qüestions clau, que tindran un impacte determinant en les pròximes dècades,  com la regulació de lloguers amb baixades de preu, l’obligació d’oferir lloguers socials a les llars vulnerables acabar amb l’onada de desnonaments, la incorporació dels habitatges de la SAREB al parc públic d’habitatge, o la reducció dràstica dels beneficis fiscals que els fons voltor gaudeixen des de fa deu anys.

Aquest debat acarnissat estarà protagonitzat, d’una banda, per la patronal immobiliària, que a través de societats com Anticipa (Blackstone), lobbies com ASVAL o promotors immobiliaris com Asprima, que ja estan exercint pressió sobre el Govern perquè s’aprovi una llei que no amenaci els seus beneficis. A l’altre banda es troben desenes de sindicats d’inquilines i d’habitatge, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, la majoria de sindicats laborals (com CCOO, UGT i CGT) i diverses organitzacions socials, que defensaran una llei que incorpori canvis reals i protegeixi el dret a l’habitatge.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca