Amsterdam prohibeix Airbnb. I a Catalunya, què podem fer?

Amsterdam acaba de prohibir Airbnb al centre de la ciutat. A Catalunya cal fer el mateix a totes les ciutats, començant per Barcelona i Girona. Però aquí tenim una problemàtica diferent a la d’Amsterdam, que planteja altres reptes.

En primer lloc, a Catalunya hi ha més de 80.000 habitatges amb llicències turístiques a perpetuitat. En altres paraules: no caduquen mai. És l’invent del Govern Mas, el 2011: pagant poc més de 200 euros a l’administració, qualsevol podia convertir una casa en un hotel. Per sempre.

Fa temps que des de la ciutadania organitzada investiguem de quina manera  cancelar aquestes llicències. En general ens hem trobat amb falta de voluntat política, però tot apunta a que una manera de que caduquin aquestes llicències es modificar el planejament urbà.

En segon lloc, per empitjorar les coses, ara la Generalitat pretén legalitzar el lloguer d’habitacions turístiques. Volen que sigui totalment legal llogar habitaciones a turistes 365 dies a l’any.

Això és el contrari del que necessitem: cal prohibir el lloguer d’habitacions turístiques, perquè Airbnb i moltes inmobiliàries ja estan utilitzant aquest recurs (al·legal) per desviar habitatges sencers al turisme. Permetre-ho seria un error tan catastròfic com el de 2011.

En tercer lloc, actualment, milers d’habitatges turístics s’estan ofertant com a “lloguers de temporada”. Segons els darrers estudis, han augmentat més del 250%! Però el problema és que aquests lloguers són totalment fraudulents.

La Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) contempla la fórmula del “lloguer de temporada” sempre que sigui per a usos diferents al d’habitatge habitual: desplaçaments per treball, per vacances, per realització d’obres a la llar, o similars.

Però la realitat és que els especuladors turístics estan utilitzant la figura del lloguer temporal per evitar fer contractes de 5 i 7 anys que marca la llei. Perquè, en la situació actual, la inmensa majoria de persones que podran llogar-los ho farà per residència permanent.

Davant l’emergència habitacional i la profunda crisi del turisme, ha arribat l’hora de que totes les administracions treballin per recuperar els habitatges desviats al turisme. Perquè cumpleixin la seva funció social.

Respecte el Govern de la Generalitat, cal que el president Quim Torra i la consellera d’empresa Àngels Chacón: 

1- Modifiquin la llei perquè tots els falsos “lloguers de temporada” tornin al mercat residencial, a preus assequibles i amb contractes d’ almenys 5 o 7 anys de durada, tal com estableix la LAU.

2- La Generalitat també ha de legislar per prohibir les habitacions d’ús turístic. Les habitacions turístiques han estat aprofitades pels especuladors i per Airbnb per seguir incrementant el nombre d’hotels clandestins.

3- La Generalitat ha de deixar de donar llicències turístiques a ciutats i pobles en situació d’emergència habitacional.

Cal aturar això. No pas legalitzar-ho.

Respecte els ajuntaments: 

Cal que les ciutats en situació d’emergència habitacional modifiquin el planejament urbanístic per fer que l’estoc inmobiliari no es pugui destinar a altres usos que no siguin el de residència permanent o habitatge habitual.

Però sobretot ens caldrà molta determinació i organització. Això només ho podem aconseguir si la ciutadania diem prou i empenyem una transformació que no tingui marxa enrera. Seguim.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca