
Després d’unes setmanes en suspens, ja hi ha acord de Govern entre ERC i Junts. De quina manera incidirà en l’emergència habitacional que patim? Quines mesures es proposen en el programa de coalició per a garantir el dret a l’habitatge? Han inclòs les mesures que el Sindicat de Llogateres havia acordat amb els partits?
Mentre l’acord que ERC va signar amb la CUP inclou les demandes principals del Sindicat de Llogateres i altres organitzacions que defensen el dret a l’habitatge, l’acord que va presentar ahir ERC i Junts no ho fa. No s’inclouenles principals propostes que considerem necessàries per defensar el dret a l’habitatge i donar una resposta urgent a la greu crisi habitacional.
Més concretament, aquestes són les mesures que hi havia a l’acord ERC-CUP i que no hi són a l’acord ERC-Junts:
- Defensar la Llei de Regulació de Lloguers catalana i garantir la seva continuïtat (11/2020) per mitjà de l’aprovació d’una Llei de Lloguers general que consolidi el progrés fet en un sol text legislatiu.
- Assegurar que aquesta nova Llei de Lloguers impedeix les expulsions injustificades al final del contracte de lloguer, que el converteixen en sinònim d’inseguretat.
- Fer que els honoraris de les immobiliàries els pagui el propietari de l’habitatge en lloguer, que és per a qui treballen.
- Desenvolupar polítiques de protecció dels habitatges per garantir que el sector turístic no disminueix l’oferta d’habitatge residencial.
- Prohibir la BRIMO als desnonaments.
D’altra banda, l’acord ERC-Junts limita molt les polítiques d’habitatge que es puguin fer, ja que proposa canalitzar els recursos públics provinents del fons europeus Next Generation UE cap als propietaris que rehabilitin els seus pisos. És a dir, les ajudes europees acabarien a les butxaques dels arrendadors, entre ells, els fons d’inversió i socimis, sense contrapartida (com contractes de lloguer estables, preus regulats). Això suposaria posar encara més recursos públics en mans de l’especulació.
Per tant, concloem que aquest acord de Govern no marca un full de ruta útil per abordar l’emergència habitacional d’aquest país i fer passes endavant. No hi ha compromisos i fites a assolir més enllà del que ja sabíem: recuperar els preceptes que el Tribunal Constitucional ha tombat de la llei 17/2019 (els lloguers socials automàtics per a persones vulnerables) en forma de llei.
Amb tot, animem al presidenciable de la Generalitat, Pere Aragonès, a assegurar que el govern en el seu conjunt està compromès amb les polítiques que necessiten urgentment milers de famílies, que fa anys que reclama la ciutadania, i que estan recollides en l’acord del març de 2021.
* * *
Tot el que hem aconseguit és gràcies a les més de 2300 llars afiliades. També al moviment per l’habitatge, així com milers d’entitats. És per totes elles que avui podem dir que una organització sense cap mena de finançament extern i nascuda del no res s’ha convertit en una referència. Però no podem ser autocomplaents: si volem superar els reptes que tenim per endavant, és vital eixamplar la base i arribar a les 4.000 llars. Si vols contribuir de forma decisiva a transformar la realitat dels nostres pobles i ciutats, i a construir un món millor, fes-te del Sindicat. Amb un sol gest, t’ajudaràs a tu i a milers.