Aprovada la regulació dels lloguers a Catalunya

* Foto: Massimiliano Minocri

Dimecres a la tarda, el Parlament de Catalunya va aprovar, amb 71 vots a favor i 63 en contra, la Proposició de Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge. Es tracta d’una victòria històrica del moviment per l’habitatge: limitar i abaixar els preus dels lloguers a Catalunya, a partir del Codi Civil.

L’aprovació va ser celebrada en directe per centenars de persones davant del Parlament i moltíssimes d’altres que van seguir en directe des de les seves llars la sessió del Ple i van felicitar-se’n a les xarxes socials.

 

Un camí llarg fins a l’aprovació

Aquesta aprovació ha arribat després de més d’un any d’elaboració i negociació. El text es va començar a treballar a mitjans de 2019 entre el Sindicat de Llogateres i el Govern de la Generalitat, amb el Departament de Justícia i el Departament de Territori i Sostenibilitat. Després d’un any de feina, el text oficial es va registrar el 15 de juliol com a Proposició de Llei, amb el suport dels grups parlamentaris de JxCat, ERC, En Comú Podem i la CUP.

Aquests partits sumen la majoria absoluta dels diputats del Ple. Malgrat això, l’aprovació de la llei va veure’s qüestionada quan Junts per Catalunya va presentar vuit esmenes que desvirtuaven el contingut de la llei i en limitaven l’aplicabilitat. El Sindicat de Llogateres, així com els altres tres grups, van manifestar immediatament la seva sorpresa i rebuig a les esmenes. Durant els gairebé dos mesos que han passat entre l’entrada a registre i la seva aprovació, el Sindicat no ha deixat de treballar per poder fer efectiva la regulació dels lloguers a Catalunya. Finalment, un acord que deixa fora sis de les vuit esmenes, i minimitza dràsticament els efectes de les altres dues, ha fet possible l’aprovació de la llei.

La força necessària per a aquesta negociació no ha vingut donada només per la feina del Sindicat de Llogateres, sinó per un ampli suport social de milers de persones i entitats que han fet seva la llei. Entre les més de 4.000 organitzacions, destaquen la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, el Col·legi Oficial de Treball Social, la Xarxa d’Economia Solidària, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, l’Observatori DESC, Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana i Amnistia Catalunya. També desenes de persones del món de la cultura van expressar en els dies clau per a la negociació el seu suport a la iniciativa. No podem deixar d’agrair tot el suport rebut d’una àmplia majoria social. 

 

Quins son els efectes immediats de la llei?

La llei entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al DOGC, i impedirà pujades en tots els nous contractes d’arrendament en les 60 ciutats més tensionades de Catalunya. En bona part dels casos, a més, hauran de baixar respecte el contracte anterior.

Els principals continguts de la llei són els següents:

  • Com a norma general, els nous contractes per habitatges que ja estaven llogats no podran superar el preu acordat en el contracte anterior.
  • Si l’habitatge tenia un preu per sobre de la mitjana de la seva zona, el nou contracte haurà de tenir com a valor màxim el valor que estableix l’índex de preus de la Generalitat. Això significa que es produiran baixades moderades en bona part dels habitatges llogats, que actualment es troben per sobre del preu mitjà.
  • En el cas d’habitatges que es posen a lloguer per primera vegada, aquests hauran d’ajustar-se al preu mitjà que marqui l’índex.
  • La regulació preveu algunes excepcions per casos de gran rehabilitació o millores (sempre demostrades), relació de parentiu entre propietari i llogater i altres règims de rendes, o situacions en què l’arrendador estigui en una situació vulnerable (sempre que el llogater no ho estigui també). Així mateix, quedaran exempts de la regulació els habitatges d’obra nova, que no es veuran afectats per la regulació durant els primers tres anys.
  • La regulació es dotarà d’un règim sancionador que n’assegurarà el seu compliment.
  • Per primera vegada es reconeix a les organitzacions de llogateres i llogaters com a part en la mediació de conflictes entre arrendadors i arrendataris. 

Cal tornar a dir que aquesta proposició de llei encarna els desitjos d’una part molt amplia de la societat civil. És fruit de la lluita que les llogateres i llogaters vam començar fa tres anys, el 12 de maig de 2017. Per fi comença a donar resultat la valentia de les més de 2.000 famílies que s’han plantat als lloguers abusius, desobeïnt una llei d’arrendaments injusta, i de tots els blocs que s’han organitzat i han aconseguit negociar de tu a tu amb grans fons voltors com Azora, Cerberus o Blackstone.

No obstant això, estem parlant d’una regulació de mínims però que suposa un primer pas en la recuperació de drets i garanties per a les persones que lloguem i que s’havien vist retallades en favor de l’especulació durant les últimes dècades. Seguim treballant per recuperar la funció social de l’habitatge tant a Catalunya com a la resta de l’Estat.

 

*** Res del que hem aconseguit seria possible sense les 2.000 famílies afiliades a el Sindicat, però necessitem seguir creixent per impulsar el canvi. És igual si tens la teva casa en propietat o vius de lloguer: si estàs a favor de el dret a l’habitatge, suma’t-hi. ***

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca