Aprovades les mesures antidesnonaments i pròrrogues de contractes fins l’Agost

Aquest matí s’ha aprovat en el Consell de Ministres la pròrroga fins al 9 d’agost de les mesures vigents durant l’estat d’alarma en matèria d’habitatge. Bàsicament es tracta d’una pròrroga de:

 • Decret 37/2019: Dictamina que les persones en situació de vulnerabilitat no poden ser desnonades del seu domicili si no tenen una alternativa residencial digna (els albergs no compten). Aquest decret ha estat útil per a paralitzar alguns desnonaments a través de recursos judicials, però és important assenyalar que no tots els jutges l’accepten, i per això, s’han continuat produint desnonaments en plena pandèmia.
 • Pròrroga de 6 mesos dels contractes de lloguer: L’arrendador està obligat a prorrogar 6 mesos els contractes de lloguer que finalitzin fins al 9 d’agost, si l’inquilí el demana. Aquestes pròrrogues poden acumular-se fins al 9 d’agost (atès que la mesura va entrar en vigor fa just un any), és a dir, que si el teu contracte finalitzava el 5 de maig del 2020 i ja has demanat dues pròrrogues de sis mesos, ara pots demanar una tercera. Una altra anotació important és que a Catalunya, en estar en vigor la Regulació de Preus, a les inquilines ens interessa que ens renovin el contracte per 5 o 7 anys més, mantenint-nos el preu o fins i tot baixant-lo. Si vols que t’assessorem, veuen a l’Assemblea Llogatera de qualsevol de les nostres seccions.
 • Reducció del 50% del lloguer o moratòria: Si l’arrendador és un gran propietari (més de 10 habitatges) o una entitat pública i pots demostrar vulnerabilitat, està obligat a acceptar una quitació del 50% del lloguer o fer-te una moratòria. Si tens dificultats per a comunicar-te amb ell, no ho dubtis, vine al Sindicat!

La pròrroga d’aquestes mesures és un pegat a la crisi residencial en la qual vivim milers de persones que, abans de la pandèmia i de les seves conseqüències econòmiques, ja teníem grans dificultats per a accedir a l’habitatge sense arribar ofegats a final de mes. Per això, des del Sindicat de Llogateres, exigim al Govern que aprovi una Llei Habitatge que garanteixi realment aquest dret. Per a això, exigim la incorporació de les 8 mesures impulsades per la Iniciativa Llei Habitatge:

 • Garantia del dret efectiu a un habitatge digne
 • Cap desnonament de persones vulnerables sense alternativa
 • Ampliació del parc públic de lloguer social fins al 20% del conjunt d’habitatges
 • Regulació estatal de lloguers a preus adequats als salaris
 • Garantia de subministraments bàsics d’aigua, llum, gas i telecomunicacions
 • Garantia d’una segona oportunitat efectiva per a les llars amb deutes hipotecaris
 • Ampliació pressupostària per a habitatge social fins almenys el 2% del pressupost estatal
 • Participació activa de la població en tota la política d’habitatge i urbanisme

Una llei que reguli els lloguers per a baixar els preus de la bombolla que han estat pujant durant tants anys. Una llei que incideixi estructuralment en el model d’habitatge i que l’entengui com un dret i no com un bé de mercat o d’especulació.

A aquestes mesures si han compromès els grups parlamentaris d’Unides Podemos, Esquerra, EH-Bildu, Més País, Junts, Compromís, Nova Canària, CUP i BNG. Així també ho han reclamat milers de persones el passat 20 de març. Ara, està en mans del PSOE el definir si aquesta llei garantirà l’habitatge per a tots o si continuarà responent a interessos econòmics.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca