Assemblea
Llogatera
Et volen apujar el preu del lloguer? No et retornen la fiança? No et volen arreglar la caldera? Creus que la immobiliària t’està estafant? Si tens qualsevol conflicte amb el teu arrendador o amb la immobiliària, a l’Assemblea Llogatera t’ajudarem a resoldre dubtes i t’acompanyarem en la defensa dels teus drets.
L’Assemblea Llogatera és l’espai on ens reunim per fer front, a través de l’acció col·lectiva, a les pujades de preus i les amenaces d’expulsió que pateixen els llogaters que arriben al sindicat. En aquest espai és on es teixeix la resistència llogatera, on s’articulen estratègies per organitzar-nos i aconseguir baixar els preus de bombolla i renovar contractes.

Les persones que arriben per primera vegada a l’assemblea, passen pel Punt de Benvinguda, on s’explica com funciona el Sindicat, quins drets tenim les llogateres i com podem defensar-los amb el Sindicat. Allí s’explica la importància d’entendre que no som una consultoria o un sindicat de serveis, que cada conflicte haurà de ser protagonitzat per la llogatera afectada i que el sindicat serà l’acompanyant. És a dir, s’explica de quina manera podem donar-nos suport mutu per ajudar-nos i sumar casos a la llista de victòries.
La base per a qualsevol estratègia sindical, que tingui més possibilitats d’èxit, que aprofiti el potencial de les assemblees, i d’acord amb la nostra aposta organitzativa, passa sempre per aquests 3 primers passos que expliquem abans d’intervenir a la primera assemblea:
- Investigar a la propietat. Qui és? És una persona o és una empresa? Té més propietats? Què més en sabem? Com ens hi podem posar en contacte? No donis mai res per suposat i ves al registre de la propietat.
- Organitzar-se amb les veïnes de la mateixa propietat. Comença per parlar-hi, fes el pas! Potser tenen situacions similars a la teva o altres conflictes molt diferents al teu, però que poden reivindicar-se conjuntament en una negociació col·lectiva. La informació sobre altres abusos o altres pactes anteriors t’ajudarà a encarar la negociació.
- Obrir negociació amb la propietat. Des del Sindicat podrem intentar obrir negociació amb la propietat, però és important haver provat la comunicació directa abans. En qualsevol cas, és important pensar què volem aconseguir i identificar en quina posició està la propietat. I sobretot, no podem acceptar que la propietat ens faci renunciar, d’entrada, a demanar allò que volem.
Quan s’exposa un cas a l’assemblea, sovint hi ha tasques a fer (escriure una carta, fer una trucada, buscar una informació…). A vegades, la mateixa persona que té el conflicte pot fer-ho i, altres vegades, cal l’ajuda d’altres persones. És una bona ocasió per guanyar experiència i confiança i per ajudar a qui segur que, d’aquí ben poc, ens podrà ajudar a nosaltres.
Si algú pot rebre ajuda el dia que arriba és perquè hi ha persones que amb el temps retornen l’ajuda que van rebre el seu primer dia. Som fortes perquè en algun moment vam començar a aixecar el cap i mirar més enllà del nostre problema. Forma part del procés d’entendre que els abusos immobiliaris no són un problema que patim individualment, sinó un conflicte al qual ens enfrontem col·lectivament. El que aprenem d’un cas, ho podem aplicar al següent. Això és el suport mutu. Aquí comença la intel·ligència i l’acció col·lectives que amb l’assemblea es transformes en victòries.
A Barcelona, també existeix el Punt de Suport setmanal per afiliades que han anat a l’Assemblea Llogatera i necessiten ajuda per fer tasques concretes com per exemple revisar el redactat d’una carta a la propietat, entendre alguna guia o procediment, o fer algun tràmit. El Punt de Suport és un espai de trobada de persones de l’Assemblea que s’ofereixen amb el que saben per donar un cop de mà a altres persones. També és un bon espai per continuar el retorn en forma de participació més enllà de l’assemblea i aprendre una mica més.