Avís a portals immobiliaris i APIs: l’incompliment de la Llei 11/2020 comporta greus sancions

En els últims dies hem rebut molts missatges de ciutadans notificant-nos que hi havia portals immobiliaris que no anunciaven el preu adequat conforme a la Regulació dels Lloguers. Aquest matí el Sindicat de Llogaters i Llogateres ha enviat una carta a alguns dels portals immobiliaris –entre d’altres Idealista– per recordar-los que ahir va entrar en vigor la Llei 11/2020, que regula els preus dels lloguers d’habitatge i disposa d’un règim sancionador per incompliment que arriba als 90.000€. 

El Sindicat va fer pública, el mateix dia de l’entrada en vigor de la llei, una guia exhaustiva per conèixer punt per punt la nova norma que regula els preus dels lloguers.

 

Descarrega’t la carta en PDF

Barcelona, a 22 de setembre del 2020

A l’atenció del responsable de IDEALISTA SA,

Mitjançant la present, el Sindicat de Llogaters i Llogateres vol informar-lo que ja ha entrat en vigor la Llei 11/2020, del 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge i de modificació de la Llei 18/2007, de la Llei 24/2015 i de la Llei 4/2016, relatives a la protecció del dret a l’habitatge (en endavant Llei 11/20). Aquesta llei ha estat impulsada pel Sindicat de Llogaters i Llogateres, amb el Govern de la Generalitat i una majoria parlamentària, que compta amb el suport de més de 4.000 entitats socials, econòmiques i culturals.  

En els darrers cinc anys, els lloguers han augmentat 30 vegades més que els salaris, cosa que obliga a una gran part de les famílies catalanes a destinar més del 50% dels seus ingressos a pagar el lloguer – un percentatge que està molt per sobre del màxim del 30% que recomanen la ONU, amb els subministraments inclosos. Aquesta situació d’emergència s’ha vist agreujada per la crisi social i econòmica derivada de la Covid-19.  La Llei 11/2020 reverteix aquesta situació mitjançant una regulació dels contractes d’arrendament d’habitatges, que impedeix pujades en els nous contractes en els 60 municipis de Catalunya amb més problemes d’accés a l’habitatge.

El Sindicat de Llogaters i Llogateres, entitat reconeguda com a representant de les persones llogateres en la Llei i complint amb les seves funcions de vetllar pel seu compliment, vol  comunicar-li que hem detectat anuncis d’habitatges en el seu portal web on: 

1) El preu de l’habitatge supera amb escreix el valor de l’índex (€/m2) de la seva zona. 

2) No consta el valor de l’índex de la seva zona i/o el preu de l’anterior contracte.

Li recordem que en l’article núm. 13 de la Llei 11/2020 s’estipula  el deure d’informar sobre el règim de contenció de rendes en les ofertes d’arrendament d’habitatges en àrees amb mercat d’habitatge tens:

“En totes les ofertes d’arrendament d’habitatges ubicats en una àrea que hagi estat declarada àrea amb mercat d’habitatge tens, inclosos els arrendaments a què fa referència l’article 10, cal informar de l’aplicació del valor que correspongui de l’índex de referència de preus de lloguer d’habitatges i, si escau, de l’import de la renda del darrer contracte d’arrendament vigent en aquell mateix habitatge, actualitzada d’acord amb els criteris establerts per l’article 6.”

Per aquest motiu, i tenint en compte tot el que hem expressat, exigim la revisió i rectificació immediata de tots aquells anuncis que no s’adeqüin al que estableix la llei. Tal com indica, l’incompliment de la normativa pot comportar sancions que van des dels 3.000€ fins als 90.000€.

Així mateix, els comuniquem que enviem aquest correu amb còpia als serveis jurídics del Sindicat de Llogaters i Llogateres als efectes oportuns.

Salutacions cordials, 

Sindicat de Llogaters i Llogateres, Acció Sindical.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca