
Ahir es van fer públiques les dades oficials del mercat de lloguer a Catalunya del primer trimestre de 2021. Són dades molt positives que tornen a demostrar que la regulació dels lloguers aprovada al Parlament el passat mes de setembre funciona.
Concretament, podem comparar l’evolució de preus als municipis on hi ha regulació amb aquells que no en tenen. Ens agradaria destacar-ne alguns punts clau:
La regulació abaixa els preus
En primer lloc, constatem que la regulació fa caure els preus del lloguer. Si comparem dades, observem que el preu baixa un 4,8% interanual -en comparació amb el primer trimestre de 2020- als municipis amb regulació de preus, mentre que puja un 1,2% als municipis sense regulació. És a dir, es consolida la tendència que ja s’observava en les dades sobre l’últim trimestre de 2020, quan es va estrenar la regulació de preus. Aquestes diferències tan clares en l’evolució dels preus no es poden explicar per la pandèmia.

La regulació no disminueix l’oferta
En segon lloc, observem com es desmunta la teoria que la regulació fa baixar l’oferta de lloguer. El nombre de contractes augmenta en les zones regulades! Concretament, s’han signat 33.211 contractes en zones regulades, un 11% més de contractes que el quart trimestre de 2020. És un ritme de creixement gairebé al mateix nivell que el 12,7% de les zones no regulades. De fet, si ho mirem amb dades interanuals, observem que fins i tot el nombre de contractes augmenta més en els municipis amb regulació: un augment d’un 20,1% davant d’un augment del 18,7% a les zones no regulades. En qualsevol cas, contràriament al que va repetir una vegada i una altra la patronal immobiliària, l’oferta no ha baixat.
Una vegada més, queden en evidència tots els sectors empresarials, polítics i mediàtics que van intentar bloquejar la regulació de preus amb previsions apocalíptiques sobre els seus efectes. Avui ha tornat a quedar clar que la regulació dels lloguers és una mesura eficient que protegeix les llogateres a través d’evitar les pujades de preu i promoure baixades. En definitiva, és una mesura que fa front a la crisi habitacional i millora la vida de la gent.