Clàusules penals als contractes de lloguer: un abús comú però intolerable

¿Què és una clàusula penal? És una clàusula abusiva segons la qual la propietat s’atorga el dret de sancionar econòmicament als llogaters per cada dia que passin fora de contracte. Aquesta quantitat de penalització és el doble de la renda pagada mensualment dividida entre trenta dies: és a dir, en un contracte on es paga 900 euros al mes, la penalització diària arribaria als 60 euros per cada dia que els llogaters es quedessin al pis amb el contracte ja vençut, a més de la mensualitat normal de lloguer, és a dir, es triplica el preu

Aquesta clàusula abusiva és força freqüent i és utilitzada tant per grans fons voltors com per rendistes amb noms i cognoms, així com per administradors de finques amb pràctiques especulatives. L’abús d’aquesta clàusula és flagrant: un llogater pot trobar-se amb autèntiques dificultats per marxar del pis on ha viscut els darrers anys i trobar-ne un altre; la penalització suposa que no només viurà amb el pes d’haver d’abandonar la seva llar, sinó que, tot i haver pagat mensualment la renda deguda, encara s’arrossegarà un deute maliciós.

clàusula penal

 

 

 

 

 

 

Aquest és el cas de la Lara i el Sergio, llogateres a les quals l’arrendador, una poderosa família rendista amb béns immobles arreu de Catalunya i més de 200 pisos només a Barcelona, la família Llor, va voler expulsar de casa un cop va finalitzar el contracte. L’expulsió va arribar després que la Lara i el Sergio denunciessin l’estat lamentable de la finca als serveis d’inspecció de l’Ajuntament de Barcelona, els quals van donar la raó als llogaters. A més d’enfrontar-se a un judici per desnonament per finalització de contracte, el malson del Sergio i la Lara no va acabar un cop van canviar de pis i de barri. Actualment, els Llor encara segueixen l’acarnissada ofensiva contra els llogaters, reclamant una suma de 8.000 euros en concepte d’indemnització i de la famosa clàusula penal. El pare del Sergio, en tant que avalador, també s’hi veu perjudicat.

Una altra afiliada, la Marta, es troba en la mateixa situació; després d’un temps intentant negociar per evitar una pujada que el propietari, Lluís Mosella, li volia imposar, finalment aquest va tirar pel dret i va expulsar la Marta de casa. El propietari de la Marta, és un rendista que a més de economista, professor universitari ex-assessor del Conseller Mas Colell, és empresari en possessió d’una funerària i d’una constructora-immobiliària. No tenint prou amb haver expulsat a la Marta de casa, avui encara la persegueix judicialment, i malgrat que ella no va faltar mai a cap pagament de renda, encara li vol extreure 15.058 euros en concepte de penalització.

Aquests casos son un exemple clar que el rendisme no té límits a l’hora d’escanyar als llogaters. Cal anar molt en compte quan signem un contracte, ja que mai podem estar segurs d’haver topat amb una propietat o administrador amb pràctiques abusives. Des del Sindicat, volem advertir als llogaters que no acceptin signar un contracte que contingui aquesta o altres clàusules abusives; recordem el Sindicat pot oferir assessorament abans  i després de la firma d’un contracte.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca