Comencen les sancions per contractes que incompleixen la regulació de lloguers

La Generalitat ha anunciat que interposarà d’ofici els primers procediments sancionadors per contractes que incompleixen la Llei 11/2020 de regulació de preus. Cal dir que és una notícia que no estaríem donant si no fos perquè, des de l’aprovació de la llei (setembre de 2020) el Sindicat de Llogateres ha estat a sobre de l’administració per assegurar que vetllen pel seu compliment. El dret a l’habitatge avança quan ens organitzem, amb la feina invisible i voluntària de molta gent. 

Lamentablement, aquests mesos hem constatat que hi ha immobiliàries que fan tot el possible per vulnerar la nova legalitat. Tot i que no ens agraden les multes, veiem que són imprescindibles per enviar un missatge clar a tot el mercat i deixar clar que les regles del joc estan canviant i no es poden trepitjar els drets humans de forma impune. El cas d’Airbnb és paradigmàtic: tot i els advertiments, no va ser fins que va ser sancionada per l’ajuntament de Barcelona que aquesta plataforma va treure els anuncis d’apartaments il·legals de la seva pàgina web. En menys de 30 dies havien desaparegut tots. Aquest és el camí a seguir respecte portals immobiliaris com Idealista o Fotocasa i les grans agències que gestionen bona part de l’oferta del mercat.

Quines són les formes habituals que els arrendador utilitzen per saltar-se la llei?

  • No posar el preu del contracte anterior o de l’índex de referència: La més utilitzada. Aprofiten el desconeixement dels nous llogaters i no indiquen ni el preu de l’anterior contracte d’arrendament ni el preu de l’índex de referència. Recordem que el preu del nou contracte no pot superar el del contracte anterior, sempre i quan aquest no sigui superior a l’índex de referència. 
  • Interpretació interessada de la llei: Un altre truc que utilitzen és el de dir que la regulació no s’aplica argumentant que “l’últim contracte no es va signar durant els últims 5 anys”. Aquesta afirmació és falsa, ja que la llei estableix que els contractes han d’estar regulats si hi ha hagut un contracte en vigor els últims cinc anys, independentment de quan fos signat.
  • Afegir despeses extres per apujar el preu del lloguer: Una altra fórmula il·legal és la d’apujar el preu del contracte afegint despeses extres com l’IBI o la comunitat. El Sindicat de Llogateres va aconseguir que s’indiqués dins el Decret 50/2020 que no es poden afegir despeses extra si aquestes no estaven especificades en el contracte anterior. Compte! Tot i que el Decret 50/2020 va ser aprovat al desembre, afecta a tots els contractes que s’hagi signat des de que va entrar en vigor la regulació (22 de setembre de 2020).
  • Clàusula Berlín: comença a ser habitual trobar-se dins dels contractes unes clàusules totalment il·legals com la clàusula Berlín, que posa un doble preu al contracte i determina que si la Llei de Regulació de Lloguers cau, el preu del contracte passarà a ser més elevat.

Si has signat un nou contracte de lloguer a partir del 22 de setembre de 2020, comprova si el teu contracte compleix plenament la legalitat i, en cas contrari, denuncia-ho a través del Sindicat. Tens dret a que t’abaixin el lloguer que et correspongui i que et tornin tots els diners que t’han cobrat de més, amb un interés del 6%.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca