
La reforma del Codi Penal anunciada pel PSOE, Unides Podem i ERC per a eliminar el delicte de sedició incorpora alguns canvis en el delicte de desordres públics que obren les portes a l’augment de la repressió contra la el dret a la protesta i, concretament, contra les formes d’acció del moviment per l’habitatge.
D’una banda, en la definició del delicte de desordres públics (art. 557.1) s’afegeixen dos nou supòsits: l’obstaculització de les vies públiques ocasionant un perill per a la vida o la salut de les persones i la invasió d’instal·lacions o edificis. A més, la necessitat que hi hagi violència o amenaces es canvia per violència o intimidació, un concepte més indeterminat amb perilloses possibilitats d’interpretació.
De l’altra, es preveu (art. 557 bis) que fins i tot “sense intimidació o haver de fer ús de violència” es consideri delicte de desordes públics l’ocupació d’un domicili, despatx, oficina, establiment o local d’una persona jurídica pública o privada, encara que estigui obert al públic.
Aquests canvis obren la porta a penalitzar formes de protesta pacífica que històricament han estat utilitzades per lluitar per drets bàsics com l’educació, la sanitat o els drets laborals, i que avui en dia continuen vigents en els àmbits del sindicalisme laboral, el moviment per l’habitatge, però també en les mobilitzacions feministes, antirracistes, per la llibertat d’expressió i en tots aquells moviments que lluiten per aconseguir millores socials.
Quantes vegades hem hagut d’entrar massivament en una seu bancària per exigir la negociació d’un lloguer social? Quantes famílies han aconseguit la renovació dels seus contractes de lloguer gràcies a la protesta pacífica a les oficines d’una immobiliària? Quants desnonaments hem aconseguit aturar amb una mobilització massiva que ha envaït tot el carrer?
Des del Sindicat de Llogateres no podem permetre l’aprovació d’aquesta modificació del Codi Penal, que atempta directament contra el dret a la protesta i a la llibertat d’expressió. Tenim molt clar que la protesta pacífica i la mobilització són les eines que quotidianament ens permeten capgirar les relacions de poder entre qui trepitja els nostres drets i especula l’habitatge i les que estem organitzades i defensem casa nostra. Per això, ens posarem a treballar juntament amb altres organitzacions de defensa de drets fonamentals per protegir el dret a la protesta.
El PSOE, Unides Podem i ERC han de fer marxa enrere amb la reforma del Codi Penal. A més, cal recordar que el govern de l’Estat ha de complir també amb la seva paraula de derogar la Llei Mordassa i ha de començar a treballar per protegir els drets bàsics de la població, aprovant una llei estatal d’habitatge que reguli els lloguers i aturi els desnonaments.