
El Sindicat de Llogateres calcula que les pujades encobertes poden suposar un augment de 376 euros mensuals al preu d’un lloguer mitjà de Barcelona l’any 2028
El Sindicat de Llogateres denuncia que la regulació de lloguers proposada en la Llei d’Habitatge està dissenyada per a poder continuar pujant els preus. En base a les excepcions que la llei permet a la limitació de preus, el Sindicat ha realitzat una simulació de quant pujaria el lloguer mitjà d’una zona de mercat tensionat com Barcelona. Els resultats són concloents: Un nou contracte de lloguer que se signés enguany i amb la llei vigent podria augmentar fins a un 35% el preu l’any 2028.
Per als càlculs, s’ha pres de referència el preu mitjà del lloguer de la ciutat de Barcelona al desembre de 2022: 1.077€. Amb el redactat actual de la Llei d’Habitatge, a aquest preu se li podria afegir:
- Un 10%, en el moment de renovació de contracte, al·legant simples millores d’accesibilitat, com una rampa o un nou intèrfon amb vídeo.
- Un 2% addicional, corresponent a l’actualització de 2023
- L’IBI, ja que la llei no prohibeix afegir taxes i tributs al preu de l’anterior contracte (només menciona que no es poden afegir quotes o despeses). L’import mitjà de l’IBI a la ciutat de Barcelona de 2021, segons dades d’OCU, és de 622 euros anuals. És a dir, aquest augment seria de 52 euros mensuals.
Només amb aquests tres elements, ja es podria augmentar un 19% el preu en aquest mateix any, 2023. Per a calcular com evolucionaria aquest preu a partir d’aquí i fins al final del contracte, cal tenir en compte que la llei permet una altra actualització del 3% el 2024, i noves actualitzacions a partir de 2025. Les actualitzacions a partir de 2025 seran en funció d’un nou índex, ara per ara desconegut. Fins i tot suposant que aquest índex està ben dissenyat i aconsegueix limitar les actualitzacions anuals a un màxim del 3%, el llogater veurà com continua augmentant el preu. Si l’arrendador és una persona física, el contracte acabarà el 2028, pagant un 35% més que ara: 1.453 euros. En canvi, si l’arrendador és una empresa, el contracte acabarà en 2030 pagant un 43% més: 1.538 €

Tots aquests càlculs es basen en una interpretació interessada de la llei, que en tenir un redactat vague i ple de imprecisions, permeten a la patronal immobiliària subvertir el sentit de la regulació dels lloguers i continuar fent pujades als llogaters.
Però el gran forat, sens dubte, són els lloguers de temporada que no tenen cap mena de regulació. Per exemple: els rendistes podrien recórrer a un lloguer de temporada, de només 11 mesos de durada i sense cap mena de topall al preu, ja que la llei no regula aquestes situacions. L’amo que vulgui saltar-se la regulació només ha de posar el seu pis en lloguer de temporada.En cas que la patronal immobiliària recorri a la picaresca, com va passar en la regulació de lloguers catalana, els augments poden ser majors. Per exemple: els rendistes poden recórrer a un lloguer de temporada, de només 11 mesos de durada i sense cap mena de topall al preu, ja que la llei no regula aquestes situacions. La propietat que vulgui saltar-se la regulació només ha de posar el seu pis en lloguer de temporada.
És necessari que els partits polítics de Govern i de l’oposició escoltin: encara hi ha temps per a corregir aquestes falles i fer una regulació efectiva dels lloguers. És imprescindible tapar aquests forats perquè la Llei d’Habitatge funcioni.