Desnonament com a represàlia per no complir la llei de regulació de preus i la LAU

Un rendista amb més de 30 pisos i locals vol fer fora a treballadores essencials per evitar complir la llei de regulació de preus.

Avui a les 11h el Sindicat de Llogateres i el Grup d’Habitatge dels Tres Turons ens hem mobilitzat davant de la seu de l’empresa familiar Isern Patentes y Marcas, a Av Diagonal 463 per exigir els seus propietaris que deixin d’especular amb l’habitatge de la família del Radouane i que compleixin amb la Regulació de Lloguers. Gràcies a la força popular, hem aconseguit reprendre les negociacions.

El Radouane i la Houda porten 7 anys vivint al pis on actualment la propietat els vol fer fora. Els dos treballen, però tot i tenir dos sous, no es poden permetre les pujades que la propietat els ha anat imposant al llarg de les diferents pròrrogues que els han proposat. Per això van demanar a l’arrendador, la família Isren-Jara, que els renovés el contracte sense pujades, tal com marca la regulació de lloguers. Però els Isren-Jara, no només es van negar, sinó que van tractar d’imposar una clàusula penal abusiva dintre de la prórroga. 

Clàusula Penal Abusiva

De fet, el conflicte comença quan la propietat, en comptes d’oferir una renovació de contracte, ofereix una pròrroga d’un any, amb pujada de preu i incloent una clàusula abusiva, l’anomenada clàusula penal, que estableix una elevada suma de diners per cada dia que els llogaters es quedin al pis un cop exhaurida la pròrroga. Aquest tipus de clàusules generen deutes il·legítims sobre els llogaters que moltes vegades la firmen sense ni tan sols saber-ho. En el cas del Radouane i la Houda, en negar-se a firmar aquesta clàusula abusiva, van començar els problemes, i la propietat els va interposar una denúncia de desnonament per finalització de contracte. 

Una família d’especuladors milionaris contra els treballadors essencials arrelats al barri

Tot i que aquesta situació treu la son a la família del Radouane i ha buscat desesperadament alternatives dins del barri, no els han volgut llogar cap pis, ni tenen cap alternativa possible a quedar-se i exigir una renovació de contracte.

El Radouane, la Houda i els seus fills es troben arrelats al barri del Carmel: els fills estan escolaritzats al barri i més participen en diverses xarxes veïnals com el Grup d’Habitatge dels Tres Turons (GHATT) i les xarxes de suport mutu que van aparèixer durant el primer confinament total. La Houda, de fet, es va dedicar a cosir mascaretes per la gent del barri quan encara no n’hi havia a les botigues. A més, tant el Radouane com la Houda tenen feines que suposen serveis essencials: el Radouane treballa fent tasques de manteniment en edificis, i la Houda és cuidadora en una llar de gent gran

Tot i així han de suportar la pressió de la propietat rendista per fer-los fora de casa: els problemes van començar quan l’edifici va ser comprat per Isern Patentes y Marcas. La poderosa empresa familiar de la família Isern-Jara, amb sucursals a totes les capitals de província de l’Estat, va decidir invertir en aquest edifici i exprimir els llogaters que allà hi viuen, apujant els lloguers, i intentant inclus desnonar altres veïns com la Sònia, veïna que es troba a l’atur i en situació d’elevat grau de vulnerabilitat. 

Un desnonament per seguir especulant amb l’habitatge

Quin és el motiu de voler fer fora els veïns? Tot i que la propietat sovint ha fet referència a que el Radouane i la Houda son ‘mals llogaters’, la veritat és que mai han faltat a un sol pagament, i només han reclamat el que és legal: un contracte sense clàusules abusives. Tot i que fa mig any, quan el Sindicat i el GHATT van començar la mediació, la propietat es va avenir a negociar, les negociacions es van trencar quan vam posar sobre la taula que el nou contracte hauria de complir amb el mínim legal: un contracte de 7 anys complint els criteris de la llei 11/2020 de moderació i contenció de rendes, és a dir, sense pujada de lloguer. 

Què exigim? Un respecte a la legalitat vigent, i un lloguer digne al barri. El Radouane i la Houda volen quedar-se al barri, al pis on viuen actualment. No poden suportar més la pressió del desnonament. Exigim el mínim legal exigible: que la propietat acati la llei de regulació de preus, llei votada al Parlament de Catalunya, i que faci un nou contracte ajustat a la LAU.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca