Dret a unes assemblees segures: recuperem la Fira de Barcelona!

En plena pandèmia, l’habitatge encara és un malson per a moltes persones: desnonaments, lloguers impagables, abusos de la propietat. Durant aquests mesos des del moviment per l’habitatge hem seguit lluitant més que mai, fent assemblees tant online com a les places i carrers per atendre a totes les persones que ho han necessitat.

Però s’acosta un hivern molt dur, i necessitem un espai per treballar amb totes les garanties.

Volem la Fira de Barcelona: un espai de titularitat municipal, actualment infrautilitzat, que ara més que mai ha de servir per atendre les necessitats de les veïnes de la ciutat.

Per això, diferents entitats que lluitem pel dret a l’habitatge hem escrit aquesta carta en la qual demanem a l’Ajuntament que, de manera urgent, cedeixi una part de les instal·lacions de la Fira als col·lectius, sindicats i xarxes d’habitatge, així com d’altres entitats socials que no poden seguir desenvolupant les seves tasques en els seus espais habituals.

Excma. Sra. Ada Colau Ballano,
Hble. Sr. Ramon Tremosa Balcells,

Els efectes de la pandèmia van més enllà de la crisi sanitària, derivant en una crisi social i econòmica sense precedents. En particular, aquesta crisi social es fa palesa en les greus dificultats d’accés i manteniment en l’habitatge. No podem oblidar, però, que ja abans de la pandèmia la situació era dramàtica. Gran part de la població destinava més de la meitat dels ingressos a pagar el lloguer i l’impagament d’aquestes rendes estava provocant el 70% dels desnonaments. Per altra banda, molta gent es veia empesa a l’ocupació com a única via per poder tenir un sostre. Per això, milers de persones s’han organitzat els darrers anys en espais i col·lectius del moviment per l’habitatge. Si la situació ja era insostenible, l’actual caiguda d’ingressos fa encara més aguda l’emergència habitacional.

El confinament de la passada primavera no va aturar la tasca del moviment per l’habitatge, que va seguir amb una coordinació inaudita i una adaptació en temps rècord. Sabent, això sí, que les assemblees telemàtiques deixaven fora bona part de les persones que acostumen a participar de forma presencial.

Amb la desescalada del confinament, per tal de donar resposta a la situació dramàtica de centenars de persones, es van reprendre les assemblees presencials. No es van poder fer en els espais habituals on havien estat acollides fins el març, i es va decidir traslladar-les al carrer. Que es mantinguin els desnonaments, els estralls de la crisi econòmica, la falta de mesures extraordinàries i la necessitat de fer efectiva la regulació dels lloguers han fet que les assemblees siguin més multitudinàries i necessàries que abans.

L’hivern s’acosta, i cal trobar un espai que permeti realitzar els assessoraments col·lectius amb totes les garanties sanitàries. Els espais que fèiem servir anteriorment no reuneixen les condicions d’aforament necessàries per mantenir les distàncies socials que recomanen les autoritats. Altres alternatives que en alguns casos s’han ofert han estat poc accessibles per la ubicació i perquè, en les actuals circumstàncies sanitàries, romanen tancades.

Per aquest motiu us proposem una alternativa: la Fira de Barcelona, pràcticament inutilitzada des del març.

Per què la Fira? La Fira és un espai que ens permetria dur a terme les nostres assemblees d’una manera segura i mínimament confortable, tot respectant la distància. A més, la Fira és un espai de titularitat municipal i gestionada en gran part per administracions públiques. Per tant hauria de ser un lloc que, especialment en un moment d’emergència com l’actual, revertís en un ús públic i social.

Demanem a l’Ajuntament, com a propietari dels terrenys, i a la Fira de Barcelona, que de manera urgent cedeixin una part de les instal·lacions de la Fira als col·lectius, sindicats i xarxes d’habitatge, així com a d’altres entitats socials que no poden seguir desenvolupant la seva tasca en els seus locals habituals.

Us ho demanem com a Alcaldessa i alhora Presidenta del Consell General de Fira de Barcelona i com a Vicepresident.

En cas que no fos possible, confiem que l’Ajuntament i el Govern podran proposar amb urgència un altre equipament de dimensions similars en una zona cèntrica i fàcilment accessible de la ciutat o barri (algunes de les entitats són de caràcter eminentment local) on poder garantir el desenvolupament de la nostra activitat en condicions de seguretat.

Esperem una resposta en breu degut a la urgència de la situació.

Amb totes les adversitats, el moviment per l’habitatge segueix donant resposta a situacions que l’administració mateixa hauria d’abordar. No tenim cap dubte que calen mesures sanitàries excepcionals per combatre aquesta pandèmia. Però no es pot demanar a la població que assumeixi totes les restriccions i impactes de la crisi sense generar les mínimes condicions per poder atendre les situacions d’emergència habitacional de centenars de famílies i defensar el dret a l’habitatge. Les assemblees són indispensables per donar resposta col·lectiva a la greu crisi habitacional que vivim. El moviment en defensa de l’habitatge necessita espais segurs urgentment.

Atentament,

Sindicat de Llogateres i Llogaters
Sindicat de Barri del Poble Sec
Grup d’Habitatge de Sants
La Fira o La Vida

 

*** La regulació dels lloguers a Catalunya, així com tot el que hem aconseguit, seria impossible sense les més de 2.000 famílies afiliades al Sindicat. Necessitem seguir creixent per a impulsar el canvi. Tant hi fa si tens casa teva en propietat o vius de lloguer: si estàs a favor del dret a l’habitatge, suma-t’hi.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca