El Moviment per l’Habitatge i entitats socials fan una crida a manifestar-se contra l’encariment de la vida

La convocatòria serà el dissabte a les 18h a la Plaça Universitat de Barcelona i està convocada per una cinquantena d’entitats d’arreu Catalunya.

El cost de la vida s’està fent insostenible per a moltes famílies: augmenta el preu dels aliments, els subministres, la precarietat domina el mercat laboral i accedir a un habitatge és impossible per a la majoria de la població. Per això els moviments socials han fet avui una crida davant la Delegació de Govern per a sortir als carrers de Barcelona el proper dissabte 21 de maig a les 18h a la Pl.Universitat de Barcelona sota el lema #AixíNoPodemViure.

A la roda de premsa han intervingut en aquest ordre la Lucia Delgado, de la PAH; el Guillem Aragonès, del Sindicat de Llogateres; el Max Carbonell de la Comissió Jurídica del I Congrés d’Habitatge de Catalunya; María Campuzano de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica i l’Iru Moner de la CGT i la Iolanda Segura de la IAC, com a representants de la Taula Sindical de Catalunya.

L’elecció del lloc no és casual: les entitats han escollit la seu del govern espanyol en el moment que aquest té entre mans l’aprovació del Projecte de Llei d’Habitatge, la qual està en joc l’aplicació de mecanismes que aturin els desnonaments, com l’obligació a oferir lloguer social; l’ampliació de garanties per als llogaters, com la regulació de lloguers (que va quedar sense efecte a Catalunya per una sentència del Tribunal Constitucional), la limitació de pujades interanuals vinculades a l’IPC al 2% o l’obligació que els arrendadors es facin càrrec del cost dels honoraris.

“Després de quasi 2 milions de desnonaments en els darrers 10 anys, no podem permetre ni un més. Cal recuperar la funció social de l’habitatge, avui segrestada per bancs, fons voltor i grans propietaris” ha dit Lucía Delgado, portaveu de les PAHs Catalanes, durant la roda de premsa d’avui celebrada davant de la seu de la Delegació del Govern a Catalunya.

“La ley vivienda pot ser una oportunitat per tornar a recuperar la regulació de preus, per punxar la bombolla i posar solució a les dues grans precarietats que viuen els llogaters: les pujades de preu i les no renovacions de contractes” apunta el Guillem Aragonès des del Sindicat de Llogateres.

El Max Carbonell, de la Comissió Jurídica del Congrés d’Habitatge ha retret els governs la repressió creixent que els moviments socials estan patint des del 2020: “Només el moviment per l’habitatge ja acumula més de 400.000€ de multes durant els darrers tres anys per defensar les llars de la gent i el dret a una vida digna.”

María Campuzano, de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, responsabilitza els lobbys de l’energia de l’increment salvatge dels preus durant els últims anys: “Democratitzar l’energia és imprescindible per fer baixar els preus dels béns de primera necessitat i afrontar la crisi climàtica.”

Per la seva banda, l’Iru Moner, de la CGT Catalunya, ha posat l’accent en els efectes de la inflació, que des de finals de l’any passat està assolint rècords que no s’havien vist en 30 anys: “Els salaris s’han quedat estancats. La inflació repercuteix sobre la classe treballadora, perquè és una qüestió que dificulta l’accés als béns bàsics.” També ha participat la Iolanda Segura, de la IAC, qui ha denunciat que l’habitatge no ha de ser una necessitat, sinó un dret.

Per tot plegat les entitats criden a la mobilització general de tota la població. Per a totes elles de les últimes crisis no n’hem sortit millors, ans el contrari: cada nou sotrac econòmic i social ha servit per transferir la riquesa a les mans d’uns pocs. L’Estat espanyol és el país de la Unió Europea amb més desigualtat, segons la Comissió Europea. Per altra banda, estudis publicats demostren que les diferències en la renda creixen més durant les recessions econòmiques com l’actual.

Consulta aquí el manifest i el llistat d’entitats convocants.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca