
El Sindicat és una organització completament democràtica, que compleix els requisits de transparència i rendició de comptes amb l’afiliació, a la vegada que està dotada d’una estructura flexible i amb espais oberts a la participació de totes.
Poden ser membres del Sindicat totes les persones físiques i jurídiques que, de manera lliure i voluntària tinguin interès en les seves finalitats, amb els requeriments que estan recollits als nostres estatuts.
Hem crescut en quantitat d’afiliades (3.234) i en desplegament territorial (12 sindicats de llogateres arreu de Catalunya) i, actualment, estem creant seccions sindicals per propietat (2) –dades de setembre de 2022. Actualment, tenim quatre persones alliberades, totes assalariades del Sindicat i un nucli de 130 militants actives que treballen arreu del territori de forma totalment voluntària.
Adjuntem un organigrama on es visibilitza com funcionem i com organitzem els equips de treball:

Espais de goverança
Les línies d’intervenció i el programa anual del sindicat, l’anàlisi de la situació de l’habitatge i del lloguer es discuteixen i voten en l’Assemblea d’Afiliades i Afiliats anual del Sindicat, així com també les línies d’intervenció política generals i el pressupost del curs i els membres de l’equip de portaveus. A L’Assemblea d’afiliades hi tenen dret a participar totes les persones afiliades. També és el moment on es rendeixen comptes de l’acció del Sindicat, tant a nivell d’objectius assolits com de pressupostos.
Espais d’acció sindical
L’acció quotidiana del Sindicat però gira en torn de l’Assemblea Llogatera, (de caràcter setmanal, quinzenal o mensual en funció de la secció), on ens reunim per fer front, a través de l’acció col·lectiva, a les pujades de preus i les amenaces d’expulsió que pateixen les llogateres que arriben al sindicat. En aquest espai és on es teixeix la resistència llogatera, on s’articulen estratègies per organitzar-nos i aconseguir baixar els preus de bombolla i renovar contractes.
Abans d’arribar a l’Assemblea Llogatera, els llogaters que hi volen participar o cerquen l’ajuda del Sindicat hauran de passar pel Punt de Benvinguda, on s’expliquen com funciona el Sindicat, quins drets tenim les llogateres i on es pot exposar resumidament cada cas. Allí s’explica la importància d’entendre que no som una consultoria o un sindicat de serveis, que cada conflicte haurà de ser protagonitzat per la llogatera que té el problema i que el sindicat serà l’acompanyant. És a dir, s’explica de quina manera podem donar-nos suport mutu per ajudar-nos i sumar casos a la llista de victòries llogateres.
A Barcelona també existeix el Punt de Suport setmanal per afiliades que han anat a l’Assemblea Llogatera i necessiten suport per tasques concretes com per exemple redactar una carta a la propietat. Cada secció sindical planteja la necessitat o no d’aquest espai, en funció sobretot del volum de casos que té a l’Assemblea Llogatera.
Les comissions de treball
L’organització del Sindicat de Llogateres es deivideix en tres grans comissions de treball que, a la vegada, se subdivideixen en diversos grups de treball que aborden tasques concretes:
- Continguts i comunicació: S’encarrega de l’elaboració de contingut i argumentari del Sindicat, de campanyes i proposta política; assistència a xerrades i col·loquis, assistència a reunions amb altres organitzacions socials/polítiques; acompanyament del portaveus i elaboració d’informes. També s’encarrega de la gestió de xarxes, gestió del contacte amb la premsa i agenda dels portaveus, gestió de la web, estructura digital, gestió del correu electrònic i estratègia de comunicació.
- Organització i Extensió: s’encarrega de les finances (quotes, tresoreria, etc); de la gestió de la base de dades dels afiliats i les afiliades i derivació a altres comissions; convocatòria i organització de les assemblees i de l’execució i organització de mobilitzacions, accions i actes propis del Sindicat, així com de vetllar pel funcionament de l’estructura participativa. També s’encarrega de la coordinació i contacte amb altres entitats de barri de Barcelona; coordinació i contacte amb altres entitats de la resta del territori (de Catalunya i de l’Estat espanyol); coordinació i contacte amb altres entitats de la resta del món; coordinació i contacte amb organitzacions polítiques; benvinguda (recollida de dades i noves incorporacions)
- Acció Sindical: S’encarrega de la rebuda de conflictes de persones llogateres amb la propietat, de l’acompanyament de les negociacions entre elles, de l’organització de les assemblees de llogateres. També, de l’atenció a persones llogateres amb necessitat d’assessorament jurídic o tècnic; coordinació de grups i professionals que ens ajuden en l’assessorament jurídic i tècnic; gestió de la base de dades de les persones amb problemàtiques ateses o per atendre.
Si estàs interessada en formar part del Sindicat de Llogateres de forma activa, consulta aquí com pots fer-ho!