
La finca està sent adquirida per un fons que pretén reformar i vendre els habitatges
Les veïnes de la finca Tapioles 15 han presentat aquest matí la seva lluita per aconseguir la renovació dels seus contractes de lloguer sense pujades. La petició es fa davant l’adquisició de l’immoble pel fons voltor Second House S.L., qui pretén reformar l’edifici del Poble Sec i vendre els habitatges.
Durant la roda de premsa, cinc de les veïnes han explicat la seva situació així com les demandes cap al fons voltor Second House. Totes elles han subratllat la seva voluntat de seguir vivint a la finca i al barri, així com la necessitat de renovar els contractes de lloguer per poder viure tranquil·les i sense angoixa. Després han intervingut el Sergi Barrios, portaveu del Sindicat de Barri del Poble Sec, qui ha denunciat les males pràctiques dels fons voltors al barri i a tota la ciutat i ha felicitat les veïnes per organitzar-se i fer-los front. Finalment, ha parlat l’Enric Aragonès, portaveu del Sindicat de Llogateres, qui ha enviat un missatge molt clar al Govern de l’estat: “Cal aprovar ja la llei d’habitatge per poder protegir el dret de les llogateres, si el PSOE l’està bloquejant és perquè es nega a regular els lloguers i decebre els fons voltors per qui governa”.
Operació clàssica dels fons voltors: comprar, expulsar, reformar i vendre
Les veïnes d’aquesta finca del Poble Sec van ser informades de l’operació de compravenda fa uns mesos, un cop ja s’havia signat el contracte d’arres. La nova propietat va notificar les llogateres que mantindria la situació dels seus contractes, però el que a la pràctica això significa és que un cop la compra sigui ferma, la qual cosa es preveu que passarà a inicis de desembre, Second House podrà rescindir els contractes i demanar a la majoria de les llogateres que marxin en el plaç d’un mes, la qual cosa els genera molta angoixa.
Aquesta finca del Poble Sec consta de 15 habitatges, tots ells de lloguer, on hi viuen 11 famílies, atès que 4 pisos estan buits. D’aquestes onze llars, quatre tenen contracte de renda antiga (indefinit) i les altres 7 tenen contractes de lloguer convencionals. De fet, quatre llars ja tenen el contracte de lloguer finalitzat, i aquest es va prorrogant mes a mes, tal com marca la tàcita reconducció. De les tres restants, a dues llars se’ls finalitza el contracte en els mesos vinents i a una li queden encara 3 anys de contracte.
Les pors de les llogateres no són infundades. Per una banda, la nova propietat ja ha fet públiques les seves intencions de reformar i vendre els habitatges un a un. De fet, a internet es va poder visualitzar l’anunci de la venda d’un dels pisos, amb imatges del mateix simulades digitalment, publicat per Second House S. L. i actualment retirat. A més, durant les últimes setmanes, la futura propietat ha estat ensenyant a compradors en potència els pisos buits de la finca. Per una altra banda, les llogateres han pogut accedir al projecte de reforma i remodelació de la finca, una reforma integral, que tal com admeten, no respon a les necessitats de manteniment de la finca i de les veïnes, sinó a la de poder justificar-ne l’expulsió i vendre després els habitatges més cars.
Veïnes organitzades i disposades a lluitar
Davant aquesta situació, les llogateres de Tapioles 15 s’han organitzat amb el Sindicat de Llogateres i el Sindicat de Barri del Poble Sec, i estan disposades a defensar els seus habitatges. Després de mesos intentant concertar una reunió amb la nova propietat a través del Sindicat de Llogateres, finalment, han aconseguit cita per demà dijous.
Les seves demandes són molt clares: demanen a Second House que renovi els seus contractes de lloguer sense pujades de preu, que no apugi els lloguers de renda antiga (atès que si es fan obres, la llei contempla increments) i que les obres i reformes que faci, responguin a les necessitats reals de les veïnes i no a l’interès d’especulació. Per les veïnes, la clau de tot plegat és establir un diàleg i garantir que es respecta la bona convivència i es permet seguir vivint tranquil·lament a tot el veïnat.
Calen lleis que protegeixin a les llogateres per sobre dels interessos especuladors
L’arribada de fons d’inversió que adquireixen finques senceres, no és un fenomen nou a Barcelona i a les grans ciutats. Aquesta tendència es va establir cap a l’any 2014 i va ser un dels factors claus que va fer augmentar el preu dels lloguers i va causar milers de desnonaments arran l’expulsió de les veïnes de les seves llars. Quasi una dècada després, les conseqüències han estat devastadores: barris buidats del seu veïnat i lloguers amb preus inassumibles per a la majoria de la població.
L’única manera de garantir el dret a l’habitatge de les veïnes és posant fi a les pràctiques nocives dels fons voltors, que adquireixen finques senceres sense tenir cura de qui hi viu dins i amb l’únic propòsit d’especular i treure benefici. És urgent regular els lloguers perquè comencin a abaixar els preus i aconseguir que les llars llogateres no destinin més d’un 30% del seu sou a l’habitatge. La llei d’habitatge estatal, és l’eina clau per poder fer-ho, però mentre el PSOE es negui a aprovar-la, milers de famílies continuaran patint pujades de lloguer i centenars de voltors, continuaran expulsant veïnes per poder cobrar rendes més altes.
En aquests moments d’inflació, és més necessari que mai protegir el dret a l’habitatge, per això, des del Sindicat de Llogateres exigim al Govern espanyol que incorpori dins del paquet de mesures contra la inflació l’obligació de prorrogar els contractes de lloguer i congelar els preus fins que no s’aprovi la llei d’habitatge estatal.