El Govern apuja el preu del nou habitatge protegit

A bona part de l’àrea metropolitana de Barcelona, el preu dels nous habitatges de protecció oficial augmenta un 23%.

Aquesta setmana el Parlament ha convalidat el Decret 50/2020 amb mesures dirigides a l’habitatge, algunes de les quals generen una important inquietud.

La mesura que major preocupació genera és la d’incrementar el preu dels nous habitatges de protecció oficial (HPO), tant de venda com de lloguer. Per exemple, a bona pat de l’àrea metropolitana de Barcelona, el preu màxim dels HPO de lloguer que es construeixin en règim general o especial augmentarà un 23%. Resulta difícil d’entendre que, amb milers de famílies colpejades per la crisi econòmica, el Govern opti per encarir l’habitatge públic per tal d’augmentar els marges de benefici.

Exemple: Un HPO nou de 75m² + aparcament en règim general situat per exemple a Sant Adrià del Besós,  Santa Coloma de Gramanet, El Prat de Llobregat, Vilanova i la Geltrú o Granollers passarà d’un lloguer de 625 euros a 760 euros. El mateix habitatge de HPO a Donostia, un dels municipis més cars de la península, té un lloguer màxim de 608 euros mensuals, en funció dels ingressos dels llogaters. 

Cal tenir en compte que aquesta mesura està vinculada al Decret Llei 17/2019, aprovat el desembre de 2019. Aleshores es va aprovar que els nous habitatges protegits ho siguin a perpetuitat, tant aquells situats en terrenys de patrimoni públic com en privats. És a dir, que sempre tinguin el preu taxat. A més, també es va aprovar que els promotors hagin de destinar entre un 30 i un 50 per cent en qualsevol promoció a aquest tipus d’habitatge protegit.

 

Augment de preus per a les persones, pelotazo per als promotors

L’argument per fer aquests increments és que el pressupost públic és insuficient i que cal buscar la complicitat dels promotors si es vol ampliar el parc d’habitatge protegit, augmentant així els preus d’HPO i fent-los viables per ells. També s’esgrimeix que els preus de l’habitatge protegit no han augmentat en una dècada i que cal “actualitzar-los”. No obstant, no s’estan oferint dades ni hi ha hagut un debat que doni suport a aquests arguments.

En el cas de les promocions de compravenda (que s’haurien deixar de fer per passar a un parc protegit 100% de lloguer), els actuals marges de benefici demostren que és totalment innecessari l’augment de preus. Els preus de construcció estan al voltant dels 900 euros per m², i el valor del sòl qualificat es calcula en base a la edificabilitat i el preu màxim del mòdul de l’HPO. En les futures promocions de compravenda es generarà una important plusvàlua, totalment injustificada, que pot arribar als 50.000 euros si són habitatges de 90 m². És a dir, tot un pelotazo immobiliari amb habitatge públic.  

Pel que fa a la viabilitat de les promocions d’HPO de lloguer, el problema no és el preu de construcció, sino que està condicionada a l’existència de subvencions públiques per a la seva promoció. Catalunya porta molts anys sense convocar subvencions per impulsar la promoció d’HPO de lloguer, i és aquest el motiu pel que cap ajuntament (excepte Barcelona) o promotor social pot promoure HPO de lloguer.

La decisió d’apujar el preu de l’habitatge protegit augmentarà els marges de benefici dels promotors (caldrà veure si augmenta el parc existent) però l’allunya del que hauria de ser: assequible i universal. Mentrestant, el Sindicat de Llogateres continuarà defensant la creació d’un sistema d’habitatge públic mitjançant totes les mesures possibles, amb l’objectiu de posar-lo a l’altura de l’educació i la sanitat. En aquest sentit, ja han passat 9 mesos des de l’esclat de la pandèmia i el Govern encara no ha fet res per recuperar els milers d’habitatges desviats al turisme, molts dels quals s’estan llogant de forma fraudulenta.

 

Tot el que hem aconseguit és gràcies a les més de 2.000 llars afiliades. També al moviment per l’habitatge, així com milers d’entitats. És per totes elles que avui podem dir que una organització sense cap mena de finançament extern i nascuda del no res s’ha convertit en una referència. Però no podem ser autocomplaents: si volem superar els reptes que tenim per endavant, és vital eixamplar la base i arribar als 4.000 membres. Si vols contribuir de forma decisiva a transformar la realitat, fes-te del Sindicat. Amb un sol gest, t’ajudaràs a tu i a milers.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca