Els lloguers baixen un 4,12% a Barcelona en els primers tres mesos de regulació

A tot Catalunya, els lloguers baixen un 2,7%. De gener a setembre de 2020, quan la regulació no s’aplicava, havien pujat un 1,03%

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya ha fet públiques les primeres dades oficials sobre l’evolució del preu del lloguer des de l’aprovació de la regulació de preus el passat 22 de setembre. Tal com es pot consultar al portal de la Generalitat, són dades excepcionalment bones: el preu mitjà del lloguer baixa un 4,12% a la ciutat de Barcelona al quart trimestre de 2020. La mateixa tònica es repeteix a tot el territori català, amb una baixada del 2,70%.

Aquesta és una primera mostra que no es pot deslligar de la llei que regula els lloguers. L’evidència científica s’anirà consolidant amb el pas dels mesos, però és important tenir en compte que, a Barcelona ciutat, el preu ha baixat gairebé el doble que al segon trimestre de 2020, quan la pandèmia ja havia esclatat i es va registrar una davallada del 2,08%. És més: al tercer trimestre de 2020, en plena pandèmia, els preus no van baixar sinó que van pujar un 2,01%.

En la mateixa línia, a tot Catalunya els lloguers -que havien pujat un 1,03% de gener a setembre de 2020-  en els primers tres mesos de regulació van baixar un 2,7%. Es detecten baixades molt importants en zones tensionades com Esplugues de Llobregat -17%, Viladecans -9,5%, Granollers -9,0%, Girona -8,5%, Mollet del Vallès -8,4%, Gavà -8,3%, Sant Feliu de Llobregat -7,5%, Sant Boi -6,7%, Terrassa -6,5% o L’Hospitalet -5,9%.

Tot i les previsions apocalíptiques de la patronal immobiliària, les primeres dades oficials confirmen que es signen més contractes que abans de la regulació.

Les dades també desmenteixen fortament el que han estat repetint els portals i la patronal immobiliària: que l’oferta baixaria en picat i no es signarien nous contractes. La realitat, tanmateix, és que el nombre de nous contractes ha augmentat des de l’aprovació de la llei.

És rellevant també que es tracta de les primeres dades oficials, que no depenen de les publicacions de dubtosa fiabilitat dels portals immobiliaris investigats per manipular preus. Els preus no van començar a baixar amb força fins el darrer trimestre de 2020. No és casualitat que sigui després de l’aprovació de la Llei que regula els lloguers, que vam impulsar i aconseguir que comencés a aplicar-se el 22 de setembre.

Des del Sindicat de Llogateres, volem afegir que ja havíem vist aquestes baixades en la pràctica quotidiana des del mes d’octubre. Des l’aprovació de la regulació, el sindicat va començar a signar reduccions en nous contractes de lloguer amb major facilitat. Tot i que moltes immobiliàries vulneren la llei sistemàticament (tots els grans portals estan expedientats), la realitat és que és una eina imprescindible amb la que la població que viu de lloguer té més marge per negociar.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca