Exigim al Govern estatal que reguli els lloguers en el pròxim paquet de mesures anticrisi

Els grups parlamentaris de qui depen l’aprovació de la Llei d’Habitatge estatal es sumen a la proposta durant la reunió amb els sindicats

El Sindicat de Llogateres amb el Sindicato de Inquilinas de Madrid ens vam reunir dijous el amb David Lucas, Secretari General d’Habitatge, per a exigir-li que es prenguin mesures urgents per acabar amb les pujades de lloguer en ple context d’inflació. Mentre el Govern aprova mesures com la contenció del cost de l’energia o l’abaratiment del transport públic, no s’aborda la principal despesa de les llars: l’habitatge.

Just abans de la reunió que vam mantenir amb Lucas al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, ens vam trobar també amb els grups polítics de l’esquerra de l’arc parlamentari (ERC, EH Bildu, Podemos, BNG, Més País, Compromís, En Comú Podem, CUP) per a exposar-los la seva proposta. La necessitat d’implementar mesures urgents per tal de revertir la pujada dels lloguers ha estat aplaudida i assumida per tots ells.

 

Evitar pujades a la finalització dels contractes i revertir la inflació dels lloguers

Malgrat el Govern va aprovar la limitació a partir d’abril de les actualitzacions interanuals dels contractes de lloguer al 2%, aquesta mesura és del tot insuficient. En primer lloc, perquè es va aprovar tard, i moltes llars van sofrir pujades desproporcionades de lloguer entre octubre i març d’aquest mateix any que mai van ser revertides. En segon lloc, perquè aquesta limitació no afecta a les renovacions de contracte, per tant, cada mes milers de llogaters als qui se’ls finalitza el contracte s’enfronten a pujades totalment descontrolades i inassumibles. I en tercer lloc, perquè un redactat absolutament deficient de la norma ha incentivat a molts arrendadors a desinformar als inquilins perquè signessin pactes que els perjudiquessin.

Per protegir les llars llogateres de les pujades de lloguer i revertir l’asfíxia econòmica agreujada per la inflació, els sindicats vam proposar a Lucas un conjunt de mesures conjunturals i temporals que haurien d’aprovar-se urgentment en el marc de les mesures anticrisi del pròxim paquet. En primer lloc, exigim la congelació dels lloguers a través de pròrrogues obligatòries de contractes per evitar pujades o expulsions a les finalitzacions de contracte, com ja s’estan vivint. En segon lloc, les actualitzacions interanuals dels preus del lloguer, abans vinculades amb l’IPC i ara limitades al 2%, han d’eliminar-se, és a dir, passar al 0%. Finalment, exigim revertir les actualitzacions de lloguer realitzades des del 31 d’octubre del 2021 fins a març de 2021.

Les actualitzacions que pateixen milers de famílies han suposat una asfíxia important, amb pujades del 10% (més de 100€ mensuals en diverses ciutats), mentre que els salaris no han pujat. El Govern diu governar per a les classes populars i la classe mitjana, però per fer-ho ha d’actuar amb contundència enfront de l’especulació. Si per controlar el preu de la llum, fa falta tocar els beneficis de les elèctriques, per controlar el preu de l’habitatge cal tocar els beneficis del rentismo immobiliari.

Mesures urgents i temporals fins a l’aprovació de la llei habitatge

Els Sindicats vam subratllar que aquestes mesures han de ser de caràcter urgent, per fer front a la inflació, i temporal, fins a l’aprovació de la Llei Estatal d’Habitatge que s’està tramitant al Congrés dels Diputats. Aquest projecte de llei segueix estancat a causa de l’immobilisme del PSOE en el procés de negociació amb els grups parlamentaris dels quals depèn l’aprovació de la norma. Aquests grups ja han expressat repetidament que no donaran el sí a una llei que no incorpori les tres demandes bàsiques del moviment per l’habitatge: regulació de lloguers efectiva, obligació d’oferir lloguers socials a les famílies vulnerables abans del desnonament i incorporació de tots els béns seents de la SAREB al parc públic d’habitatge.

La Llei d’Habitatge va ser un compromís d’aquest govern des de l’inici de la legislatura. La seva inacció i incompliment està desprotegiendo a milers de llars inquilins en un context d’altíssima inflació. Fa falta activar les mesures urgents presentades per les organitzacions llogateres i aprovar al més aviat possible una Llei Estatal d’Habitatge efectiu i útil.

 

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca