Guia contra els honoraris 

Estem acostumades que quan anem a signar un contracte de lloguer o simplement hem de renovar el que ja tenim, la immobiliària de torn ens vulgui cobrar un dineral en concepte d’honoraris. Quan parlem d’honoraris, ens referim al qua a la L.A.U. es contempla com a despeses de gestió immobiliària i de formalització del contracte. És legal que siguem les llogateres qui ens haguem de fer càrrec de pagar un servei que ha contractat la propietat?

Doncs bé, la Llei d’Arrendaments Urbans diu el següent: “Los Gastos de gestión inmobiliaria y de formalización del contrato serán a cargo del arrendador, cuando este sea persona jurídica.” Això bàsicament vol dir: 

  • Si la propietat és persona jurídica, és a dir una empresa, la llei l’obliga a fer-se càrrec de les despeses de gestió i formalització del contracte. 
  • Si la propietat és una persona física, com que la llei no l’obliga a fer-se càrrec de les despeses, ens les imposen a nosaltres. 
COMPTE! Les comunitats de béns (S’abreugen C.B. Són les que el seu CIF comença per E) no tenen personalitat jurídica pròpia! Això vol dir que les haurem de tractar com si fossin persona física. 

Què fer si en el moment de signar un contracte  la immobiliària ens vol cobrar les despeses quan la propietat és una empresa?
L’ideal seria que no acceptem mai allò amb què no estem d’acord, però en aquest cas com que sabem que es fa difícil negociar quan volem llogar un pis i la immobiliària ens recorda contínuament que darrere nostre hi ha una gran llista de gent disposada a acceptar-ho, podem arribar a plantejar-nos la possibilitat de signar i després reclamar. Què cal tenir en compte si apostem per aquesta opció?

  • Sempre pagar els diners per transferència i posar com a concepte “despeses de gestió immobiliària”.  
  • Assegurar-nos que ens donen una factura,  on consti la quantitat que hem pagat i a qui va dirigit. Recorda que la factura ha de ser amb IVA!
    COMPTE! A vegades les immobiliàries posen conceptes a la factura com “despeses d’assessorament” en comptes de despeses de gestió, per després poder dir que no ens han cobrat per la formalització del contracte, sinó per haver-nos assessorat o ajudat a buscar pis! 
  • Un cop ja hem llogat l’habitatge, enviem un burofax dirigit a l’agència i la propietat on els exigim el retorn dels honoraris i els alertem que de no fer-ho, emprendrem accions legals. 

Exemple de burofax: 

A  l’atenció de _____ (immobiliària i propietat) 

Benvolguts, 

Com a arrendatari de l’habitatge situat al carrer ____ , em poso en contacte amb vostès per reclamar que em sigui retornada la quantitat de ___ que vaig pagar a l’agència __  en concepte d’honoraris per la formalització del contracte que vam subscriure entre les parts el passat __

Després d’haver-me assessorat mitjançant el Sindicat de Llogateres, he sabut que aquests honoraris els hauria d’haver pagat l’empresa propietària de l’habitatge. Això és degut a que la Llei d’Arrendaments Urbans en el seu article 20.1, obliga a que les despeses de gestió immobiliària i de formalització del contracte vagin a càrrec de l’arrendador, quan aquest sigui persona jurídica. 

Per aquest motiu us sol·licito que em tornin la quantitat de __ que em vau fer abonar de forma irregular. Si en el termini de 5 dies no s’ha fet efectiva la devolució, no em quedarà més remei que emprendre totes les accions legals necessàries. 

Quedo a l’espera de la vostra resposta el més aviat possible. 

Cordialment, 

Què fer si es resisteixen a tornar-nos els diners? 
En aquest cas haurem d’interposar una demanda de judici verbal per a la reclamació de quantitats. Quan la quantitat que reclamem és inferior a 2.000€ aquest procediment ens va molt bé, perquè ens permet presentar la demanda sense advocat, ni procurador. 

Què fer si ens cobren honoraris per renovar el contracte de l’habitatge on vivim? 
Massa sovint ens trobem casos en què la immobiliària ens pretén cobrar fins a una mensualitat de renda, només per fer un contracte nou. Això és inacceptable! Malgrat els preus són lliures i depenen de cada immobiliària, no podem consentir que ens cobrin gairebé el mateix que ens cobren quan accedim a un habitatge. Si ens trobem en aquesta situació, cal que ens organitzem amb el Sindicat i negociem per no haver de pagar aquesta barbaritat. 

Què fer si ens cobren honoraris per accedir a un habitatge quan la propietat és persona física? 
Malauradament la llei permet que ens els cobrin a nosaltres, però això no vol dir que ens haguem de resignar a pagar-los en silenci. Hem d’intentar negociar per aconseguir que els pagui la propietat o reduir-ne la quantitat al màxim. 

Des del Sindicat de Llogateres ens estem organitzant per aconseguir que les llogateres no haguem de pagar honoraris en cap cas. Com més gent siguem i més gran fem el conflicte, abans ho aconseguirem! 

Uneix-te al Sindicat:
Formulari d’afiliació

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca