Joan Clos i els voltors creen un lobby per a evitar que l’Estat alleugi a milions d’inquilines

Foto: el Confidencial.

Els fons voltor i les grans promotores es reorganitzen per a guanyar el suport dels petits arrendadors. Per això, han creat Asval (Associació de Propietaris d’Habitatge en Lloguer). Per a dir-ho de forma senzilla: la patronal dels especuladors, encapçalada per l’ex-alcalde i ex-ministre Joan Clos, qui sempre ha defensat els interessos de les grans fortunes immobiliàries en aquest país. Els objectius de la nova associació són clars:

  • No suspendre els lloguers.
  • No regular els preus del lloguer.

La seva funció serà pressionar al Govern perquè continuï facilitant l’especulació immobiliària, és a dir, el negoci del qual porten vivint molts anys. Són enemics del dret a l’habitatge.

Diuen que l’associació inclou a petits i grans propietaris. En realitat, només inclouen a tres “petits propietaris” per a legitimar-se: “defensem els interessos de les classes mitjanes espanyoles, que van aconseguir aquest pis amb molt d’esforç”. Però queda clar qui mana:

“la immobiliària catalana La Llave de Oro, la madrilenya Tectum i el fons Ares Management, ràpidament es van sumar a la iniciativa altres gegants com Testa Homes (que inclou a Fidere) i Albirana, totes elles socimis controlades per Blackstone, la promotora Aedas (…)”

La directora general d’aquesta patronal serà Beatriz Toribio. Fins fa poc era la cap d’estudis i cara visible de Fotocasa. Quan diem que els portals immobiliaris no són actors neutrals, és per alguna raó. Idealista, i el seu cap d’estudis Fernando *Encinar, també celebren la notícia.

Fins al moment aquest paper de “patronal dels especuladors” l’estaven complint ells de manera informal. Ara ja compten amb la seva institució pròpia, emparada per fons voltor i grans promotores.

Tanmateix, això reflecteix una cosa molt positiva. Els grans especuladors del nostre país tenen por que se’ls acabi el seu negoci, és a dir: especular amb les cases de milers de famílies. Per això necessiten guanyar-se la confiança dels petits arrendadors. En realitat el que volen és reforçar la seva legitimitat per a treure profit d’aquesta conjuntura.

Però el moviment en la defensa de l’habitatge (els Sindicats de Llogateres, les PAHs, etc.) és cada vegada major. Recordem als petits arrendadors que el problema principal són les grans fortunes d’aquest país que tenen una capacitat d’influència en el mercat de l’habitatge desmesurat. Fons voltors, Socimis, Sicavs, promotores immobiliàries, portals “desinteressats” com Fotocasa o Idealista: no volen protegir als petits arrendadors, volen reforçar la seva posició en el mercat immobiliari per a quan sortim d’aquesta crisi.

Amb aquesta iniciativa intenten aprofitar-se de la imatge d’ “un país de propietaris”. No obstant, els problemes de les persones amb un pis en propietat (o amb una hipoteca) i dels petits arrendadors tenen molt més a veure amb els de qualsevol llogater que amb aquests milionaris que acaparen habitatges per tot el món i volen manipular-nos. Sap un executiu de Blackstone el que és arribar a final de mes amb prou feines? Intueixen els propietaris de la Llave de Oro el que significa haver de decidir entre pagar l’hipoteca (o el lloguer) o comprar el menjar? A cas els directors de Tecnum o Ares Management han vist mai una nòmina mileurista o una pensió de misèria? No permetrem que fomentin la guerra entre la gent corrent per a protegir els seus bons milionaris i els beneficis dels seus accionistes.

Llegeix aquí la notícia.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca