La regulació de preus prevista al Projecte de Llei Estatal pel Dret a l’Habitatge no serviria per abaixar els lloguers

El Sindicat de Llogateres de Catalunya, juntament amb altres organitzacions llogateres de l’Estat, ha anunciat les esmenes que considera imprescindibles per poder aprovar aquesta llei

El Consell de Ministres ha aprovat avui el Projecte de Llei Estatal pel Dret a l’Habitatge. Finalment, tot i les pressions del Consell General del Poder Judicial, que com ja va denunciar el Sindicat de Llogateres de Catalunya es va extralimitar en les seves funcions i va incomplir els terminis legals, el govern ha aprovat el text que inicialment havia plantejat com a avantprojecte.

Canvis imprescindibles per a una regulació de preus efectiva

La mesura estrella del text aprovat pel Consell de Ministres, la regulació de preus del lloguer, no convenç en absolut al Sindicat de Llogateres de Catalunya ni a la resta d’organitzacions llogateres de l’estat espanyol, que consideren que no seria efectiva per fer baixar els preus dels lloguers. Concretament, caldria generalitzar els supòsits de baixada de preus a tots els arrendadors (no només a les empreses propietàries de deu habitatges o més, com preveu el text actual), incloure-hi un règim sancionador, fer menys restrictius els criteris per a la declaració de zones tensionades, preveure’n l’aplicació immediata (sense períodes de gràcia) i garantir la vigència de la regulació catalana (Llei 11/2020).

A més d’aquesta mesura, altres aspectes de la llei fan que no tingui efectes rellevants per a la garantia del dret a l’habitatge i, concretament, en les persones llogateres. Mesos abans, juntament amb desenes d’entitats més, van presentar una iniciativa de llei d’habitatge molt més ambiciosa que va ser presentada per alguns grups i rebutjada pel ple del Congrés. Les organitzacions llogateres detecten en el text del govern espanyol oportunitats desaprofitades que és imprescindible que s’hi incorporin abans de la seva aprovació definitiva.

Concretament, el document que ha fet públic el Sindicat de Llogateres proposa repercutir honoraris de les immobiliàries i els administradors de la propietat sempre a la part arrendadora (com ja passa quan aquestes són empreses), per tal de mitigar les barreres d’accés al lloguer. Així mateix, amb l’objectiu de fer del lloguer una opció segura i estable, reclamen preveure a la llei contractes renovables automàticament i unes actualitzacions de la renda limitades al 2% (cal recordar que l’IPC disparat fins a un 6,7% està provocant actualment pujades inassumibles del lloguer). D’altra banda, les esmenes proposades recullen el reconeixement del paper de les organitzacions llogateres, límits al lloguer turístic i l’eliminació de beneficis fiscals com els de les SOCIMI.

L’organització vol deixar clar que si no s’incorporen aquests canvis no considera que valgui la pena aprovar aquesta llei.

Ronda de contactes amb el govern i els grups parlamentaris

El Sindicat de Llogateres de Catalunya ja va traslladar la setmana passada a la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, la necessitat de fer aquests canvis al text legislatiu abans d’aprovar-lo per aconseguir una llei veritablement efectiva. Ho farà també amb una reunió amb la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, el proper dia 11 de febrer. Així mateix, iniciarà immediatament una ronda de contactes amb els grups parlamentaris perquè facin seves les propostes de les organitzacions llogateres i condicionin l’aprovació del projecte de llei a la incorporació d’aquestes esmenes.

El Sindicat fa una crida especialment a tots els partits que van donar suport a la iniciativa de llei d’habitatge presentada per les entitats: ERC, EH Bildu, Junts, CUP, Más País, Compromís, BNG, Nueva Canarias, Unidas Podemos-En Comú Podem.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca