
La incansable lluita de la Rosa, el Dani i la Gladis contra un dels fons voltor més grans del món, Blackstone, ha donat resultats: després d’anys de batalla -els últims al costat del Sindicat de Llogateres-, la Rosa, el Dani i les seves dues filles es queden en la que és casa seva des de fa 20 anys amb un lloguer de 500 euros i la Gladis, amb un de 200. Malgrat les negatives inicials, la lluita col·lectiva ha aconseguit que Blackstone cedeixi i ofereixi aquests lloguers assequibles a set anys.
La història de la Rosa i el Dani és com la de moltes altres famílies: després de la crisi, van començar a tenir dificultats per a fer front al pagament de la hipoteca fins que, en 2018, es va produir la dació en pagament. Així, el pis va caure en mans de Blackstone, un dels fons voltors que van arribar a Espanya a enriquir-se amb el drama de tantes persones que havien perdut el seu habitatge en mans dels bancs.
En aquell moment, la Rosa i el Dani van continuar vivint en el seu pis amb un lloguer bonificat de tres anys, fins que, el 2021, en plena pandèmia, va arribar la fi d’aquest contracte. Donada la situació sanitària, van demanar una pròrroga Covid de sis mesos, que, una vegada finalitzada, Blackstone es va negar a allargar.
Davant els intents del fons voltor d’expulsar a la parella i a les seves dues filles, una d’elles amb una discapacitat visual del 73% i l’altra menor d’edat, la família va seguir l’estratègia ‘Ens Quedem’ del Sindicat de Llogateres, que consisteix a quedar-se a l’habitatge i continuar pagant el lloguer. No obstant això, Blackstone va deixar de cobrar el lloguer pel banc i tampoc recollia els pagaments que la família efectuava per Correu.
Davant d’aquesta situació, la Rosa i el Dani, amb l’ajuda del Sindicat de Llogateres, van demanar al fons que s’assegués a negociar. En un primer moment, Blackstone els va oferir un lloguer social de tres anys a través de l’Ajuntament i d’Habitatge del Prat, on es troba el pis. “Encara sort que aquest contracte no es va arribar a signar. Hauria estat un error”, explica la Rosa. I és que, en el transcurs de les negociacions, el Parlament va aprovar una nova llei antidesnonaments que ampliava els supòsits en els quals la llei 24/2015 obligava els grans propietaris a oferir un lloguer social.
De totes maneres, Blackstone va continuar intentant expulsar a aquesta família de la seva llar i els va oferir una reubicació a un habitatge que no s’adaptava a les necessitats de la seva filla amb discapacitat visual, ja que tenia nombroses barreres arquitectòniques. Malgrat la pressió, la Rosa i el Dani es van negar a acceptar aquesta oferta i van insistir a quedar-se a la que ha estat la seva llar durant dues dècades.
Finalment, després d’anys de “constància i lluita col·lectiva”, la Rosa i el Dani, amb el suport del Sindicat de Llogateres, han aconseguit quedar-se a casa seva: el 12 de desembre van signar un contracte de lloguer a set anys a la seva llar “i amb un preu que podem assumir”, expliquen.
Així i tot, Blackstone va intentar colar algunes clàusules abusives en el contracte, que, amb l’ajuda del Sindicat, van aconseguir detectar i eliminar. Però no només això: també han aconseguit la condonació del deute de 15.000 euros que els van deixar “com a motxilla” després de la dació en pagament i la condonació de les rendes que Blackstone es negava a cobrar des d’agost de 2021 -uns 8.000 euros-.
“Volíem agrair al Sindicat i a totes les persones que, incondicionalment, han estat al nostre costat i han barallat amb nosaltres per la seva gran feina, esforç i dedicació. Amb la lluita constant i col·lectiva s’aconsegueix tot”, assenyalen la Rosa i el Dani, i afegeixen que “hem guanyat una de tantes batalles, però continuarem donant guerra per a fer fora a aquests voltors carronyers de les nostres vides i dels nostres barris. Força Sindicat!”.
Lloguer de 200 euros per la Gladis i la seva filla
Per altra banda, la Gladis va accedir en precari a un pis buit propietat de Blackstone, un dels molts habitatges que bancs i fons voltor mantenen buits a Catalunya (en total, gairebé 35.000), i va intentar negociar un lloguer assequible.
Després de molt de temps amb les negociacions paralitzades, el novembre de 2021, la Gladis, acompanyada del Sindicat de Llogateres, es va reunir amb Blackstone. En aquesta trobada, el fons voltor va deixar clar que no acceptaven regularitzar cap situació d’ocupació perquè la llei no els obligava.
Durant aquest temps, però, hi ha hagut diferents canvis normatius, com la llei antidesnonaments impulsada per entitats pel dret a l’habitatge que el Parlament de Catalunya va aprovar a principis de 2022. Aquesta norma amplia els supòsits en els quals els grans tenidors estan obligats a oferir un lloguer social a persones vulnerables, per la qual cosa també havien d’oferir-lo a les persones vulnerables que ocupaven un habitatge d’un banc o d’un fons d’inversió des d’abans de l’1 de juny de 2021.
Després d’aquests canvis, la posició de Blackstone en la negociació va canviar: va passar de no voler parlar amb les persones que vivien en algun dels seus pisos sense contracte de lloguer a oferir-li a la Gladis un contracte de set anys per 200 euros, a més de pagar-li la fiança.
En definitiva, la lluita col·lectiva ha aconseguit que Blackstone firmi dos contractes de lloguer a set anys, amb preus molt reduïts i en el mateix pis en el qual ja vivien, d’una banda, la Rosa i el Dani i, per una altra, la Gladis. Ara, la pressió cap al fons voltor continua perquè altres persones en la mateixa situació aconsegueixin quedar-se a casa a un preu assequible, com el José Antonio i l’Ala, als qui Blackstone ha denunciat per a expulsar-los de casa seva, però els qui batallaran al costat del Sindicat de Llogateres per a aconseguir un lloguer reduït en el mateix habitatge.