La trama del fons voltor Cerberus: especulació inmobiliaria i ERES

Haya Real Estate, l’empresa inmobiliaria del fons d’inversió Cerberus, prepara acomiadaments mitjançant un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERE), segons va publicar eldiario.es. L’ERE es prepara mentre reparteixen una gratificació d’objectius millonaria entre els executius de l’empresa. Aquesta notícia ens indigna, però no ens sorprèn, doncs encaixa a la perfecció en el que simbolitza Cerberus: la socialització de les pèrdues entre la majoria social i la privatització dels guanys entre uns quants privilegiats.

La història particular d’Haya Real Estate serveix per exemplificar tota la bombolla dels lloguers perquè té els mateixos grans protagonistes: els bancs, els polítics i els fons voltors. El gegant de les finances Cerberus, com altres fons voltors i oportunistes, va aterrar a l’Estat espanyol enmig del paisatge devastat de la bombolla del 2008, amb el sistema bancari a punt de col·lapsar. Ho va fer a través de la seva xarxa de filials situades a països europeus, on la fiscalitat és més baixa per evitar haver de pagar impostos, i van crear una immobiliària nacional amb el nom d’Haya Real Estate. Per assegurar-se el seu negoci van seguir el mateix model que als Estats Units, on diversos ex-polítics republicans encapçalen les empreses. A Espanya van fitxar de conseller a José María Aznar Botella, fill de l’expresident espanyol i l’exalcaldessa de Madrid, i van situar de president a Juan Hoyos Martínez de Irujo, amic d’Aznar pare.

Quin ha estat el gran negoci d’Haya els darrers anys? Gestionar els contractes de la Sareb. La Sareb, coneguda habitualment com el banc dolent, en realitat és una gran immobiliària creada parcialment amb fons públics (4.500 Milions d’euros) per rescatar la banca en el seu moment més crític i després malvendre centenars de milers d’habitatges, solars i edificis que podrien haver engreixat el parc públic per respondre a l’emergència habitacional. Haya Real Estate i altres gestores vinculades als grans bancs espanyols han rebut comissions milionàries per encarregar-se de la cartera de béns immobiliaris de la Sareb, és a dir, per organitzar la venda a preu de saldo. A més a més, com ha explicat Manuel Gabarre a “Tocar fondo”, l’Estat va avalar un préstec de 50.000 M d’euros a la Sareb provinent del Consell Europeu. Així que les arques públiques estaran obligades a retornar el que quedi sense pagar quan aquesta societat opaca acabi de liquidar tots els actius en pocs anys i és una quantitat que de moment ni es contempla com a deute públic.

A part del gran negoci de la Sareb, Cerberus també ha anat arreplegant la gestió dels actius del tocat sistema bancari (Bankia, Liberbank, Cajamar…). Els fons estatunidenc s’ha quedat amb un dels trossos més grans del pastís: els actius del BBVA, provinents en gran part d’execucions hipotecàries i absorcions bancàries. De la unió de Cerberus (80%) i el BBVA (20%) va néixer Divarian. Aquesta societat és un dels propietaris més grans de l’Estat i desnona families arreu de Catalunya i de l’Estat espanyol pràcticament cada setmana. Per aquest motiu, al Congrés de l’Habitatge de Catalunya més de 70 organitzacions vam decidir impulsar una lluita conjunta contra Divarian. Durant el 2019 l’estructura d’Haya Real Estate i la de Divarian es van fusionar superant el miller de treballadors i treballadores.

Cerberus va fracassar en un intent de treure a borsa la gestora Haya el 2018 i durant el 2019 ha tractat de vendre l’empresa a altres fons d’inversió de moment sense tancar l’operació. És el modus operandi dels voltors: arribar quan tot està enfonsat, comprar barat i vendre el més car possible en un cicle curt. De moment no ha aconseguit col·locar satisfactòriament Haya. El principal motiu han estat els dubtes sobre si continuaria gestionant els milers d’actius de Sareb o no, ja que els contractes del “banc dolent” s’havien de renovar el 2019. Finalment, Haya ha renovat dos contractes de gestió de Sareb que li garanteixen noves sucoses comissions, però són contractes d’un volum inferior.

En definitiva, Cerberus és un dels principals beneficiats de l’espoli que vivim milions de famílies llogateres. Gràcies a l’anterior bombolla va poder acumular milers d’habitatges a preu de saldo. Gràcies a la Sareb s’ha emportat enormes comissions per gestionar la venda d’immobles que provenen del rescat públic de caixes i bancs. Per unes lleis injustes pot desnonar famílies i esprémer-les sense contemplacions per endur-se rendes. Tot això, ho fa pagant menys impostos pels seus beneficis que qualsevol persona treballadora pel seu salari. I per acabar de tancar el cercle quan el seu festí es veu amenaçat te les lleis a favor per acomiadar barat i endur-se els beneficis a una altra banda. Sense mesures contundents com la regulació dels preus de lloguer, la devolució del rescat bancari, l’impuls d’un parc d’habitatges públic suficient i una fiscalitat justa, Haya, Cerberus i la resta d’actors de la bombolla dels lloguers tenen les mans lliures per seguir especulant. Tenen tot a favor per enriquir-se sense haver-se de fer càrrec de les conseqüències socials que provoquen lucrant-se d’un bé bàsic com és l’habitatge.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca