L’Audiència Provincial absol el Sindicat de Llogateres en el judici de coaccions

L’Audiència Provincial de Barcelona ha absolt el Juan i a la Livia, afiliats del Sindicat de Llogateres, pels delictes de coacció de què eren acusats per una arrendadora. L’Audiència Provincial ha dictat a favor dels membres del Sindicat, revocant tots els suposats delictes que se’ls imputava.

La campanya impulsada pel Sindicat de Llogateres i el Sindicat d’Habitatge de Gràcia en defensa del dret a l’habitatge del Juan i la Lívia va tenir un gran ressò mediàtic i va ser un puntal en la lluita per aconseguir l’aprovació de la regulació de lloguers a Catalunya.

El cas del Juan, la Livia i els seus fills, veïns del barri de Gràcia des de feia més de 10 anys, va ser paradigmàtic atès que reflectia el problema de les pujades abusives de lloguer que expulsaven milers de veïns i veïnes de les seves llars i els seus barris a través de desnonaments invisibles. Després de més de 10 anys vivint a Gràcia, l’arrendadora del Juan i la Lívia els va comunicar que si volien una renovació de contracte, haurien de pagar un 30% més del preu del lloguer, és a dir, de 1.000 a 1.300€, una quantitat que la família no podia assumir. Després de molts intents de negociació a través del Sindicat de Llogateres, l’arrendadora va optar per iniciar un procediment judicial per finalització de contracte, que es va resoldre amb un fatídic desnonament el 20 de desembre de l’any 2019.

Sentència absolutòria després d’un llarg recorregut judicial

A més del procediment judicial per finalització de contracte, l’arrendadora també va posar una querella on els acusava d’un delicte de coaccions. Aquesta querella va ser motivada per una protesta que es va realitzar amb l’objectiu que l’arrendadora s’avingués a negociar amb el Sindicat i els llogaters un contracte de lloguer amb un preu just. En concret, la protesta va consistir a repartir fulletons informatius explicant quina era la situació, i en fer una protesta per tal de denunciar la negativa de l’arrendadora a negociar les condicions del contracte de lloguer i per exigir al Govern la regulació dels preus del lloguer. A més, va haver-hi una tercera protesta el 18 de desembre del 2018, a les oficines de Fincas Caseuro, immobiliària que gestionava els habitatges de l’arrendadora.

Aquesta última acció davant les oficines de Fincas Caseuro, va ser el pilar per sostenir la sentència per coaccions emesa pel Jutjat Penal núm. 20 de Barcelona el passat mes d’octubre. Però l’advocat del Juan i la Livia, junt amb el Sindicat de Llogateres, va iniciar un recurs d’apel·lació a l’Audiència Provincial, sostenint que els fets ocorreguts a les oficines de Finques Caseuro ja havien estat jutjats i arxivats i absolts pel Jutjat d’Instrucció núm. 5 de Barcelona, i que la part afectada per aquests fets era Finques Caseuro, i no l’arrendadora, l’Esther Argerich, que “ni tan sols es trobava al lloc dels fets”.

El dret a protesta com a eina per lluitar pel dret a l’habitatge

En conclusió, l’Audiència Provincial ha revocat i absol la primera i única sentència per la qual el Sindicat de Llogateres i les seves afiliades han estat condemnades per impulsar accions de protesta i lluitar en defensa del dret a l’habitatge. Des del Sindicat, lamentem que la criminalització i judicialització de la nostra lluita sigui una eina utilitzada freqüentment per aquells que vulneren el dret a l’habitatge de les persones que viuen de lloguer, tal com va passar ja amb la querella judicial interposada per Mas-Beya Fradera i resolta en absolució el passat mes de juliol del 2021.

La nostra organització defensa el diàleg i la negociació entre arrendadors i arrendataris a través del Sindicat de Llogateres, com a via per arribar a solucions justes i pactades que no vulnerin el dret a l’habitatge. Considerem que el dret a l’habitatge està per sobre del dret a especular amb ell, per això apel·lem sempre al sentit comú i l’empatia, i defugim de la judicialització dels conflictes.

Lluitem quotidianament per defensar les nostres afiliades, però també per millorar les lleis i aconseguir que aquestes garanteixin el dret a un habitatge digne per a tota la societat. Així doncs, davant qualsevol intent de criminalització de la nostra activitat, tornem a manifestar la nostra determinació i compromís a continuar organitzant-nos i a continuar lluitant pel dret a l’habitatge i a una vida digna.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca