Les pujades per IPC no sempre són legals però sempre són injustes

En els darrers mesos l’augment desorbitat del preu de la llum i els carburants està afectant greument les economies familiars mitjançant un sobrecost en les factures dels subministraments bàsics, generant un empobriment que afecta massivament a una majoria social. Aquest augment descontrolat es reflecteix directament sobre la variació interanual de l’IPC, que a hores d’ara ja es situa sobre el 6,7%. La situació esdevé més greu encara, quan els arrendadors aprofiten aquesta variació per augmentar, via actualització anual, el preu dels lloguers, suposant pujades d’una mitjana de 67€ mensuals en ciutats com Barcelona on el lloguer mitjà és de 1000€.

Ni l’increment en l’electricitat ni el dels carburants incideix sobre el cost del manteniment, l’arrendament dels habitatges o el servei d’administració d’aquestes. Per això, des del Sindicat de Llogateres, entenem que és una injustícia que els lloguers augmentin en la mateixa mesura que l’IPC. Per a canviar aquesta realitat s’ha de modificar l’article 18 de la LAU, i establir allí un topall més baix per a les pujades de lloguer. L’Índex de Garantia de la Competència (IGC) ofereix una alternativa més estable i amb augments que no pressionin a les famílies inquilines, com ja recull la Llei 11/2020 catalana.

A més a més, advertim que, malgrat la vigència d’aquest marc legal, que permet l’actualització anual de la renda en base de les variacions de l’IPC, molts arrendadors estan aprofitant el desconeixement dels drets de molts llogaters i aplicant pujades en el preu dels lloguers de forma fraudulenta. Per tant volem informar de quines són les condicions que s’han de complir per poder apujar els lloguers en base a l’IPC.

  • Per poder actualitzar la renda en base a l’IPC, cal que estigui especificat en el contracte. Si no existeix cap pacte, en els contractes d’arrendament signats posteriorment al 6/6/2013 no és legal aplicar cap augment.
  • La revisió del preu del contracte es pot fer només tenint com a base el mes de la signatura del contracte i sempre que hagi transcurrit el primer any de contracte.
  • Les actualitzacions del preu no són legals i es poden reclamar o no pagar si la propietat no les ha comunicat prèviament. L’actualització no es farà efectiva fins a la mensualitat següent a la notificació i mai podrà ser retroactiva.

Per últim, des del Sindicat de Llogateres fem una crida a totes les llogateres a què intentin negociar la no aplicació de les pujades per IPC a través del diàleg i la negociació amb els arrendadors. Així mateix, apel·lem als arrendadors perquè no facin efectives les pujades, per tal de no sobre-ofegar les llogateres amb uns sobrecostos econòmics que res tenen a veure amb la variació dels ingressos familiars i del preu dels salaris.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca