
Convoquen a una manifestació el 15 d’abril per exigir a La Caixa que mantingui els criteris d’accessibilitat i protecció oficial
Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa la campanya “Destapem La Caixa”, impulsada per un centenar de llogateres de 14 promocions d’habitatge protegit propietat de La Caixa repartides arreu Catalunya i l’informe Habitatge de Desprotecció Social elaborat pel Sindicat de Llogateres. La campanya neix del malestar de les llogateres, qui denuncien mala gestió, expulsions i no renovacions de contracte, pujades de preu injustificades i manca de manteniment. Aquests són els trets comuns a pràcticament les 34 promocions d’habitatge de protecció oficial construïdes entre l’any 2002 i el 2012 per L’Obra Social La Caixa i amb més de 25 milions d’euros de subvencions públiques.
Aquestes promocions es van construir amb un règim de protecció oficial dissenyat a dues fases diferents: una primera que en la majoria dels casos dura deu anys i durant la qual La Caixa està obligada a llogar els pisos a un preu protegit, i una segona, que és en la que es troben la gran majoria de les promocions, en què La Caixa pot vendre o llogar els habitatges a un preu “estipulat” però no està obligada a tenir-los llogats.
És en aquesta fase, i un cop La Caixa ja ha recuperat tota la inversió inicial, en què les pràctiques especulatives es tornen més ferotges i comencen les expulsions i no renovacions de contractes i els habitatges buits. En paral·lel, les llogateres de promocions arreu Catalunya comencen a organitzar-se amb el Sindicat per exigir a La Caixa lloguers estables i dignes.
De la manca de manteniment i les pujades injustificades a les expulsions
Des de fa anys les llogateres de La Caixa han denunciat per activa i passiva la manca de manteniment de les promocions així com dels habitatges. El mal estat de les zones comunes, la porteria, els jardins, la manca de manteniment de les plaques solars o ascensors, llums i intèrfons són els elements més repetits a les diferents promocions de les quals La Caixa no se’n fa càrrec o triga moltíssim a fer-ho. Les veïnes denuncien, que malgrat La Caixa es desenten en les seves responsabilitats a l’hora de fer-se càrrec de les instal·lacions, les despeses en concepte de manteniment dels rebuts mensuals del lloguer no paren de créixer. Però la problemàtica del manteniment també s’estén als habitatges, on per exemple, en el cas de la promoció de Vilaseca, hi ha un problema estructural amb les dutxes de bona part dels habitatges que La Caixa no resol. Per cobrir-se les espatlles, la Caixa interposa clàusules abusives en els contractes de lloguer que estableixen que ha de ser el llogater qui es faci càrrec de la totalitat del manteniment dels habitatges, quan és una clàusula que clarament contradiu la LAU.
Durant els últims anys, però, la situació ha anat a pitjor. Moltes veïnes han vist com quan se’ls acabava el contracte no els han volgut renovar i les han expulsat de casa, i d’altres, han vist com malgrat si que les han renovat, ha estat amb clàusules abusives i sense la garantia de poder quedar-se de forma estable a les seves llars. Moltes pateixen en veure com les promocions on viuen han anat quedant buides en els últims anys, com és el cas de Vic o Reus, on hi ha un gran gruix dels habitatges buits des de fa temps. Cal tenir en compte que moltes de les llogateres van entrar a viure-hi en “habitatges de protecció oficial” i moltes responen a perfils vulnerables: gent gran, pensionistes o persones sense alternativa habitacional.
Una manifestació el 15 d’abril per exigir a La Caixa el compliment de les demandes
La situació de moltes llogateres és insostenible a bona part de les promocions i aquestes han intentat per activa i per passiva contactar amb La Caixa i inclús amb els ajuntaments dels seus municipis per tal de trobar solucions a les problemàtiques. Davant les dificultats per parlar directament amb responsables de La Caixa, s’han començat a organitzar amb el Sindicat de Llogateres i entre elles, per exigir una taula de negociació i que es resolguin les seves demandes. Per aquest motiu, les llogateres han convocat, juntament amb el Sindicat de Llogateres i altres entitats pel dret a l’habitatge, una manifestació a Sitges el proper 15 d’abril amb l’objectiu que La Caixa obri una taula de negociació i doni resposta a les seves demandes:
• Paralització immediata de tots els processos judicials i sentències de desnonament d’habitatges de La Caixa.
• Renovació automàtica dels contractes de lloguer per una durada mínima de set anys (com estipula la LAU) a un preu màxim del 30% de la renda disponible i sense articles il·legals o clàusules abusives.
• Aplicació de la Llei 1/2022 pels supòsits d’exclusió residencial de les llogateres de La Caixa tot i que no es trobi obligada a oferir lloguers socials per l’exempció legal com a tenidor d’HPO.
• Oferir a totes les llogateres expulsades de pisos de l’Obra Social el retorn a casa seva.
• Cessió en forma de convenis municipals dels pisos buits per a pal·liar els greus problemes en l’accés a l’habitatge que vivim a Catalunya.
• Pla d’inversions per un manteniment en condicions dignes d’habitabilitat i salubritat dels habitatges i zones comunes de les promocions de La Caixa.
• Reconeixement del dret d’associació i negociació de les llogateres de La Caixa.
La Caixa: una evidència del fracàs del model d’habitatge de protecció oficial
Durant la mateixa roda de premsa, el Sindicat de Llogateres ha presentat un informe al voltant del model d’habitatge protegit en què es va acollir La Caixa per construir aquestes promocions. Les seves conclusions són demolidores.
La Caixa ha rebut ajudes milionàries provinents de diferents escales d’administració per a la construcció d’un parc HPO de lloguer del qual, tenim els indicis per dir, que ha estat amortitzat durant els primers deu anys i ja s’ha recuperat la inversió inicial. Ara aquests habitatges que han entrat en una segona fase de protecció i ja no garanteixen els criteris d’accessibilitat i protecció oficial per als llogaters. Actualment, s’estan gestionant de forma especulativa i sense garantir els drets de les llogateres, sense cap mena de justificació econòmica basada en els costos o les dificultats per cobrir un esforç inversor. Per tant, l’informe evidència la rendibilitat del negoci dels HPO per La Caixa així com el fracàs d’un model d’HPO que no garanteix la consolidació d’un parc d’habitatge de lloguer protegit i amb condicions d’estabilitat i accessibilitat. En definitiva, el resultat d’aquest exercici no ha estat més que augmentar la injecció al patrimoni immobilari d’una entitat bancària que s’ha deslligat de les consideracions d’accessibilitat i protecció social que van justificar els milionaris ajuts amb diners públics.
Per un model d’habitatge de protecció oficial de lloguer i a perpetuïtat
En ple debat sobre la necessitat d’ampliar el parc públic d’habitatge, no ens podem permetre continuar impulsant polítiques d’habitatge fallides com la que s’ha fet amb La Caixa. Per això reclamem al govern que es faci un estudi minuciós d’aquesta i altres operacions vinculades a l’HPO del país per prendre nota del perquè no existeix un parc de lloguer públic suficient a Catalunya i no repetir models fracassats.
Així mateix, el Sindicat de Llogateres reclamem a les institucions públiques catalana i espanyola que garanteixin la funció social del futur habitatge HPO, a través de les següents mesures de mínims:
• Les noves promocions d’habitatge qualificats de protecció oficial s’han de destinar a un parc públic d’habitatge en règim de lloguer a perpetuïtat. El sòl públic sobre el qual es desenvolupin les promocions ha de romandre en propietat pública municipal i la seva cessió es farà en forma de lloguer. Els locals d’aquestes promocions han de ser destinats a usos comunitaris.
• Els contractes de les llogateres s’han de redactar sense contenir clàusules abusives i amb caràcter indefinit. Les llogateres de cada promoció han de tenir el dret d’organitzar-se en associacions llogateres i la propietat ha de comprometre’s amb l’obligació de reconèixer el dret a negociació col·lectiva.
• S’ha de crear un registre únic públic de promocions qualificades HPO que recollirà les característiques de les promocions i els seus habitatges, la propietat i gestora d’aquestes, la seva ubicació, les subvencions, préstecs i desgravacions fiscals rebudes, el guany previst a través de rendes en el temps d’amortització de la promoció i tota la documentació exigida pels Plans d’Habitatge necessària perquè una promoció sigui qualificada de protecció oficial.