
Un centenar de llogateres de la promoció d’habitatge de lloguer social Gregal, a Badalona, s’organitzen amb el Sindicat contra els abusos i la manca de transparència de les empreses amb adjudicació pública que gestionen els habitatges. Després d’un any organitzades, han conformat el comitè de delegades «Gregal en Acció» per conduir les negociacions.
Malauradament, les males praxis, els abusos immobiliaris i la manca de transparència entre les empreses que gestionen les promocions d’habitatge públic de lloguer social arreu Catalunya, són molt freqüents. Per això des del Sindicat estem organitzant-nos amb veïnes de promocions gestionades per l’Obra Social La Caixa, Visoren, i ara també Gregal. És inadmissible que les promocions d’habitatge públic i social estiguin gestionades per empreses privades que abusen sistemàticament de les llogateres. Davant això, apostem per l’organització llogatera com a eina per lluitar per un canvi de model que garanteixi l’habitatge de lloguer social i públic digne.
Gregal en acció: el relat de les veïnes
La promoció Gregal és un bloc d’habitatges de protecció oficial situat a la Plaça Jordi Dauder i Guardiola número 2 de Badalona. Amb aquest article volem deixar constància i difondre la nostra experiència d’organització col·lectiva davant les moltes problemàtiques que vivim com a llogaters/es. La promoció està gestionada per la Fundació Salas i és propietat de la Fundacio Nou Lloc, registrada com a promotora d’habitatge de lloguer social assequible.
L’ocupació dels pisos es va desenvolupar entre el juny i setembre del 2022. El primer que ens vam trobar els veïns/es del Gregal va ser un retard notable de l’alta en la llum, per un error amb el certificat RITSIC. Els veïns vam haver de viure sense llum gairebé un mes, però la propietat només ens va retornar l’import dels quinze dies que van trigar a corregir aquest certificat.
Aquesta “incidència” ja va generar malestar, però no va ser l’únic factor. Al setembre, els primers/es que ens vam incorporar, ens vam trobar amb nombrosos problemes: no funciona l’aerotèrmia o és insuficient per combatre la calor, les alarmes del pàrquing salten contínuament, els extractors s’activen i s’escolten molt des de molts pisos, la falta de tendals i persianes fa patir una calor insuportable, els pisos més baixos no són segurs, etc. També, respecte a l’aerotèrmia, hi ha un cost de manteniment incongruent perquè és molt elevat i només cobreix l’assistència de dilluns a divendres en horari d’oficina (però cobren els trenta dies de manteniment que té el mes).
Per aquests fets, l’octubre de 2022, els veïns/es creem un grup on poder anar explicant les nostres incidències, moltes comunes entre tots. Això fa que es decideixi contactar amb els grups polítics per aconseguir els Plecs Tècnics i Administratius de la concessió a la Cooperativa ARAUCA SCCL, empresa que forma part del grup SALAS. D’aquests primers moviments es detecten clàusules abusives en el contracte i es fa la primera visita al Sindicat de Llogateres de Badalona.
Després d’esperar durant mesos la documentació sol·licitada, sobre els plecs, i no tenir resultats, el gener de 2023 s’assisteix al Ple de l’Ajuntament per demanar-la públicament; així com suport i una auditoria semblant a l’anunciada pels Governs dels municipis afectats per l’empresa Visoren, que també gestiona habitatges de lloguer assequible en promocions protegides i guarda molta semblança. En aquest ple, veïnes del bloc exposem els punts més conflictius de la nostra realitat:
- Aerotèrmia: no suposa un estalvi del 60% com ens van dir, les factures estan en format word i sense detall dels imports, no tenim el manteniment que s’especifica en el contracte, tenim moltes incidències que a més triguen molt a resoldre (caps de setmana sense aigua calenta).
- Despeses comunitàries sense detall.
- Manca de seguretat, sobretot, en els pisos més baixos.
- Problemes generals amb les instal·lacions als habitatges.
- Obligació, dins de la quota de la comunitat, d’assumir les despeses del conserge/neteja que, segons diu la Fundació, l’Ajuntament de Badalona obliga a tenir aquest servei de 4h.
- Comunicació deficient dels veïns/es amb les empreses gestores.
Arrel d’aquesta intervenció, sortim a la Televisió de Badalona i, també, aconseguim parlar amb un afectat del cas Visoren, amb qui es troba semblances amb el cas del Gregal.
No és fins al mes de febrer on les reunions amb l’Ajuntament donen com a resultat l’accés a una part de la documentació necessària per poder valorar el compliment o no per part de la Fundació Salas. Com a resultat d’aquest primera reunió, s’aconsegueix una ràpida reunió amb el lletrat de l’OLH Badalona. D’aquesta, sortim amb la confirmació que els contractes estan plens de clàusules abusives i que hi ha abusos, també, en les condicions dels subministraments. Per tal d’intentar solucionar-ho, se’ns assessora en la gestió de com realitzar reclamacions en l’oficina de Consum, Agència Catalana d’Energia i Agència Catalana Habitatge. Amb aquest assessorament, alguns dels veïns comencem a fer reclamacions particulars. En paral·lel, s’assoleix el compromís que un tècnic municipal anirà a auditar les instal·lacions de l’edifici, ja que nosaltres no hi tenim accés.
El 20 de març de 2023, l’Ajuntament de Badalona i la Fundació Salas es reuneixen sense representació veïnal, sol·licitada i denegada. Entre ells acorden la revisió de les instal·lacions de l’edifici Gregal, però encara, a 18 de juliol de 2023, els veïns/es esperen aquest informe. Durant aquest mateix mes el nom Edifici Gregal té ressò als mitjans de comunicació, però no transcendeix més enllà, no acabem de tenir suport per part de les entitats públiques.
Al mes d’abril de 2023, una companya del Sindicat de Llogateres assisteix a l’edifici Gregal per assessorar-nos, informar-nos i orientar-nos sobre com afrontar la situació que patim. D’aquesta reunió els veïns/es reunim més força, comencem a recopilar dades de forma conjunta i moltes decidim afiliar-nos al Sindicat. Per últim, en assemblea s’acorda elaborar una carta per reclamar una negociació col·lectiva, la qual aconsegueix recollir les signatures de 62 dels 77 pisos de la promoció, on s’exposen les següents reivindicacions:
- Adequar la durada dels contractes (7 anys) i el dret a pròrroga a la durada de la concessió (75 anys).
- Suprimir les clàusules abusives i nul·les dels contractes de lloguer i la normativa interna.
- Transparència i solucions en la gestió dels serveis energètics i despeses comunes assumides per les llogateres.
Als pocs dies la propietat respon acceptant una reunió, que finalment es concreta pel 3 de juliol. A la reunió assisteixen representants de Salas i Fundació Nou Lloc i una representació de veïnes assistides per militants de Sindicat de Llogateres. En aquesta reunió la propietat es compromet a estudiar una proposta de reforma de la normativa interna per garantir els drets a associació, reunió, representació i negociació de les veïnes del Gregal, a especificar el percentatge d’habitatges dotacionals de la promoció, a enviar una comunicació directe amb el detall de les despeses comunitàries i a instal·lar un plafó de comunicacions pròpies entre el veïnat. Per la seva banda el Sindicat de Llogateres es compromet a impulsar un comitè de delegades que sorgeixin d’un procés d’elecció lliure, democràtic i transparent per tal de dur a terme les converses necessàries per resoldre les problemàtiques de la promoció.
L’elecció del comitè de delegats/des es realitza el dies 14 i 15 de Juliol. Amb una participació de 85 persones respecte 101 censats/des amb dret a vot, s’escull un comitè de 9 veïns/es agrupats sota la candidatura Gregal en Acció. Aquest comitè assumeix la responsabilitat de conduir les negociacions amb la propietat, però les decisions sobre acords i iniciatives a emprendre queden en mans de l’assemblea plenària de veïns/es, la qual a més te el dret a revocar a les persones escollides si ho considera necessari.
A data de publicació d’aquest article, la propietat encara no ha respost a les darreres comunicacions del Sindicat de Llogateres i del comitè de delegades. Tampoc ha enviat la informació a la que es va comprometre Valgui aquest article, que resumeix el nostre procés d’organització i lluita del curs 2022-2023, per elevar a la propietat l’advertència que nosaltres hem complert amb la nostra part de l’acord, és a dir, les veïnes del Gregal ja hem conformat un comitè representatiu del conjunt de la comunitat i que aquest té plena legitimitat per traslladar les problemàtiques comunes. Nosaltres ens reafirmem que és a traves del diàleg i la negociació que hem d’abordar aquest conflicte. Esperem que la Fundació Salas i la Fundació Nou Lloc no oblidin el seu compromís de començar a treballar, a partir del Setembre, en desenvolupar acords que resolguin les nostres problemàtiques. Els acords verbals també s’han de complir, en cas contrari, la lluita continuarà per altres camins.