Més de 9.000 organitzacions demanen al Govern espanyol que reguli els lloguers

La proposició dels sindicats de llogateres per a regular els preus del lloguer a nivell estatal està rebent un ampli suport social. Avui, més de 9.000 organitzacions d’abast estatal impulsen un manifest on demanen al Govern espanyol que aprovi una regulació basant-se en la llei vigent a Catalunya. Aquesta iniciativa arriba quatre dies després de la reunió que els sindicats van mantenir amb el Vicepresident Social del Govern, en la qual aquest va mostrar el seu compromís de treballar perquè l’Estat legisli en les setmanes que vénen.

Podeu llegir el manifest a continuació. I si voleu donar suport des de la vostra entitat o organització, ho podeu fer aquí.

 

Manifest de suport a una Llei de Regulació del Preu del Lloguer

Després de 12 anys de l’inici de la crisi econòmica, l’Estat espanyol continua sofrint un problema molt greu d’habitatge que es manifesta en forma de desnonaments, però també de dificultat d’accés a l’habitatge i precarietat cada vegada més generalitzada. La situació del lloguer s’ha tornat insostenible: del 2013 al 2019 el preu mitjà del lloguer ha pujat un 50% a Espanya. És important recordar que es tracta de preus mitjans de contractes vigents, fet que explica que hi hagi pujades de preu desorbitades quan vencen els contractes. Actualment 7 de cada 10 desnonaments són per impagament de lloguer. En l’últim lustre, el preu del lloguer ha augmentat 30 vegades més que els salaris. El 42% de la població espanyola destina el 40% del seu sou a pagar el lloguer, mentre que les recomanacions internacionals parlen de no dedicar més del 30% a habitatge incloent els subministraments bàsics.

La realitat és que l’accés a l’habitatge de la població depèn de la relació entre els ingressos de les famílies i els preus de mercat, atès que existeix una enorme escassetat d’oferta social. Malgrat que fa falta augmentar el parc d’habitatge protegit, passaran molts anys abans que puguem aconseguir aquest objectiu, així que és imprescindible contenir els preus del lloguer per a reduir el sobreesforç de la població per a accedir i mantenir-se en l’habitatge.

Si impulsar aquesta mesura ja era necessari abans de la pandèmia, l’actual caiguda d’ingressos de les famílies la fan encara més urgent. D’altra banda, parlem d’un problema que no sols afecta als qui vivim de lloguer o volen accedir a un habitatge, sinó al conjunt de la societat: els preus actuals estan disminuint dràsticament la renda disponible en mans de les famílies, amb un impacte negatiu en tota l’economia.
Tenint en compte aquesta realitat, les entitats i organitzacions sotasignades volem expressar el nostre suport a la crida dels sindicats d’inquilines i inquilins perquè s’impulsi una regulació dels preus del lloguer com l’aprovada a Catalunya el setembre passat, amb el principal objectiu de contenir els preus de l’arrendament en els municipis amb mercats tensionats.

Amb l’anomenat que avui fem públic, volem posar de manifest que la societat civil espanyola està demandant als poders públics i als representants polítics que adoptin mesures per a garantir lloguers assequibles, pas ineludible per a garantir el dret a l’habitatge digne. Fa mesos que aquesta problemàtica està en l’agenda. Considerem que ha arribat l’hora d’emprendre mesures concretes que impliquin millores per als milers de famílies asfixiades que viuen de lloguer, i per al conjunt de la societat. Per aquests motius, demanem al Govern que aprovi una proposta legislativa que permetrà actuar per a abordar-lo.

Així mateix, convidem a totes les organitzacions i entitats ciutadanes al fet que donin suport al present manifest perquè aquest canvi legal es converteixi en una realitat. Podeu expressar el vostre suport en el aquest formulari.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca