Més de 2.000 famílies podrien perdre les seves llars davant la negativa de Blackstone a renovar contractes

El Sindicat de Llogateres inicia una campanya d’organització de llogateres de Blackstone arreu Catalunya i celebrarà una assemblea massiva el dissabte 29

El Sindicat de Llogateres ha iniciat aquest mes una campanya massiva destinada a organitzar totes les llogateres de Blackstone a Catalunya. Després de mesos de negociacions frustrades amb un dels fons voltors amb més actius immobiliaris a l’Estat i amb almenys 2.300 habitatges en lloguer a Catalunya, s’ha decidit optar per l’organització de totes les llars que depenen d’aquest gran arrendador. La principal raó és que els interlocutors de Blackstone han manifestat al Sindicat que no tenen intenció de renovar cap contracte de lloguer en els propers anys si la llei no els obliga, ja que volen vendre els immobles. Per aquest motiu, el Sindicat ha encès l’alarma davant d’una possible onada de desnonaments invisibles de grans dimensions.

Una nova campanya d’organització per propietaris

Després dels èxits de la negociació col·lectiva del Sindicat de Llogateres de Goldman Sachs a Sant Joan Despí (2018) o de l’experiència de coordinació per renovar els contractes sense pujades a llogateres de Azora de fins a 9 municipis diferents l’any 2019, el Sindicat ha decidit fer un pas endavant emmirallant-se en l’última gran victòria contra el fons voltor Blackstone: la del Sindicat de Llogateres de Madrid l’any 2021.

El Sindicat de Llogateres ja comptava amb una dotzena de llars afiliades al Sindicat que fa temps que tenen problemes amb la renovació dels seus contractes amb Blackstone. En els últims mesos, s’hi han afegit un parell de finques verticals més amb una seixantena de veïnes del mateix arrendador a Badalona. Si Blackstone no escolta la demanda de renovar el contracte d’un centenar de llogateres, ho haurà de fer amb moltes més.

És aquí quan s’inicia l’aposta del Sindicat de Llogateres d’organitzar totes aquelles llogateres de Blackstone que vulguin defensar les seves llars davant abusos immobiliaris o negatives a renovacions de contractes. Per fer-ho, el Sindicat ha visitat porta per porta tots els habitatges de llogateres de Blackstone explicant-los la campanya i convidant-les a una assemblea el proper dissabte 29 de gener.

Assemblea Blackstone

Fi de cicle pels voltors a Catalunya?

El fons d’inversió Blackstone, com molts d’altres, va ampliar molt la seva cartera després de la crisi hipotecària, quan molts bancs van fer fallida, i va adquirir a preus de ganga els habitatges de famílies que havien patit execucions hipotecàries. Concretament, Blackstone va adquirir la majoria de propietats de Catalunya Caixa a través de la cartera Hércules, és a dir, més de 500 habitatges dispersos pel Barcelonès. A més, a la mateixa àrea, aquest fons compta també amb 10 finques de propietat vertical que sumarien més de 500 llars més. En total, Blackstone és propietari d’uns 2.300 habitatges a tota Catalunya. Tot això,  gràcies en part al marc de mesures econòmiques com la legalització de les Socimis l’any 2013, la bonificació d’impostos sobre els seus beneficis o la flexibilització del mercat de lloguer amb l’aprovació dels contractes a 3 anys.

La implantació i els mecanismes de Blackstone per guanyar rendibilitat amb el mercat de lloguer es van fer a través de gestories i agències immobiliàries com Alquilovers, Budmac Investment, Anticipa Real Estate, Torbel Investments, Euripo Properties, Albirana Properties o Testa Residencial.

Però ja entrada la dècada del 2020, amb canvis legislatius com l’extensió de la durada dels contractes a set anys i la regulació de lloguers catalana, o la necessitat d’invertir en habitatges per tal de reformar-los o fer-los habitables, l’època de les vaques grasses en els lloguers sembla que s’ha acabat, com a mínim per a Blackstone. L’enorme inversió que aquest gegant va fer a principis de la dècada anterior ha donat ja els seus fruits i altes rendibilitats, i ara aquest fons que acapara sectors diversos com l’habitatge, les pensions, el sector turístic o la sanitat, no percep el mercat de lloguer tan atractiu (o profitós) com abans.

Per descomptat, el negoci immobiliari i del lloguer segueix sent del tot rendible, però la lògica depredadora de Blackstone busca un benefici màxim i creixent, encara que sigui a costa d’expulsar de casa milers de persones que paguen el lloguer cada mes. Actualment, cap llei li impedeix vendre una part important dels 30.000 immobles amb els que compta a l’Estat per tal de recuperar liquiditat i invertir-la en altres sectors. I si els habitatges estan lliures de llogateres, encara en podrà treure més rendibilitat amb la seva venda.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca