Les multes no aturaran el moviment per l’habitatge

L’onada de desnonaments a Barcelona no s’atura. Cada dia el moviment per l’habitatge està posant el cos per evitar l’expulsió de milers de famílies de les seves llars en plena pandèmia, mentre que els cossos policials de l’Estat i la Generalitat es dediquen a utilitzar instruments tan qüestionats com la llei mordassa per reprimir a les activistes que fan la feina que els hi pertocaria a l’Administració: fer complir les lleis que protegeixen el dret a l’habitatge.

Per això el Sindicat de Llogateres, la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample, el Sindicat d’Habitatge de l’Eixample Dret i el Grup d’Habitatge de Les Corts signem aquest comunicat dirigit a les diferents forces polítiques per exigir-los que facin complir les lleis que ells mateixos han promulgat i compleixin amb el seu compromís per derogar la Llei de Seguretat Ciutadana, que ha demostrat ser molt lesiva per als drets fonamentals.

El passat 5 d’octubre, a Barcelona, els Mossos d’Esquadra van desnonar l’Estela. El propietari de tota la finca i de la del costat, amb més de 20 pisos al mateix carrer, és Gustau Garcia Guillamet, reconegut empresari que ha estat president del Consell Regulador del Cava i director territorial del Ministeri d’Agricultura. L’Estela vivia de lloguer des de fa més de 15 anys en aquest pis amb la seva família, inclòs el seu nét de 7 anys. Però la seva situació econòmica va empitjorar i no va poder seguir pagant-lo. Una situació que afecta milers de persones i que, a més a més, està contemplada pel Decret Llei 17/2019 i obliga el propietari a oferir lloguer social per evitar el desnonament de les famílies vulnerables. Gustau Garcia Guillamet però, no va oferir el lloguer social a la família de l’Estela.

Per això, aquell matí d’octubre la gent del Sindicat de Llogateres, la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample i altres col·lectius vam posar el cos per oposar-nos al desnonament. La policia ens va criminalitzar i identificar. Un mes després, com a mínim 30 persones han estat acusades de desobediència, amb peticions de multa de 601€ que es basen en la llei mordassa. En comptes de fer complir la llei, la Generalitat va enviar als Mossos per desnonar i reprimir.

En plena pandèmia, milers de famílies segueixen sent desnonades cada setmana. El ministre Ábalos menteix quan assegura al Congrés que s’han prohibit els desnonaments: només a Barcelona, es van ordenar 443 desnonaments entre el 14 de setembre i el 23 d’octubre, que han afectat 1.211 persones, entre les quals 463 menors. És obscè que s’exigeixi a les famílies més empobrides un confinament nocturn i desnonar-les el matí següent. És per això que, mentre la Generalitat no fa complir les seves pròpies normes i el govern espanyol no actua per aturar els desnonaments, el moviment per l’habitatge dóna resposta

La Llei de Seguretat Ciutadana, la llei mordassa del PP, va generalitzar i ampliar la repressió l’any 2015 a tothom qui contestés o s’aixequés. Aquesta llei protegeix els especuladors i trepitja els drets col·lectius de la majoria de la població. Els darrers 5 anys, més d’un milió de multes han estat interposades arbitràriament, sense els criteris de necessitat i proporcionalitat que indiquen els estàndards internacionals de drets humans, gràcies a la discrecionalitat que permet la llei. Cal  que el govern de PSOE i Unidas Podemos compleixi el seu acord de govern i derogui la llei mordassa immediatament. Cal també que el govern de la Generalitat deixi de criminalitzar a les que ens oposem als desnonaments, mentre assegura d’haver-los prohibit.

Els col·lectius en defensa de l’habitatge no retrocedirem davant les amenaces i la repressió. No acceptarem les multes i iniciarem una campanya per denunciar la criminalització del nostre moviment: conjuntament presentarem batalla legal fins on faci falta. I, per descomptat, seguirem lluitant perquè l’Estela i les milers de famílies que fons voltors i rendistes volen deixar al carrer es puguin quedar a casa seva.

 

 

*** La regulació dels lloguers a Catalunya, així com tot el que hem aconseguit, seria impossible sense les 2.000 famílies afiliades al Sindicat. Necessitem seguir creixent per a impulsar el canvi. Tant hi fa si tens casa teva en propietat o vius de lloguer: si estàs a favor del dret a l’habitatge, suma-t’hi.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca