Nou cicle Teoria de la Renda en el Capitalisme Financer

El Grup de Treball de Teoria de la Renda es forma durant el curs 2020/21 a partir de l’interès d’unes quantes militants del Sindicat amb la voluntat d’indagar en profunditat sobre la qüestió de la renda. Per què paguem el lloguer? Què és el lloguer? Son preguntes bàsiques que van a l’arrel dels problemes que encarem com a llogateres. Més enllà de desenvolupar un petit corpus teòric i establir diàlegs i debats necessaris en torn a concepte de “renda de lloguer”, tenim dos objectius: enfortir la nostra acció sindical a través de l’estudi i la reflexió teòrica; i generar materials formatius per a totes les persones (llogateres), per tal de comprendre millor l’arrel dels nostres problemes i la font de l’explotació que vivim. Un exemple de materials formatius de l’any passat son les Notes sobre la teoria de la renda i la formació que vam fer a l’escola d’estiu del 2021. 

La hipòtesi inicial que ens vam plantejar el curs passat era que: En l’actual fase del capitalisme financer, no es pot comprendre el capital sense actualitzar la teoria de la renda adequada als modes d’extracció de rendes en el mercat immobiliari. Les autores de referència van ser Anne Haila i David Harvey, i vam aprofundir en l’estat de la qüestió des dels anys 70 fins l’actualitat, per comprendre diferents temes centrals de la teoria de la renda: l’evolució històrica del concepte de renda, els tipus i conceptes de renda, i la renda entesa com a relació social

Aquest any volem aprofundir en certs aspectes de la teoria de la renda, fent ús i lectura de fonts tan diverses com ara textos que relacionen la teoria de la renda amb certs aspectes com ara els informes de taxació, textos referents a la classe de Thompson i Olin Wright, textos de teoria feminista de la reproducció social de Bhattacharya passant pel Social Justice and the City de David Harvey fins a tornar a un clàssic com La gran transformació de Karl Polanyi.

El calendari i les temàtiques que estructuraran quest curs són les següents: 

1) La renda i els seus actors en el procés històric de mercantilització  – 18/11 i 9/12 de 2021

2) Estructura de classes i renda – 13/1 i 3/2 de 2022    

3) La renda en les relacions econòmiques generals: reproducció social i renda- 24/2 i 17/3 de 2022

4) Com es calcula la renda?- 7/04 i 28/04 de 2022

5) La necessitat d’una teoria crítica de la renda avui en dia- 19/05 i 9/06 de 2022

La metodologia serà la següent: En primer lloc, es divideixen en les 5 línies d’investigació mencionades. Per cada bloc o pregunta, dedicarem una primera sessió al llibre/text de referència sobre la temàtica del bloc, i una segona sessió a un altre article més breu i més directament relacionat amb la teoria de la renda com a tal, per anar integrant els excursos al corpus teòric principal, o amb el nostre context històric social concret, per articular-ho més fàcilment amb la nostra lluita sindical.

Cada sessió estarà dirigida per un parell de persones que hauran llegit els textos amb profunditat i hauran elaborat resums. Els resums i els textos es faran arribar com a mínim una setmana abans de cada sessió. Aquests resums, a part de presentar l’autor i destriar les hipòtesis, punts d’anàlisi, conclusions i carències del text, poden apuntar algunes idees sobre com es podria entrellaçar el text amb la nostra praxis sindical. Així, les sessions es divideixen en una introducció més expositiva, i una altra secció de comentari i debat obert

Les trobades sempre estaran obertes online, amb l’opció de trobar-nos també presencialment des de Barcelona les que puguem. 

És un projecte ambiciós, que segurament anirem revisant durant el curs en funció de la nostra disponibilitat i dedicació, els interessos que sorgeixin entre les participants i les propostes d’articles complementaris (les segones sessions no estan tancades encara). Us animem a unir-vos al grup de treball si teniu ganes d’aprendre, de pensar, o fins i tot contribuir en la producció de materials formatius, propostes d’estudi i debat. Ja és hora de moure fitxa també en la teoria!

Per inscriure-us al cicle i assegurar-vos de rebre tota la informació de les sessions, els textos i novetats, escriviu un mail a grupteoric@sindicatdellogateres.org

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca