Presentem i registrem la proposta alternativa al Govern en matèria de dret a l’habitatge

Més de 150 entitats i 9 grups parlamentaris exigeixen que s’aprovi la Llei de garantia de el dret a l’habitatge digne i adequat

Aquest matí hem registrat al Congrés la proposició de llei de Garantia de Dret a l’Habitatge Digne i Adequada, una llei elaborada per la ciutadania en un exercici de defensa pròpia davant la sistemàtica vulneració d’aquest dret per part dels poders públics a l’Estat.

Aquesta Proposta de Llei ha estat elaborada per organitzacions de la societat civil que portem molts anys treballant sobre el terreny la problemàtica de l’habitatge davant la falta solucions i l’escassetat de recursos per part de l’Administració Pública. Compta amb el suport de més de 120 organitzacions de tots els àmbits: socials, sindicals, juvenils, de pensionistes, de consumidores…

La nostra Llei de Garantia de Dret a l’Habitatge Digne i Adequada afronta els diferents aspectes que s’han de tractar si es vol garantint el Dret a l’Habitatge i resoldre la crisi habitacional que arrosseguem des de fa anys.

Pel seu registre hem comptat amb el suport d’Unides Podem, ERC, EH-Bildu, JuntsxCat, Más País, CUP, Compromís, Nueva Canarias i BNG, que s’han compromès a donar suport tant a aquesta llei, com a les mesures que conté.

Un pas endavant enfront de el bloqueig del PSOE

L’elaboració i el registre d’aquesta proposició és una resposta a l’immobilisme d’un PSOE que va prometre l’aprovació d’una llei pel dret a l’habitatge per al passat mes de febrer i que también ha incomplert el seu compromís de regular el lloguer i impedir els desnonaments. Un compromís que li va permetre aprovar els Pressupostos 2021.

Però aquesta llei no sorgeix d’un conflicte entre socis, sinó d’un conflicte social que enfronta poderosos lobbies financers i immobiliaris que veuen l’habitatge com una forma d’especulació i enriquiment a costa del benestar de la resta de la societat: en els primers 6 mesos de 2021 portem acumulats 22.532 desnonaments malgrat les mesures especials de protecció per la pandèmia, confirmant el caràcter sistèmic de l’emergència habitacional que patim a Espanya. I precisament Espanya és un dels països del món on les famílies destinen la majoria dels seus ingressos per pagar el lloguer. Fet que genera un empobriment sistèmic a les llars llogateres.

Per tot això, les organitzacions que defensem l’habitatge fem un pas endavant i registrem aquesta llei per garantir la protecció de el Dret a l’Habitatge. Aquest gest el fem acompanyades d’una gran majoria social representada a través de més de 120 organitzacions socials, sindicals, juvenils, de pensionistes, de consumidores… en definitiva, amb una transversalitat tan àmplia com aquest dret.

El contingut de la llei

Aquesta llei es desenvolupa en compliment dels compromisos internacionals d’Espanya en matèria de Drets Humans, així com del propi mandat constitucional, per garantir el Dret a l’Habitatge i eliminar les traves que impedeixen a centenars de milers de ciutadanes l’accés a un habitatge digne i adequat.

La Llei que hem registrat avui s’estructura en nou títols, amb un total de 94 articles, en els quals s’establia les bases per fer efectiu el dret a l’habitatge. Com a aspectes fonamentals:

  • S’estableix el Dret a l’Habitatge com a dret subjectiu exigible per assegurar superprotecció, i establir noves garanties judicials molt definides per evitar l’abús del dret contra les persones en risc de desnonament.
  • En matèria de desnonaments, la llei prohibeix els desnonaments a persones o famílies vulnerables mentre no hagi garantia d’un reallotjament digne i adequat, i obliga els grans propietaris a fer lloguers socials com a opció prioritària davant d’un desnonament. Es prohibeix expressament els desnonaments amb data oberta i es legislen diferents.
  • Mesures per evitar el sobreendeutament, com són la dació en pagament i es limita la responsabilitat a el bé hipotecat incluyéndo major efectivitat a una segona oportunitat i aconseguir Deixar enrere la llei hipotecària injusta que s’ha dut per davant el somni de milers de famílies i de sobre avaladors.
  • En matèria de lloguers, la llei presentada implementa una regulació dels lloguers flexible en base a un índex de mercat amb l’objectiu de limitar i baixar el preu de les rendes per tal que suposin un cost assumible per a la majoria de la població.
  • Així mateix, la renovació automàtica i obligatòria dels contractes d’arrendament sempre que el llogater hagi complert amb les seves obligacions i l’arrendador no necessiti de l’habitatge per a gaudi propi o d’un familiar. Els honoraris, seran sempre a càrrec de la part arrendadora.
  • En l’àmbit de l’sensellarisme, la Llei estableix el Dret a l’Habitatge com a Dret subjectiu i garanteix la protecció immediata en forma d’allotjaments adequats per a tota persona que caigui o es trobi en situació de sensellarisme.
  • Pel que fa a parc d’habitatge públic, amb l’objectiu de protegir-lo i ampliar-lo es prohibeix la seva venda i es fixa un objectiu de solidaritat urbana del 20% abans de l’any 2050 per mobilitzar habitatge mitjançant diferents eines com són la cessió obligatòria, el tempteig i retracte de grans tenidors com la SAREB i entitats financeres rescatades amb diners públics el 2009.
  • Així mateix es garanteix l’accés a subministraments bàsics, creant una tarifa social i prohibint els talls d’aigua, llum o gas a persones en situació d’exclusió residencial.
  • Per finalitzar la Llei desenvolupa la participació ciutadana en polítiques d’habitatge i s’aborda el règim de control i sancionador per desenvolupar les diferents mesures explicades.

Aquest conjunt de mesures estructurals són necessàries per revertir un model antisocial d’habitatge basat en el transvasament sistemàtic de diners públics a butxaques privades, sense generar cap valor al patrimoni públic (és a dir, la lliure especulació) que ha portat a desenes de milers de persones a perdre-ho tot davant l’inacció dels diferents governs.

En aquest moment i amb els suports parlamentaris que ja s’han compromès a recolzar-nos, només la negativa del PSOE impedeix que el Dret a l’Habitatge passi a estar protegit amb totes les garanties.

Agraïm als partits signants seu compromís per defensar dins el Congrés l’aprovació d’aquesta Llei de Garantia de el Dret a l’Habitatge, i exigim al PSOE que es posi també del costat de la ciutadania i faciliti les coses per a l’aprovació d’aquesta Llei, començant per agilitzar el seu pas per la Mesa de Congrés i donant llum verda votant “Sí” a la seva presa en consideració.

Per la nostra part, des d’avui mateix comencem a organitzar-nos per redoblar la pressió i mobilitzar la població general per aconseguir aquest objectiu i garantir l’accés a un habitatge digne, adequat, assequible i accessible.

Sí que es pot!

Consulta la Llei i la campanya www.iniciativaLeyVivienda.com

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca