Primera demanda contra el fons voltor Azora per les clàusules abusives dels contractes de lloguer

El Sindicat de Llogateres i Col·lectiu Ronda han presentat avui el litigi davant la Ciutat de la Justícia

El Sindicat de Llogateres, en col·laboració amb el Col·lectiu Ronda, posa la primera demanda contra el fons voltor Azora per fer contractes de lloguer amb clàusules abusives. La demanda s’interposa concretament contra Lazora Sociedad Inmobiliaria SL, una de les seves filials, que compta amb 13.000 habitatges de lloguer arreu l’Estat. El litigi assenyala fins a 10 clàusules abusives i fraudulentes que apareixen en els contractes i que contradiuen la Llei d’Arrendaments Urbans, vulnerant els drets de les llogateres. Malgrat que la denúncia només es basa en un sol contracte, aquestes clàusules apareixen de manera sistemàtica a centenars de contractes de lloguer que l’empresa té amb llogateres d’arreu del país.

La base jurídica de la denúncia és que el contracte no va ser signat entre les parts en igualtat, sinó que l’arrendatària es va veure forçada a signar un contracte d’adhesió sense cap possibilitat de negociació prèvia. El procés judicial pot allargar-se fins a un any i la sentència determinarà si les 10 clàusules en qüestió són il·legals i atempten contra el dret del consumidor i contra el dret a l’habitatge. Si la jutgessa falla a favor de la part demandant, centenars de llogateres se’n podrien veure beneficiades.

Clàusules fraudulentes

La demanda assenyala fins a 10 clàusules abusives dins del contracte, que caldrà determinar si són il·legals i, per tant, si deixen el contracte sense efectes.

  1. “Bonificacions” fraudulentes: Una de les clàusules abusives més destacades són les anomenades “bonificacions”. Sota aquest terme, Lazora imposa pujades de lloguer interanuals que superen l’IPC. Concretament imposa pujades de fins al 20% un cop s’han superat els 3 primers anys de contracte (en contractes de 7 anys). Aquesta clàusula és contraria al Decret Llei del març del 2019 que prohibeix increments per sobre de l’IPC.
  2. Assegurança d’impagament: En els contractes Lazora fa pagar a l’arrendatari una assegurança per impagament. Aquesta despesa és totalment il·legal en tant que respon a l’interès de l’arrendador i no de l’arrendatari.
  3. Falsa declaració de negociació de les clàusules: Una de les clàusules més controvertides dins del contracte és la que afirma que tot el que apareix al contracte ha estat negociat individualment entre l’empresa arrendadora i l’arrendatari. Això és totalment fals en tant que les llogateres no van poder accedir al contracte de lloguer fins al mateix dia de la signatura i a les oficines de l’empresa. Cap de les clàusules ni elements contractuals van poder ser negociades ni tampoc contrastades amb l’opinió de cap advocat i expert, atès que Lazora s’hi ha negat a entregar-ne cap còpia previa a la signatura.
  4. Possibilitat de retenció de fiança: l’empresa es reserva el dret de retenir la totalitat de la fiança si no es compleix amb alguna de les condicions de retorn de l’habitatge, per molt ínfima que sigui. Per exemple, no haver pintat les parets de blanc, qüestió ja desestimada pels tribunals.
  5. Penalització per demora en l’entrega de claus: Azora imposa el pagament de fins al 300% del preu del lloguer diari, per cada dia que s’endarrereixi l’entrega de claus. Això vol dir que si un lloguer és de 900€, per cada dia que el llogater estigui al pis fora de contracte hauria de pagar fins a 90€ diaris. No es preveuen penalitzacions equivalents pel cas que qui incompleixi sigui Lazora.
  6. Autorització per incloure les dades al registre de morosos: Azora obliga als llogaters a donar el seu consentiment perquè l’empresa els pugui incorporar al registre de morosos. Això no només sobrepassa les competències jurídiques de Azora en tant que per incorporar dades personals al LODP cal que es compleixin certs requisits, sinó que és abusiva perquè limita els drets de l’arrendatari i no és una clàusula recíproca (l’arrendatari no podria incorporar a Azora al registre de morosos si no li tornen la fiança, per exemple).
  7. Renúncia a drets en cas d’interrupció dels subministres: Aquesta clàusula exhonera de responsabilitat a Azora en cas d’interrupció dels subministraments, violant la seva obligació de garantir l’habitabilitat de l’habitatge; de nou, aquesta clàusula no és recíproca atès que obliga a l’arrendatari a seguir complint en les seves obligacions, com el pagament del lloguer encara que l’habitatge no reuneixi amb les condicions d’habitabilitat.
  8. Dret de l’arrendador a fer visites periòdiques a l’habitatge per comprobar el seu estat: Aquesta clàusula és abusiva atès que l’arrendador es reserva el dret a accedir a l’habitatge només amb previ avís a l’arrendatari. Contradiu la Llei 18/2007 del dret a l’habitatge, que estipula que les visites es poden fer previ consentiment de l’arrendatari en base a les seves necessitats (és a dir, amb cita prèvia).
  9. No devolució de despeses en cas que l’arrendador incompleixi el contracte: En cas que hi hagi un incompliment de contracte, encara que sigui per part de l’arrendador (per exemple per mal manteniment de l’habitatge), l’arrendatari no té dret a ser compensat. És una clàusula no recíproca, perquè si fos l’arrendatari qui incomplís el contracte, aquest sí que està obligat a fer una compensació econòmica a Lazora.
  10. Despeses per incompliment: El contracte estipula que davant qualsevol incompliment serà l’arrendatari qui haurà d’assumir les despeses judicials, sobrepassant les competències d’un jutge, que és qui hauria de decidir qui assumeix totes despeses en cas d’un procés civil.

Veïnes contra Azora arreu tot l’Estat

Azora és l’empresa matriu de les marques Lazora, EncasaCibeles i Témpore Properties, que compten amb un total de 13.000 habitatges arreu l’estat espanyol. Les seves pràctiques fraudulentes i les pujades abusives no passen només a Catalunya, sinó que també es donen arreu tot l’Estat. A Catalunya hi ha actualment 9 assemblees de veïnes que viuen a finques d’Azora i estan organitzades: dues a Barcelona i una a l’Hospitalet de Llobregat, a Badalona, a Terrassa, a Sabadell i una altra a Granollers. Aquestes nou assemblees porten organitzades i coordinades des de fa ara un any, denunciant les males pràctiques del fons voltor així com pujades abusives en els contractes de lloguer de fins al 80%.

De la mateixa manera, a Madrid, hi ha 4 blocs de pisos a diferents municipis que ja estan organitzats amb el Sindicato de Inquilinos de Madrid per exigir una negociació; aquest sindicat també va presentar el passat mes de juliol una demanda contra Blackstone per clàusules abusives.

Conveni de col·laboració del Col·lectiu Ronda i el Sindicat de Llogateres

Aquest litigi contra Lazora és fruit del conveni de col·laboració entre el Col·lectiu Ronda i el Sindicat de Llogateres. Aquest conveni es va signar fa uns mesos amb l’objectiu de poder impulsar judicis estratègics en la defensa del dret de les llogateres. Aquest primer procés judicial pot donar resultats positius per a centenars de llogateres a tot Catalunya.

***Ara més que mai es moment d’organizar-se. La lluita llogatera ha demostrat que és possible canviar les lleis i doblegar els fons voltor. Afilia’t!***

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca