
El fons voltor es multat per tenir 20 habitatges buits de protecció oficial
Veïnes de diferents finques denuncien pressions per marxar en plena pandèmia
Malgrat els fons voltors i els bancs són els primers en defensar que per baixar els preus dels lloguers cal construir més, una fal·làcia rotunda segons s’ha demostrat repetides vegades, Azora surt completament de la lògica del seu sector: Exigeix pujades de lloguer als seus arrendadors mentre manté al menys 20 habitatges buits en pisos de la promoció de pisos de protecció oficial de Alfonso Comín, a Barcelona i d’altres en altres ciutats.
Per aquest motiu, les veïnes de Alfonso Comín, juntament amb el Sindicat de Llogateres, es van posar en contacte amb l’Ajuntament de Barcelona per denunciar aquesta situació d’especulació, en el marc d’una campanya impulsada al febrer per més de 250 veïns de 9 finques propietat d’Azora arreu Catalunya. Un dels resultats ha estat que l’Ajuntament de Barcelona ha iniciat un procediment sancionador contra Azora, que podria anar entre el 90.000 i els 900.000 euros per mantenir al menys 20 habitatges buits (sense complir la seva funció social) en el bloc de Alfonso Comín 11-12.
Les veïnes d’Alfonso Comín, així com de la resta de comunitats veïnals organitzades amb el Sindicat, fa mesos que intenten seure amb els representants d’Azora per exigir una negociació col·lectiva davant les pujades abusives de lloguer que l’empresa els ha estat oferint durant els últims anys. Unes pujades encara més qüestionables en una finca d’habitatges de protecció oficial que des del 2018 ha passat a regir-se sota el règim de preu concertat.
A més a meś de les pujades de preu abusives, el veïnat denuncia les següents irregularitats i abusos:
- Que Azora els fa pagar l’IBI de l’edifici, un import que legalment correspon a la propietat del bloc i no als llogaters.
- Pujades de preu en els contractes per sobre del 40%
- Manca de manteniment de les instal·lacions, com goteres a la terrassa que provoquen humitats als habitants del sisè pis; problemes de filtració d’aigua a finestres o no manteniment dels ascensors amb les seves corresponents avaries.
Les veïnes, organitzades des de la tardor, exigeixen una negociació col·lectiva de totes les veïnes a qui se’ls acaba el contracte durant 2020 i 2021 per renovar els contractes al mateix preu i durant 7 anys. De fet, algunes famílies denuncien que en aquests moments es troben fora de contracte perquè aquest se’ls va acabar durant l’estat d’alarma o perquè se’ls va acabar abans però Azora els exigia unes pujades de preu totalment inasumibles.
Pujades abusives i intents d’expulsió enmig del pic de la pandèmia
En el cas de la Carme Alcazar, qui és veïna del bloc, va rebre un burofax el 24 d’abril, a meitat confinament advertint que se li acabava el contracte, que no li renovarien i que havia de marxar de casa. Ella va contestar que tenia dret a la pròrroga però Azora li va tornar a contestar amb un burofax que l’avisava que havia de marxar de casa. No va ser fins que ella va enviar els documents que acrediten que legalment l’Estat obliga a prorrogar els contractes que finalitzen durant l’estat d’alarma, que el fons va cedir.
A la Beatriz Rodríguez, per exemple, se li va acabar el contracte al gener. Azora li exigia una pujada abusiva per renovar el contracte i ella va demanar que es fes una negociació col·lectiva. Malgrat estar fora de contracte va seguir pagant, a l’espera de poder seure a negociar amb Azora, qui no va donar resposta. En ple confinament va rebre dos burofaxos d’Azora demanant-li que havia de marxar de casa. La Carol Quijada és una altra veïna que es troba en una situació molt similar a la de la Bea, ja que porta des del novembre sense contracte i intentant portar a terme una negociació col·lectiva amb Azora.
AZORA, en el punt de mira de centenars de llogaters
Centenars de llogaters d’Azora juntament amb el Sindicat de Llogateres, ja portem temps denunciant les pràctiques especulatives d’aquest fons voltor, que compta amb 13.500 habitatges de lloguer arreu l’Estat.
Des de fa mesos, les comunitats de veïns i veïnes afectades per Azora/*Lazora juntament amb el Sindicat de Llogateres mantenim un conflicte obert contra aquesta SOCIMI a causa del procés de renovació dels contractes de lloguer i d’altres dinàmiques abusives de cara als llogaters.
L’empresa Lazora no ha volgut establir en cap moment una negociació col·lectiva imposant clàusules de renovació amb pujades de fins al 80% pels nous contractes, la signatura de condicions diferents pels 3 primers anys, amagant un contracte de 3 anys en un 7, incorrent en frau de llei. I d’altres clàusules abusives com l’obligació de pagar l’IBI, assegurances anti-impagament o contractar serveis complementaris com ara places de pàrquing.
Davant la negativa dels veïns de signar aquestes renovacions, el fons voltor va amenaçar-los en expulsar-los. Paral·lelament, i com a resposta a l’organització veïnal, Azora va enviar burofaxos intimidatoris quan el veïnat va penjar pancartes denunciant aquests abusos.
Després d’una intensa campanya per iniciar una negociació col·lectiva amb Azora impulsada per les comunitats de veïns, el Sindicat de Llogateres, i que va comptar amb el recolzament dels ajuntaments de Barcelona, Badalona, Terrassa, Granollers, l’Hospitalet i del Parlament de Catalunya, el fons voltor no va donar resposta. Ans el contrari, davant la situació provocada amb la pandèmia del COVID-19, l’estat d’alarma i el confinament general, el fons va continuar pressionant els veïns perquè renovessin els seus contractes amb les mateixes pujades i clàusules abusives posant com a termini màxim de resposta la fi de l’estat d’alarma i condicionant les famílies a decidir el seu futur en aquests moments de vulnerabilitat.
Les comunitats de llogateres organitzades són les següents:
- Comunidad Calles Indústria, Tresmall y Providència de Badalona
- Comunidad Plaza Alfonso Comín de Barcelona
- Comunidad Carretera de Montcada de Terrassa
- Comunidad Calle Montseny de l’Hospitalet de Llobregat
- Comunidad Calle Ripollés de Barcelona
- Comunidad Calles Girona y Frederic Mompou de Granollers
- Comunidad Plaza Pau Vila de Barcelona