Raquel Sánchez reconeix que la llei d’habitatge necessita millores i accedeix a estudiar les esmenes del Sindicat

La regulació de lloguers, que necessita canvis per a ser efectiva i abaixar els preus, ha centrat gran part de la reunió

Foto: Pool Moncloa

Una delegació del Sindicat de Llogateres de Catalunya i del Sindicato de Inquilinas de Madrid s’ha reunit avui divendres 11 de febrer amb la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez. Durant reunió la ministra Sánchez ha expressat que la Llei d’Habitatge presentada pel govern ha de millorar-se en el tràmit parlamentari i s’ha obert a estudiar totes les esmenes que han presentat els dos sindicats. El dia 17 es tornaran a reunir els Sindicats amb el Ministeri per tal de treballar al detall el contingut de les esmenes,

Les organitzacions llogateres han traslladat a la ministra els canvis imprescindibles en la llei perquè la regulació de preus del lloguer sigui efectiva. El plantejament d’aquesta mesura que es fa en la proposta de llei no convenç en absolut a les organitzacions llogateres. Perquè aconseguís baixar els preus dels lloguers, caldria generalitzar els supòsits de baixada de preus a tots els arrendadors (no només a les empreses propietàries de deu habitatges o més, com preveu el text actual); incloure un règim sancionador; fer menys restrictius els criteris per a la declaració de zones tenses; preveure l’aplicació immediata (sense períodes de gràcia) i garantir la vigència de la regulació catalana, la Llei 11/2020.

A més d’aquestes mesures, altres aspectes de la llei fan que no tingui efectes rellevants per a la garantia del dret a l’habitatge i, concretament, les persones llogateres. Mesos abans, juntament amb desenes d’entitats més, presentem una iniciativa de llei d’habitatge molt més ambiciosa que va ser presentada per alguns grups parlamentaris i rebutjada pel ple del Congrés. Les organitzacions inquilines detecten en el text del govern espanyol oportunitats desaprofitades que és imprescindible que s’incorporin abans de la seva aprovació definitiva.

Concretament, els sindicats proposen repercutir honoraris de les immobiliàries i els administradors de la propietat sempre a la part arrendadora (com ja passa quan aquestes són empreses), per a mitigar les barreres d’accés al lloguer. Així mateix, amb l’objectiu de fer del lloguer una opció segura i estable, reclamen incorporar en la llei contractes renovables automàticament i unes actualitzacions de la renda limitades al 2% (cal recordar que l’IPC disparat fins a un 6,7% està provocant actualment pujades inassumibles del lloguer). D’altra banda, les esmenes proposades recullen el reconeixement del paper de les organitzacions llogateres, límits al lloguer turístic i l’eliminació de beneficis fiscals com els de les SOCIMI.

Suports dels grups parlamentaris a les propostes del Sindicat

Els sindicats ja es van reunir el mes de gener amb la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, i li van traslladar aquestes mateixes necessitats de canvi en la llei. També estan treballant ja amb els grups parlamentaris perquè facin seves les propostes de les organitzacions inquilines i condicionin l’aprovació del projecte de llei a la incorporació d’aquestes esmenes.

 

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca