El Raval vs Optimum

La finca de carrrer Carme nº 106 va ser adquirida per la Socimi Optimum Re Spain l’any 2015. Des del moment de la compra la propietat va desatendre de manera intencionada el manteniment dels espais comuns, aquest fet va provocar que la porta de l’escala estigues trencada i que a la finca hi accedissin persones alienes a la comunitat, que posaven en una situació de risc manifest al les veïnes. Durant masses mesos les veïnes vam suportar aquest maltractament silenciós, mentre veiem amb indefensió com la propietat feia cas omís a les nostres queixes individuals. No contents amb això la propietat anava fent pròrrogues de pocs mesos en les que s’anava augmentant el preu de lloguer i es mantenia a les diferents famílies en una constant precarietat habitacional.

Eleonora ··· Carme 23

Viu amb una menor, pagava 650€ i s’ha aconseguit allargar 3 anys el contracte pagant 600€

En aquell moment, les veïnes pràcticament no ens coneixíem, només érem estranys que intercanviàvem salutacions esquerpes al creuar-nos per la escala. Va ser llavors quan vam fer la primera assemblea de veïnes i vam decidir afiliar-nos al Sindicat. A partir de llavors vam començar a organitzar-nos!! Primer de tot vam enviar una carta on demanàvem la renovació de tots els contractes i el compliment de les seves obligacions de manteniment; no ens van contestar. Desprès vam posar una denuncia per assetjament immobiliari per via administrativa i es va obrir un expedient sancionador que podia comportar una multa de fins a 900.000, llavors la propietat va arreglar l’escala i va fer fora a la gestora de finques, però com a contrapunt van començar a enviar els temuts burofaxos dient que no els renovaven els contractes. Acte seguit vam embustiar les 18 finques d’Optimum a Barcelona i les veïnes de Carme n.º 23, que estaven en la mateixa situació que nosaltres, és van sumar a la lluita, ja érem dues finques! Llavors es van començar a acabar els contractes i vam decidir quedar-nos a casa nostre consignant el lloguer. Veient que la propietat seguia negant-se a obrir un espai de negociació, vam passar a l’acció, i mitjans de desembre de 2018 diverses entitats encapçalades pel Sindicat de Llogateres vam ocupar la seu d’Optimum mentre paral·lelament fèiem una roda de premsa explicant públicament com funcionava aquesta Socimi tot donant a conèixer els seus «reputats» inversors.

Danilo i Marilyn ··· Carme 106

Viuen amb els seus 3 fills, s’ha aconseguit allargar el contracte 3 anys mantenint el lloguer.

Gràcies a tot el treball previ, finalment vam poder obrir negociacions!! Les veïnes vam decidir abordar aquestes negociacions de manera col·lectiva delegant en el Sindicat la gestió de les mateixes, la única premissa que teníem era que no s’acceptaria cap acord que no oferís una solució pera a tothom. “O totes o ninguna” repetíem a cada assemblea, ja feia 8 mesos que havíem començat plegades i si alguna cosa teníem clar era que la unitat ens feia mes fortes i que no acceptaríem que cap veïna quedés fora de l’acord. Les negociacions no van ser gens fàcils, l’any de lluita començava a passar-nos factura i la incertesa sumada al pes de les denúncies ens generava molta angoixa. Afortunadament ara ens teníem les unes a les altres, ja no érem estranys sinó amics, ara érem una comunitat que es donava recolzament mutu i lluitava per una causa comuna. A mes no ens sentíem sols, teníem el suport incondicional de les companyes i amigues del sindicat de Llogateres i l’escalf d’altres entitats que ens feien costat, com el Sindicat del Raval. Sense elles no haguéssim pogut aguantar.

Elena ··· Carme 106

Té contracte indefinit, anava a quedar-se sola en una finca plena de portes tapiades rebent pressions i assetjament immobiliari. S’ha aturat l’assetjament, s’ha arreglat l’escala i viu en una comunitat de veïnes que es cuiden mutuament. Ara no està sola.

Les negociacions van allargar-se 4 mesos, plens d’estira-i-arronces, de promeses incomplertes, d’ofertes de contracte a particulars malintencionades i refusades amb gran dignitat, de ruptures i represes del diàleg, 4 mesos de o totes o ninguna. Finalment desprès d’un any i mig de lluita hem pogut firmar un acord satisfactori per a tothom, en el que s’allarguen els contractes de totes les veïnes mantenint els lloguers i fins i tot en un cas es rebaixa. Amb aquest acord també hem aconseguit que 3 veïnes indefinides no es quedin soles al seu edifici sense xarxa veïnal i a mercè de pressions de la propietat perquè marxin de la finca.

Després d’una llarga lluita, 10 famílies del Raval organitzades de la mà del Sindicat Llogateres i amb l’ajuda de tot un barri hem pogut desmantellar els plans per a buidar dues finques d’una multinacional que gestiona mes de 500 milions d’euros i hem aconseguit quedar-nos a casa nostre!!!

Veïnes de Carme 106

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca