En els darrers mesos, l’augment desorbitat del preu de la llum, dels carburants i dels aliments està afectant greument a les economies familiars, generant un empobriment que afecta massivament a una majoria social. Aquest augment descontrolat es reflecteix directament sobre la variació interanual de l’Índex de Preus del Consum (d’ara endavant IPC). La situació esdevé més greu quan molts arrendadors aprofiten aquestes variacions per augmentar el preu dels lloguers via actualització anual, suposant pujades escandaloses.
El Govern Central va aprovar una limitació del 2% de les pujades en base a l’IPC que es va fer efectiva l’1 d’abril de 2022. A més a més, una de les mesures urgents aprovades el 27 de desembre del 2022 allarga aquesta limitació fins el 31 de desembre de 2023.
A continuació responem les preguntes més freqüents sobre les actualitzacions en base a l’IPC i la seva limitació:
- 1. Qui es pot beneficiar de la limitació del 2%?
- 2. Si em van actualitzar el lloguer anteriorment a l’entrada en vigor d’aquesta mesura, m’hi puc acollir?
- 3. Cada quan em poden actualitzar l’IPC?
- 4. Aquesta actualització es fa de forma automàtica?
- 5. Amb quant de temps m’han d’avisar abans d’aplicar-me la pujada?
- 6. Em poden cobrar augments de forma retroactiva?
- 7. Puc evitar l’actualització de la renda en base a l’IPC?
- 8. Si el meu contracte no està subjecte a la Llei 29/1994 d’Arrendaments Urbans, com puc saber si l’augment que em volen aplicar és correcte?
1. Qui es pot beneficiar de la limitació del 2%?
Des de l’1 d’abril de 2022, el teu arrendador (tant si és persona física com persona jurídica), no et pot exigir cap actualització del preu en base a l’IPC que superi un 2%.
Ara bé, en primer lloc cal tenir en compte que, si en el nostre contracte no s’hi recull cap pacte que faci referència a l’actualització de la renda, aquesta haurà de ser la mateixa durant tota la vigència del contracte. Per tant, si hem de signar un nou contracte, cal que ens assessorem i negociem per evitar que la propietat ens imposi una clàusula d’aquest tipus.
*EXCEPCIÓ! En els contractes signats entre el 6 de juny de 2013 i l’1 d’abril de 2015, encara que no hi consti clàusula d’actualització de la renda, poden aplicar-nos l’actualització de l’IPC igualment.
En segon lloc, també cal tenir en compte que aquesta limitació només afecta els contractes de lloguer que estan subjectes a la Llei 29/1994 d’Arrendaments Urbans (LAU). Si el teu contracte no compleix aquesta condició (per exemple, si és un contracte de lloguer d’una habitació), vés al punt 8 per comprovar si l’augment que t’imposen és correcte.
2. Si em van actualitzar el lloguer anteriorment a l’entrada en vigor d’aquesta mesura, m’hi puc acollir?
Malauradament, no! Si per exemple ens van actualitzar la renda un 7,6% a principis del març de 2022, legalment ens ho podran continuar cobrant. La mesura només afecta a qui li tocava actualitzar després de l’entrada en vigor de la mesura (1 d’abril de 2022).
Això, però, no vol dir que no hi puguem fer res! Vine a l’Assemblea Llogatera i t’ajudarem a negociar-ho.
3. Cada quan em poden actualitzar l’IPC?
Des de la data de signatura del contracte i fins a la seva fi, ens poden actualitzar el preu del lloguer en base a l’IPC cada vegada que el contracte compleixi un any de vigència.
4. Aquesta actualització es fa de forma automàtica?
NO! L’arrendador només ens podrà aplicar l’augment de l’IPC si abans ens ho comunica per escrit, indicant el percentatge d’alteració aplicat. Si en aquest escrit no s’hi acompanya el certificat de l’Institut Nacional d’Estadística que acrediti el percentatge indicat, podem exigir-lo a l’arrendador. Abans de fer efectiu l’augment, ens l’haurà de presentar.
*ATENCIÓ! La Llei diu que serà vàlid notificar l’actualització de l’IPC en el mateix rebut de pagament del lloguer. Si ens han augmentat el preu, però no hem rebut cap notificació, cal que comprovem si hi apareix en el rebut anterior.
5. Amb quant de temps m’han d’avisar abans d’aplicar-me la pujada?
La Llei diu que l’actualització es farà efectiva a partir de la mensualitat següent a la data en que hem rebut la notificació.
6. Em poden cobrar augments de forma retroactiva?
NO! Posem un exemple: si ens poden augmentar la renda des del mes de gener, però no ens ho comuniquen fins el dia 15 de febrer, la propietat perd l’oportunitat de cobrar les quantitats aplicables als mesos de gener i febrer.
*PERÒ COMPTE! El fet de comunicar-ho amb dos mesos de retard no treu que la propietat podrà aplicar-nos l’augment a partir de l’1 de març.
Si ens han cobrat o ens volen cobrar quantitats referents a mensualitats anteriors, ens hi hem d’oposar. Utilitza aquest exemple de carta si aquest és el teu cas.
7. Puc evitar l’actualització de la renda en base a l’IPC?
Cal tenir en compte que la norma permet que les parts puguin pactar actualitzacions, però en cap cas obliga a que es facin; per tant, no podem acceptar que sigui una imposició per part de l’arrendador.
Envia un correu a la propietat o a la immobiliària explicant els motius pels quals no podem acceptar l’augment. Pots utilitzar aquest model de carta que hem creat.
Si la resposta de la propietat o de la immobiliària és negativa o directament no et responen, vine al Sindicat de Llogateres! Si ens assessorem i estem organitzades, podem aconseguir-ho!
8. Si el meu contracte no està subjecte a la Llei 29/1994 d’Arrendaments Urbans, com puc saber si l’augment que em volen aplicar és correcte?
Per saber si el percentatge que ens volen aplicar és el correcte, hem d’anar al web de l’INE i seleccionar el període d’actualització. Amb aquesta informació, l’eina ens dirà el percentatge exacte.
Posem un exemple: Imaginem que a dia 1 de desembre de 2021 es compleix un any des de que vam signar el contracte i la propietat ens ha enviat una carta dient que a partir del mes vinent ens actualitzarà l’IPC. Anem a veure si ho poden fer:
El primer que fem és revisar el contracte de lloguer i cercar si existeix la clàusula que fa referència a l’actualització de la renda. Hi trobem el següent:
“SEXTA.-REVISIÓN RENTA. De conformidad con lo dispuesto en el artículo 18 de la vigente Ley de Arrendamientos Urbanos, las partes contratantes convienen que durante la vigencia del arrendamiento, la renta se acomodará anualmente, en función de la variación porcentual del Índice General del Sistema de Índices de Precios de Consumo que fije el Instituto Nacional de Estadística, aplicando sobre aquella renta el porcentaje que represente la diferencia existente entre los índices que correspondan al período de revisión. Para la aplicación de la primera actualización se tomará como mes de referencia el de DICIEMBRE, y para las sucesivas el que corresponda al último aplicado.”
Un cop revisat el contracte i vist que efectivament existeix la clàusula d’actualització, anem a al web de l’INE a comprovar quin és el percentatge que ens poden aplicar si estem pagant una renda de 800€:
Dades:

Resultat:
