Fase 1. Recopilar informació
- Contactar amb TOTS els pisos per explicar la nova situació. Fer porta a porta per conèixer tots els tipus de contractes que hi ha a la finca i saber les dates de venciment dels mateixos.
- Recompte de pisos i afectats (veïnat empadronat, si hi ha algú que no ho estigui és important fer el tràmit). OMPLIR FITXES.
- Convocar una reunió per intercanviar informació, explicar novetats i les diferents problemàtiques existents. En aquesta reunió escollir dos o tres representants que seran els encarregats de centralitzar la informació i fer el contacte amb la Xarxa de Blocs en Lluita i altres agents.
- Buscar la millor manera i més fluida d’intercanviar informació (email, whatsapp…)
- Aquells pisos que no tinguin còpia del contracte han d’anar a INCASOL per aconseguir un duplicat i assegurar-se de que els contractes estan registrats.
- Anar a l’Oficina d’Habitatge del barri corresponent. Cal portar: Contracte i pròrrogues, Burofax de no renovació (si es el cas), carta amb el nom de la nova propietat, DNI i un llistat amb les preguntes a fer. Cal sol·licitar cita amb el personal jurídic de l’Oficina per assessorament urgent si ja hi ha data de sortida proposada.
- Si hi ha menors i jubilats en perill d’expulsió cal anar a Serveis Socials.
- Anar al Registre de la Propietat a sol·licitar una nota simple per saber el nom de la propietat real i saber altres blocs de la mateixa propietat. Passeig de la Zona Franca 109.
- Mirar a la web del Registro Catastal l’estat del edifici. L’edifici te la divisió horitzontal feta? Quin és el tipus d’ús?
Un cop fets la majoria dels passos de la fase 1 fe una reunió amb tots els veïns per engegar la fase 2.
Fase 2. Denúncia pública
- Buscar col·lectius de suport al barri: Associacions de veïns i veïnes, Assemblees i grups d’habitatge…
- Fer una petita investigació sobre la nova propietat i l’intermediari: quin tipus de propietari es, on te la seu, a que es dediquen, son un fons voltor, …
- Creació d’un compte de correu electrònic i Twitter.
- Fer pancartes i cartells denunciant la situació i penjar-les als balcons, sovint els grups de barri, la Xarxa de Blocs o el Sindicat tenen material i us poden donar un cop de mà.
- Roda de premsa amb el suport de col·lectius.
Fase 3.
- Adreçar-se a la seu del districte en les reunions de barris o Consells de plenari per exposar el cas als regidors dels districtes: donar-se a conèixer i evidenciar que cada cop son més casos que apareixen a la ciutat. Tot demanant mediació amb el fons d’inversió i solucions habitacionals al barri.
Consells
- Recollir els burofax que arribin al nostre nom. Es important conèixer exactament la nostra situació.
- No deixar MAI de pagar el lloguer. Si ve retornat, cal fer una transferència. Si aquesta també és retornada, cal fer un girament postal fins a arribar a la consignació judicial. (protocol establert).
- Ser honestos amb la resta de veïnat de fins a on voleu lluitar.
- Prendre les decisions de la forma més democràtica possible. En reunió i si cal sota votació. Fer accions sense consultar o informar pot anar en contra i dividir.
- Cal mantenir la calma i protegir als veïns més grans de problemàtiques i fets sense importància. No heu fet res dolent i No esteu sols!