Després d’un any de pujades rècord dels lloguers i l’increment dels preus en general, les llars llogateres veuen la seva economia desbordada. L’habitatge, però, és la principal despesa d’aquestes llars. Per això, a l’últim Consell de Ministres, el PSOE ha hagut d’admetre que calia actuar en matèria de lloguers.
Des del passat 28 de desembre de 2022, ha entrat en vigor un nou decret d’urgència que inclou:
- La pròrroga de la limitació de les actualitzacions dels lloguers al 2% fins al 31 de desembre del 2023.
- Una nova mesura que permet a les llogateres a qui els hi finalitzi el contracte acollir-se a una pròrroga de 6 mesos al mateix preu: a continuació expliquem com ens afecta aquesta mesura.
- 1. Com m’afecta la pròrroga?
- 2. Qui pot acollir-s’hi?
- 3. L’arrendador pot negar-se a concedir-me la pròrroga?
- 4. Aquesta pròrroga s’aplica de forma automàtica?
- 5. Com l’he de sol·licitar?
- 6. I si l’arrendador no em contesta o no accepta la sol·licitud?
- 7. Cal signar un document?
- 8. Quan acabi la pròrroga hauré de marxar sense possibilitat de signar un nou contracte?
1. Com m’afecta la pròrroga?
Si el teu contracte finalitza i el teu arrendador et vol augmentar el preu o no et vol renovar el contracte, pots sol·licitar una pròrroga extraordinària per sis mesos més amb les mateixes condicions.
2. Qui pot acollir-s’hi?
Totes les llogateres que tinguin un contracte subjecte a la Llei 29/1994 d’Arrendaments Urbans, a qui els finalitzi el contracte o el període de pròrroga entre el 28 de desembre de 2022 i el 30 de juny de 2023.
3. L’arrendador pot negar-se a concedir-me la pròrroga?
No! Aquesta pròrroga es d’obligada acceptació per part de l’arrendador excepte que s’arribi a un altre pacte entre les parts. És a dir, si no et volen renovar o no estàs d’acord en les condicions que et proposen per signar un nou contracte, t’hi pots acollir!
4. Aquesta pròrroga s’aplica de forma automàtica?
No! La pròrroga l’ha de sol·licitar la persona llogatera.
5. Com l’he de sol·licitar?
Cal fer-ho per escrit i preferiblement via burofax. Per tal de facilitar-nos la feina hem elaborat aquesta carta model.
6. I si l’arrendador no em contesta o no accepta la sol·licitud?
No passa res. Si hem enviat la carta per burofax, encara que la propietat no ens contesti o s’hi posi en contra, la pròrroga és plenament efectiva.
7. Cal signar un document?
No! Cal anar amb molt de compte perquè la propietat ens podria intentar fer signar documents que ens perjudiquin. Per exemple, que ens comprometem a marxar quan finalitzi la pròrroga o que renunciem a altres mesures que puguin entrar en vigor en un futur.
8. Quan acabi la pròrroga hauré de marxar sense possibilitat de signar un nou contracte?
No necessàriament. Durant aquest període de pròrroga, no hem de perdre el temps, cal que ens organitzem amb el Sindicat per iniciar, des de ja, una negociació que ens permeti signar un nou contracte.
Aquestes mesures arriben després de mesos de lluita dels Sindicats de Llogateres perquè el Govern de l’Estat prengués mesures a l’àmbit de l’habitatge contra la inflació. No són les mesures que nosaltres volem, però es demostra, una vegada més, que mitjançant l’organització i el conflicte, podem seguir conquerint victòries.
Continuarem lluitant per una regulació de lloguers que abaixi els preus, els vinculi als ingressos de les llars i ens permeti continuar caminant cap a la desmercantilització de l’habitatge. Ajuda’ns a fer-ho possible afiliant-te al Sindicat de Llogateres!