Regulació de lloguers o maniobra electoral? Comunicat sobre el Decret Llei anunciat pel Govern de la Generalitat

  • Cal regular els lloguers amb urgència, però comptant amb les llogateres: no amb opacitat i de la mà de les agències immobiliàries
  • Exigim que s’incorporin les demandes del moviment per l’habitatge i condemnarem qualsevol ús electoralista o partidari

Des de la Conselleria de Justícia del Govern de la Generalitat s’ha anunciat que el proper dimarts 21 de maig es presentarà un Decret Llei per regular l’àmbit dels arrendaments urbans. Davant d’aquesta novetat, volem fer públic el següent comunicat.

En primer lloc, és una bona notícia que cada cop més partits assumeixin les nostres reivindicacions, que en realitat són les d’una àmplia majoria social: cal regular el mercat del lloguer en favor de la ciutadania, per garantir el dret a l’habitatge. Que aquesta idea estigui cada cop més estesa és gràcies a la lluita infatigable i invisible de milers de persones: no només d’aquelles que integren el Sindicat de Llogateres, sinó de tot el moviment per l’habitatge. Ens trobem en un moment d’emergència habitacional, on la bombolla especulativa del lloguer i l’onada dels desnonaments (tant per impagament com per no renovació dels contractes o pujades abusives) estan provocant un inacceptable patiment social, alhora que neguen el dret a l’habitatge d’un col·lectiu cada dia més nombrós, el de les llogateres i els llogaters. Com venim denunciant, fa anys que s’haurien d’haver posat en marxa tots els mecanismes a l’abast, des de totes les administracions competents, per aconseguir lloguers més estables, assequibles i dignes. Si bé la legislació marc en aquesta matèria és la Ley de Arrendamientos Urbanos (LAU), d’àmbit estatal, cal aprofitar tota oportunitat per legislar a nivell català de la manera més garantista. Ho vam dir des del nostre naixement, el maig de 2017, que el Codi Civil permet desenvolupar una Llei d’Arrendaments catalana.

Dit això, volem assenyalar que sorprèn que la Generalitat anuncii que vol regular els lloguers a corre-cuita i a pocs dies d’unes eleccions municipals. També genera poca confiança que es faci d’esquenes a la ciutadania i amb opacitat. A les llogateres i els llogaters, que representem la majoria social implicada en les relacions de lloguer i som les principals víctimes de l’actual bombolla, no se’ns ha fet partíceps del procés. A pesar de ser l’organització que més ha batallat per transformar el sistema de lloguer en els darrers dos anys, impulsant mesures concretes, el Sindicat de Llogateres no ha tingut constància de les intencions del Govern fins fa molts pocs dies. Després d’haver-nos reunit amb la Conselleria la setmana passada, se’ns va assegurar que se’ns facilitaria el text legal per tal de poder-lo valorar, però, hores d’ara, encara no hi hem tingut accés. No només això, sinó que hem hagut d’assabentar-nos a través d’una Roda de Premsa que el Govern pretén aprovar un Decret aquest mateix dimarts. I per acabar-ho d’adobar, la Conselleria de Justícia, en un acte sense precedents, decideix fer aquest aquest anunci públic en companyia exclusiva dels agents de la propietat: representants de l’altra part implicada en la problemàtica, en bona mesura responsables d’abusos immobiliaris i interessats en l’alça de preus que estem patint.

A l’espera de conèixer els continguts del Decret que pretenen impulsar el dimarts, pensem que les mesures que es prenguin hauran de respondre de manera clara a les demandes de la ciutadania organitzada. I que qualsevol canvi haurà de comptar amb la participació de les entitats que protegeixen el dret a l’habitatge, i no pas de les empreses directament implicades en l’especulació immobiliària. Entre aquestes demandes, sobresurt la de la regulació dels preus del lloguer, per tal de revertir l’actual bombolla i garantir la seva proporcionalitat amb els ingressos familiars. Segons l’escassa informació vessada a la premsa per la Conselleria de Justícia, el Decret inclouria mesures d’aquest tipus, cosa que celebrem, però amb les següents reserves:

1. Garantia d’aplicació del Decret: Seria inacceptable que es tractés d’una maniobra electoralista, al servei de millorar els resultats electorals dels partits del Govern a les properes eleccions municipals, per després quedar en un calaix amb l’excusa d’un desacord entre Conselleries o entre els partits de Govern. Donat que la mesura s’anuncia en plena campanya i en un moment avançat de la legislatura autonòmica, després de mesos i anys d’inacció en aquest àmbit, cal que el Govern doni senyals inequívoques de la seva determinació de tirar endavant les mesures, tot adquirint compromisos i fent passes irreversibles abans de les eleccions municipals del 26M.

2. Transparència i participació dels moviments per l’habitatge en la seva redacció final: És inacceptable que només la part forta de la relació de lloguer, aquells agents que es lucren a partir de la necessitat d’accedir a una llar per part de la ciutadania, tingui accés privilegiat al contingut del Decret i sigui consultada d’avantmà per part del Govern. Exigim poder comptar amb el temps necessari per valorar la lletra petita del Decret, i així poder posicionar-nos i pressionar en un o altre sentit els representants de la ciutadania que eventualment el votarien al Parlament.

3. Efectivitat de les mesures, en especial de la regulació de preus, que, mal entesa o mal dissenyada, per exemple si es basa en un índex -com el que ja tenim- que reflecteixi uns preus ja inflats, o si contempla només incentius però no penalitzacions per als preus abusius, pot resultar contraproduent, consolidant i legitimant la bombolla de preus en comptes de revertir-la.

No tenim cap dubte que més d’hora que tard aconseguirem una regulació estructural que garanteixi lloguers estables, assequibles i dignes per tothom, i condemnarem qualsevol ús electoralista o partidari d’un dret fonamental com és l’habitatge.

 

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca