La Llei per regular el preu dels lloguers rep un ampli suport de la societat civil

La Proposició de Llei de Regulació dels Lloguers, acordada amb el Govern i una majoria parlamentària (ERC, JxC, ECP i CUP), està rebent un ampli suport de la societat civil, que ha impulsat un manifest. En total, són més de 4.000 entitats socials, econòmiques i culturals. Us el podeu descarregar o llegir-lo a continuació.

Trobareu la llista d’organitzacions adherides al final del manifest. Si voleu donar suport, ho podeu fer aquí.

 

LEGISLAR PER GARANTIR LLOGUERS ASSEQUIBLES

Manifest de suport a la Proposició de Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge 

Després de 12 anys de l’inici de la crisi econòmica, Catalunya segueix patint un problema molt greu d’habitatge que es manifesta en forma de desnonaments, però també d’inassequibilitat i de precarietat cada cop més generalitzada. La situació dels lloguers ha esdevingut insostenible: del 2013 al 2019 el preu del lloguer ha pujat un 43,6% a Barcelona ciutat, un 39,9% a la regió metropolitana i un 35,6% a Catalunya, situant-se segons els preus mitjans del Registre de fiances de l’INCASÒL en 979 euros a la capital catalana, 844 euros a la regió metropolitana, i en 735 euros a  Catalunya. És important recordar que es tracta de preus mitjans dels contractes vigents, fet que explica que hi hagi pujades de preus desorbitades quan vencen els contractes. Actualment, la majoria dels desnonaments són de lloguer: el 2019, van suposar el 65% dels llançaments a Catalunya. A ciutats com Barcelona, el 85%.

Les darreres dades sobre salaris a la ciutat de Barcelona, de l’any 2018, indiquen que el 25,9% dels assalariats eren com a màxim mileuristes, mentre que el preu mitjà del lloguer se situava en 930 euros. Segons l’Observatori d’Emancipació Juvenil, el percentatge del salari que un jove ha de destinar a llogar un habitatge a preu de mercat s’ha situat en un 119,7% a Catalunya el 2019. Actualment, moltes famílies catalanes destinen més del 50% dels ingressos a pagar el lloguer, quan les recomanacions internacionals parlen de no dedicar més del 30% a l’habitatge incloent els subministraments bàsics. 

La realitat és que l’accés a l’habitatge de la població depèn de la relació entre el ingressos de les famílies i els preus de mercat, ja que hi ha una enorme escassetat d’oferta social. Tot i que cal augmentar el parc d’habitatge protegit, passaran molts anys abans que puguem assolir aquest objectiu, així que és imprescindible contenir els preus del lloguer per tal de reduir que el sobreesforç de la població per accedir i mantenir-se en l’habitatge. Si impulsar aquesta mesura ja era urgent abans de la pandèmia, l’actual caiguda dels ingressos de les famílies la fan encara més necessària. D’altra banda, parlem d’un problema que afecta no només a qui viu de lloguer o vol accedir a un habitatge, sino al conjunt de la societat: els preus vigents estan disminuint dràsticament la renda disponible en mans de les famílies, amb un impacte negatiu per tota l’economia.

Tenint en compte aquesta realitat, les entitats i organitzacions sotasignants volem expressar el nostre suport a la Proposició de llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge presentada el passat dia 15 d’aquest mes pel Sindicat de Llogateres i Llogaters al Parlament de Catalunya. La mencionada proposta normativa té per objectiu principal contenir els preus dels arrendaments als municipis amb mercats tensionats i compta amb els suports parlamentaris inicials suficients per ésser aprovada.

Amb la crida que avui fem pública, volem posar de manifest que la societat civil catalana està demandant fa temps als poders públics i als representants polítics que s’adoptin mesures per garantir lloguers assequibles, pas ineludible per garantir el dret a l’habitatge digne a Catalunya. Fa mesos que aquesta problemàtica és a l’agenda. Considerem que és l’hora d’engegar mesures concretes que impliquin millores per milers de llogateres escanyades, i pel conjunt de la societat. 

Per aquests motius, demanem al Parlament en ple que consideri la proposta legislativa que permetrà actuar per abordar-ho i que doni suport a la Proposició de Llei que es sotmetrà a debat en els pròxims dies.

Així mateix, convidem totes les organitzacions i entitats ciutadanes a que donin suport al present manifest per tal d’aconseguir que aquest canvi legal esdevingui una realitat. Podeu expressar el vostre suport en aquest formulari.

 

20 de Juliol de 2020

 

 1. Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya (agrupa a més de 3.000 entitats, com Caritas, Creu Roja, Federació Catalana de Bancs d’Aliments, Entitats Catalanes d’Acció Social o Unicef Catalunya).
 2. Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya
 3. Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (agrupa a més de 400 empreses cooperatives)
 4. Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (agltuina a 461 associacions i 23 federacions veïnals)
 5. Observatori dels Drets Econòmics, Socials i Culturals
 6. Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (100 entitats juvenils i consells locals que agrupen a més de 200.000 persones)
 7. Pla de Xoc Social de Catalunya (agrupa a més de 180 organitzacions)
 8. Òmnium Cultural
 9. Assemblea Nacional Catalana
 10. Intersindical-CSC
 11. Sindicat de Comissions de Base de Catalunya
 12. Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya
 13. Ecologistes en Acció de Catalunya
 14. Sindicat de Músics Activistes de Catalunya SMAC!
 15. Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Barcelona
 16. Associació d’Estudiants Progressistes
 17. Fem-la Pública UB
 18. Aigua És Vida
 19. La Dinamo
 20. Cohabitar
 21. La Hidra Cooperativa
 22. Fem Sant Antoni
 23. Riders X Derechos
 24. Associació Professional Elite Taxi
 25. Associació Ateneu Candela
 26. Espai Brotes, Cures Cooperatives, SCCL
 27. Associació Synusia
 28. Café Republicà de les Corts
 29. Pla de Xoc Social Terrassa
 30. L’Engranatge: Ateneu popular de la Marina – Zona Franca
 31. Guerrilla dels Cossos
 32. Ateneu Cooperatiu La Base
 33. Castellers del Poble Sec
 34. Celobert cooperativa
 35. PAHC Sant Adrià-PAH Besòs
 36. Xarxa suport del Carmel
 37. Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona
 38. AVV de la Dreta de l’Eixample
 39. PAH LLEIDA
 40. Germanetes de l’Assumpció de Catalunya
 41. DEMÀ Departament d’Estudis dels Medis Actuals
 42. Ens Plantem Poble Nou
 43. Anticapitalistes
 44. Associació Comissió de Festes Santa Coloma de Cervelló
 45. Guanyem Sitges
 46. Casa Buenos Aires – Vallvidrera
 47. Consell de la Joventut de Barcelona
 48. Assemblea de Representants de Catalunya
 49. ECOM
 50. Sindicat del Lloguer Rubí
 51. ASiA-Associació Salut i Agroecologia
 52. Entrepobles
 53. Ca la Dona
 54. Associació Families Nombroses de Mollet del Vallès
 55. Soisloscerdos Netlabel
 56. PAH Lloret de Mar
 57. Associació de Professionals de la Dinamització Social Digital
 58. Associació de Serveis i Formació Socioeducativa
 59. Federació d’entitats socioculturals de Salt
 60. Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans
 61. Joves per la Igualtat i la Solidaritat
 62. Emergencia Frontera Sur BCN
 63. Coordinadora Obrim Fronteres
 64. Associació de Veïns de Sant Andreu
 65. Guanyem Badalona en Comú
 66. Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global
 67. AVED PAPC
 68. Sindicat d’Habitatge de Nou Barris
 69. Fundació SER.GI
 70. ATENEU 24 DE JUNY
 71. CNT Olot
 72. IAC CATAC – Candidatura Autònoma de Treballadores de l’Administració de Catalunya
 73. PAH Berga
 74. Associació Sumem
 75. PAH Sant Feliu de Llobregat
 76. HEURISTICA Barcelona
 77. Roser Pons Riu
 78. Ateneu del Raval
 79. Associació Oasiurbà

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca