Regular els lloguers és més efectiu que donar ajudes: 405 milions d’estalvi als llogaters només a Catalunya.

El bo jove de lloguer, anunciat el passat gener pel Govern central, com a mesura per facilitar l’accés al lloguer dels joves entre 18 i 35 anys, ja es pot demanar a Catalunya. La partida pressupostària prevista pel Govern és de 200 milions d’euros, 29 dels quals arriben a Catalunya. Una quantitat minsa que no arribarà a beneficiar ni a 10.000 catalans i tindrà un impacte insignificant per les economies familiars. Ans al contrari, suposen una despesa important per a l’erari públic que es tradueix en una transferència directa als arrendadors, com apunten informes i experiències internacionals.

 

Polítiques estructurals, com la regulació de preus, van aconseguir només a Catalunya que l’estalvi de les famílies llogateres signifiqués 80 milions d’euros anuals, una quantitat que arriba als 405 milions d’euros si es té en compte que els 160.000 contractes signats durant la regulació i que van baixar una mitjana del 6,2% tenen una duració mínima de cinc anys. Dit d’una altra manera: la regulació només a Catalunya és més significativa que tota la política del bo jove per tot l’Estat. Ademés, arriba als llogaters i no es queda en mans dels arrendadors. 

 

El bo jove: un pedaç amb moltes deficiències per fer front a lloguers descontrolats

 

A més, el bo jove només està dirigit a un grup molt concret d’edat, renda i preu de lloguer, malgrat el problema dels alts preus del lloguer els pateix tota la població que hi viu. El problema dels preus del lloguer és que generen una sobrecàrrega econòmica molt forta a tota la població llogatera, que està destinant una mitjana del 40 i 50% dels seus ingressos. Les polítiques d’habitatge no es poden basar ni en una loteria ni en gestos simbòlics i cortines de fum. Ans el contrari, han de donar resposta i vetllar pel dret a l’habitatge de tota la població, independentment de l’edat que tingui. 

 

La Llei d’Habitatge Estatal, l’oportunitat per regular els lloguers

Durant aquestes setmanes, s’està negociant al Congrés dels Diputats, el contingut i les esmenes de la futura Llei d’Habitatge Estatal, que previsiblement passarà a ple al juliol. És aquesta l’oportunitat d’implementar mesures estructurals que realment apuntin sobre el fons del problema de l’alça dels preus del lloguer. La regulació de preus, és l’eina clau per acabar amb les pujades de lloguers i impulsar baixades moderades, tal com es va demostrar a Catalunya durant l’any i mig en que aquesta va estar vigent. 

 

La regulació de preus que incorpori la llei d’habitatge, no pot ser una mesura descafeinada, atès que això implicaria la seva ineficàcia i inaplicabilitat. Ha de comptar amb un règim sancionador que en garanteixi el compliment i amb topalls i baixades obligatòries per assegurar que es reverteix l’escalada de preus dels darrers anys.

 

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca