
El Sindicat és una organització completament democràtica, que compleix els requisits de transparència i rendició de comptes amb l’afiliació i alhora està dotada d’una estructura flexible i amb espais oberts a la participació de tothom.
Poden ser membres del Sindicat totes les persones físiques i jurídiques que, de manera lliure i voluntària tinguin interès en les seves finalitats, amb els requeriments que estan recollits als nostres estatuts.
Hem crescut en quantitat d’afiliades (3.234) i en desplegament territorial (12 sindicats de llogateres arreu de Catalunya) i, actualment, estem creant seccions sindicals per propietat (2) –dades de setembre de 2022. Actualment, tenim quatre persones alliberades assalariades del Sindicat i un nucli de 130 militants actives que treballen arreu del territori de forma totalment voluntària.

Espais de governança
Les línies d’intervenció i el programa anual del sindicat, l’anàlisi de la situació de l’habitatge i del lloguer es discuteixen i voten a l’Assemblea d’Afiliades i Afiliats anual del Sindicat, així com també les línies d’intervenció política generals, el pressupost del curs i l’equip de portaveus. A l’Assemblea d’afiliades hi tenen dret a participar totes les persones afiliades. També és el moment on es reten comptes de l’acció del Sindicat, tant a nivell d’objectius assolits com de pressupostos.
Espais d’acció sindical
L’acció quotidiana del Sindicat, però, gira en torn de l’Assemblea Llogatera (de caràcter setmanal, quinzenal o mensual en funció de la secció), on ens reunim per fer front, a través de l’acció col·lectiva, a les pujades de preus i les amenaces d’expulsió que pateixen les llogateres que arriben al sindicat. En aquest espai és on es teixeix la resistència llogatera, on s’articulen estratègies per organitzar-nos i aconseguir baixar els preus de bombolla i renovar contractes.
Abans d’arribar a l’Assemblea Llogatera, qui hi vol participar o cerca l’ajuda del Sindicat passa pel Punt de Benvinguda, on s’explica com funciona el Sindicat, quins drets tenim les llogateres i on es pot exposar resumidament cada cas. Allí s’explica la importància d’entendre que no som una consultoria o un sindicat de serveis, que cada conflicte haurà de ser protagonitzat per la llogatera que té el problema i que el sindicat serà l’acompanyant. És a dir, s’explica de quina manera podem donar-nos suport mutu per ajudar-nos i sumar casos a la llista de victòries llogateres.
A Barcelona també existeix el Punt de Suport per afiliades que han anat a l’Assemblea Llogatera i necessiten suport per tasques concretes com, per exemple, redactar una carta a la propietat. Cada secció sindical planteja la necessitat o no d’aquest espai, en funció del volum de conflictes que sol organitzar.
Les comissions de treball
L’organització del Sindicat de Llogateres es divideix en tres grans comissions de treball que, a la vegada, se subdivideixen en diversos grups de treball que aborden tasques concretes:
- Continguts i comunicació: S’encarrega d’elaborar el contingut i l’argumentari del Sindicat, la proposta política i l’estratègia i la gestió comunicativa. Això inclou el desplegament de campanyes, l’elaboració d’informes, la relació amb organitzacions polítiques i institucions públiques, l’acompanyament i gestió de l’equip de portaveus, les eines comunicatives (xarxes socials, web, butlletí, etc.) i el contacte amb la premsa.
- Organització i Extensió. S’encarrega de garantir el funcionament intern i el creixement del Sindicat i la seva estructura. Gestiona les finances, l’afiliació i la benvinguda, la base de dades, la documentació i la convocatòria dels espais de participació i, a més, garanteix la coordinació entre l’estructura nacional i totes les seccions. D’altra banda, assegura la logística i l’organització d’activitats del Sindicat com les mobilitzacions o l’Escola d’Estiu Joan Liébana. Així mateix, s’encarrega de la coordinació i contacte amb altres organitzacions: entitats locals de tot Catalunya, altres organitzacions de l’estat espanyol i internacionals, etc.
- Acció Sindical. S’encarrega de vetllar pels espais d’assessorament col·lectiu i rebre, acompanyar i fer seguiment dels casos de llogateres amb conflicte amb la propietat. Concretament, acompanya en negociacions, organitza accions i mobilitzacions vinculades a aquests conflictes i brinda assessorament jurídic o tècnic quan és necessari. L’objectiu, principal repte, i condició de possibilitat d’aquesta comissió és que l’acompanyament en conflictes generi un aprenentatge en la persona afectada i la capacitat de retornar-lo a l’assemblea per a altres casos.
Si estàs interessada en formar part del Sindicat de Llogateres de forma activa, consulta aquí com pots fer-ho!
El Sindicat en dades
Dades d’acompanyaments anuals
- 82 assessories col·lectives de 70-80 persones en total, només a Barcelona, amb uns 1100 casos nous totals a l’any ( una assemblea cada divendres amb 20 participants de mitjana que aporten casos nous), i 30 assemblees en finques de propietat vertical (amb una mitjana de 8 llogateres per finca) que han acompanyat 240 llogateres en total més
- 150 assessories col·lectives de la resta de seccions arreu de Catalunya, amb unes 2000 participants totals (13 assemblees mensuals amb 15 participants de mitjana)
- 5460 contactes demanant informació atesos per correu electrònic des del Sindicat (15 consultes per correu de mitjana al dia)
- 10 formacions a l’any sobre el dret de les llogateres arreu de Catalunya
- 60 acompanyaments en la negociació d’un cas, per poder negociar un sortida pactada
- 30 acompanyaments per tal d’evitar un desnonament, visibilització i denúncia d’aquests
- 80 assessoraments legals de casos l’any 2021
- 250 Suport a llogateres que han de redactar documentació per reclamar, denunciar o negociar amb el seu propietari a través dels 45 Punts de suport dels dimecres
Dades de difusió i divulgació del Dret de les Llogateres
- 56 xerrades sobre el SLL i la llei de regulació
- 23 reunions amb organitzacions per lluitar juntes per blindar la regulació, que alberguen més de 4.000 entitats catalanes
- 8.000 revistes “La Llogatera” repartides
- 3.000 cartells i 8.000 tríptics repartits
- 1 manifestació i diverses concentracions en defensa del dret a l’habitatge i la llei de regulació de lloguers
- 15 butlletins enviats a 3000 llogateres inscrites a la nostra llista de distribució de correu electrònic
- 15660 seguidors de Facebook
- 28300 seguidors de Twitter
- 8504 seguidors dels 324 posts de Instagram
Memòries i Plans de treball
Dades econòmiques
Ingressos
- Quotes afiliació. És la font de finançament principal, que susté les despeses estructurals del Sindicat (les alliberades, el lloguer i els subministraments del local i les assessories individuals). L’objectiu era una mitjana de 100 noves afiliacions al mes, la mitjana dels últims 4 anys és de 50 mensuals.
- Autogestió de la Caixa de resistència. Les afiliacions de blocs, afiliacions de col·lectius i activitats puntuals per recollir diners seran destinades a la caixa de resistència.
- Subvencions. No rebrem subvencions per despeses estructurals del sindicat, però en determinades ocasions ens presentarem a concursos públics per projectes o estudis concrets. Els projectes que rebin aquest finançament hauran de ser aprovats en una assemblea d’afiliades o en una plenària.
- Donacions. Hi ha persones o col·lectius que no s’afilien al sindicat, però que fan donacions puntuals. Aquestes donacions aniran a la caixa de resistència.
Despeses
- Despesa estructural
- Estructura orgànica: alliberades, subministraments, local, gestoria i impostos.
- Assessories legals individuals.
- Formació. Cada mes realitzem un taller de formació per l’afiliació.
- Comunicació i materials.
- Incidència Política Institucional i amb Moviments Socials
- Projectes. Campanyes. Materials de propaganda. Escola d’Estiu. Litigis judicials.
Evolució econòmica

2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022-2023 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ingressos | 39.570,42 | 41.802,44 | 80.897,70 | 96.096,82 | 108.524,27 | 129.100.00 |
Despeses | 5.323,80 | 38.139,29 | 76.614,03 | 83.751,82 | 111.538,33 | 129.100,00 |
Pressupost 2022-2023

