Un any de la regulació de preus: el preu baixa i l’oferta s’incrementa, però hi ha incompliment

Preus més baixos i més contractes que fa un any

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya ahir publicava les dades sobre el contractes de lloguer signats un nou trimestre després de la regulació de preus, amb dades basades en les fiances dipositades. Amb aquestes, es tanca un any sencer de dades des que es va aprovar la Llei 11/2020 de contenció de rendes.
Les dades del 3r trimestre del 2021 mostren que, en un any, els preus han baixat més en els municipis regulats (-2,2%) que no pas en els que no tenen regulació (-1,6%). Així mateix, el número de contractes signats han augmentat en les zones regulades (+9,1%), mentre han disminuït en les zones no regulades (-6,4%).

Cal fer complir la llei i sancionar qui se la salti

Tot i això, les dades indiquen que hi ha incompliment de la llei, donada la pujada de preu respecte el darrer trimestre, registrant un augment del 3,5% en els municipis regulats.

D’una banda, el sector immobiliari s’està saltant sistemàticament la llei, tot forçant pujades il·legals. D’altra banda, la responsabilitat d’això també és del Govern de la Generalitat, que està incomplint amb la seva obligació de fer-la efectiva. Amb l’aprovació de la Llei 11/2020 no s’acabava la batalla, sinó que començava la feina de veritat: fer-la complir. A hores d’ara la Generalitat ha posat un total de ZERO multes per incompliments de la 11/2020.

Fa mesos que alertem que s’està produint un efecte d’impunitat, on la falta de multes dóna a entendre que els incompliments no seran perseguits ni hi haurà conseqüències. L’Agència Catalana d’Habitatge i l’Agència Catalana de Consum haurien d’estar proactivament vigilant i sancionant els incompliments, informant a tota la ciutadania dels seus drets perquè els pugui exercir. No n’hi ha prou en proclamar drets si no es disposen d’eines per defensar-los.

Experiències internacionals constaten la importància del seguiment de la regulació de preus i la necessitat de que les administracions siguin vigilants i facin ús del seu poder sancionador. Cal canviar de rumb i passar de les proclames i la gesticulació als fets i els resultats.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca