Unes llogateres planten cara a l’arrendador perquè compleixi la regulació i els abaixi el lloguer

L’empresa propietària els ha hagut de tornar 1600€ d’honoraris i pagar una multa per l’incompliment

Una llar de llogateres afiliades al Sindicat de Llogateres s’ha plantat davant el seu arrendador en adonar-se que el preu que els estava cobrant era superior al del l’anterior contracte. Les llogateres van comprovar a través de l’Incasòl que el contracte anterior era de 950€, mentre que el nou contracte marcava una renda de 1200€. Davant això, van interposar una denúncia a través de l’Ajuntament de Barcelona i han aconseguit que l’empresa propietària rebi una sanció. Ara exigeixen una baixada de 250€ per tal què el contracte s’ajusti a la regulació.

Cobrament il·legal de 1600€ d’honoraris i 250€ més de renda mensual

Al revisar el contracte, les llogateres van investigar si totes les dades eren correctes i es van adonar de dues dades que l’arrendador havia posat de forma premeditada per cobrar-los més.

En primer lloc, l’arrendador havia posat el contracte al seu nom, quan realment la propietat és una persona jurídica. Les llogateres van haver de negociar el retorn dels 1600€ d’honoraris, atès que segons el Reial Decret 7/2019 aprovat el febrer del 2019 pel Govern central, els honoraris els han de pagar els arrendadors quan la propietat correspon a una persona jurídica (és a dir, una empresa).

En segon lloc, les llogateres es van adonar que en el contracte no hi havia cap referència al preu del contracte anterior, de manera que incompleix la Llei 11/2020, de regulació de lloguers. Llavors van fer una instància a l’Incasòl per saber quin era el preu de l’anterior contracte i van esbrinar que l’anterior llogater pagava 950€ en comptes dels 1200€ del nou contracte.

Amb aquestes informacions, les llogateres van interposar una denúncia a través de l’Ajuntament de Barcelona, que fa unes setmanes va resoldre el procediment i va posar la primera sanció per contracte il·legal en el marc de la Llei 11/2020.

Retorn de quantitats i autoreducció del lloguer

Les llogateres han exigit a l’arrendador que els abaixi el lloguer al preu que marca la regulació, en aquest cas el de l’anterior contracte, tal com avala la sanció administrativa de l’Ajuntament.  L’arrendador, però, es nega a efectuar la baixada i retornar les quantitats ja cobrades als nous inquilins.

Davant d’aquesta situació, la llar llogatera ha decidit prendre mesures legals per exigir les quantitats cobrades amb interessos: una demanda contra la propietat perquè els torni les quantitats que els ha cobrat de més durant els últims mesos. A més a més, des del mes d’agost han reduït la renda a pagar fins als 950€ que estableix la regulació.

Primera multa per cobrar un lloguer més alt del permès en un any

Les sancions per incomplir la regulació de lloguers a Catalunya continuen i s’amplien a aquells arrendadors que signen contractes amb un preu superior al que estableix la regulació. Durant els últims mesos, tant l’Agència Catalana de l’Habitatge com l’Ajuntament de Barcelona van iniciar expedients sancionadors a arrendadors i portals immobiliaris que no informaven en els anuncis el preu de l’índex i les característiques de l’habitatge a llogar. Avui anunciem la primera multa per signar un contracte amb un preu superior al que marca la regulació.

Aquesta primera denúncia per no respectar el preu de lloguer ha estat interposada pel consistori barceloní, que té competència sancionadora, igual que la resta d’ajuntaments de municipis amb preus regulats. L’Agència Catalana de l’Habitatge i l’Agència de Consum són els altres dos organismes que també tenen competència sancionadora i que també han iniciat expedients per no complir amb la regulació. Es preveu que durant aquest mes arribin més sancions.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca