
L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que condicionarà l’atorgament de llicències d’obres de rehabilitacions d’edificis destinats a l’habitatge al manteniment de les condicions de lloguer dels seus residents.
Les Lleis del Dret a l’Habitatge i d’Urbanisme estableixen els deures de conservació i manteniment de la propietat, així com els drets dels llogaters i dels afectats urbanístics, i determinen com una falta molt greu l’assetjament immobiliari. Fins ara l’Ajuntament sempre havia actuat de forma reactiva, obrint un expedient sancionador, quan es denunciava una d’aquestes situacions; d’ara en endavant, perquè s’atorgui una llicència d’obra caldrà que l’àrea tècnica de la Regidoria d’Habitatge emeti un informe favorable, amb caràcter vinculant, que valori que els drets dels actuals llogaters s’estan respectant. Perquè aquesta mesura s’implanti s’haurà de reformar l’ordenança que regula les llicències, i per això caldrà el suport d’altres grups polítics de l’Ajuntament, a banda del del Govern de la ciutat.
Aquesta mesura es pren per evitar les situacions, tan habituals, on els inversors tenen com a únic objectiu maximitzar els seus beneficis, passant per sobre del dret a l’habitatge. Per fer-ho, emparats en exempcions fiscals injustes, compren propietats verticals i fan fora als seus residents, moltes vegades assetjant-los i atacant violentant els seus drets legítims. Esperem que mesures com aquestes facin de Barcelona una ciutat cada vegada menys acollidora amb el capitalisme immobiliari, que, sense cap ètica ni escrúpols, expulsa a la gent gran i/o econòmicament més feble dels barris on està arrelada.
Els darrers anys, la resistència dels veïns dels edificis afectats per aquesta situació, que es dóna en molts barris de la ciutat -com Sants, Sant Antoni, Poble Sec, Eixample, Sant Andreu…- ha assenyalat el camí. Aquesta proposta de l’Ajuntament els legitima més per seguir defensant el dret a un habitatge digne.
Des del Sindicat de Llogaters i Llogateres estarem atents al compliment i impacte d’aquesta mesura, que valorem favorablement, i instem a la resta de grups polítics de l’Ajuntament a treballar de manera conjunta amb el Govern municipal per aconseguir la modificació de l’ordenança reguladora de llicències, que és necessària per a implementar-la.
Volem emfasitzar, en qualsevol cas, la importància clau de que la mesura tingui veritable caràcter vinculant, i considerem que cal destinar-hi tots els recursos humans i econòmics necessaris per aconseguir-ho. Entenem, malgrat tot, que la nova legislació segueix sense donar plenes garanties al llogater, atès que no assegura que no acabi sent víctima d’una pujada indiscriminada de la renda una vegada el seu contracte s’extingeixi. Per això demanem a les altres administracions competents en matèria d’habitatge i arrendaments, Generalitat i Estat, que regulin socialment el lloguer, limitant els increments de rendes per renovacions i allargant la durada dels contractes.