Nou cas de connivència extrajudicial entre Mossos i un gran propietari. Sobre l’intent de desnonament de la Livia i Juan

Sobre l’intent de desnonament d’avui, 10 de desembre de 2019, a Travessera de Gràcia 274, convocat per l’Oficina d’Habitatge Popular de Gràcia i el Sindicat de Llogateres.

Denunciem públicament les pràctiques il·legals i que transgredeixen normes bàsiques de l’Estat de dret. El cos de Mossos d’Esquadra ha actuat seguint ordres directes de la propietat, de forma autònoma i en contradicció amb la decisió presa prèviament per la comitiva judicial.

La comitiva judicial, després d’avaluar la situació amb normalitat, juntament amb Serveis Socials, responsables d’habitatge, el Servei d’Intervenció en situacions de Pèrdua de l’Habitatge i/ Ocupacions (SIPHO), i representants dels nostres col·lectius, ha decidit suspendre el desnonament de la Livia i el Juan.

Amb l’acta judicial firmada, i quan la família celebrava la suspensió del llançament, la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra ha accedit a l’interior del bloc a través d’una entrada secundària, amb la intenció d’impedir l’entrada als veïns i executar el desnonament. Així, els mossos procedien discrecionalment desatenent la decisió presa per la comitiva judicial.

Les llogateres, quan finalment han pogut accedir a la seva llar, s’han trobat l’ascensor bloquejat i l’escala plena d’agents de la BRIMO.

L’accés dels mossos al bloc ha estat facilitat per la propietat, vàries testimonis han presenciat com un dels Mossos d’Esquadra que es trobava a l’interior retornava les claus a aquesta, deixant palès que el cos policial ha seguit indicacions de la propietat i desatès les ordres emeses per part de la comitiva judicial.

Aprofitant la situació de confusió i descoordinació, la propietària ha pressionat a la comitiva judicial amb l’objectiu de forçar un canvi de decisió i executar un desnonament que ja estava suspès.

És necessari denunciar públicament l’actuació discrecional per part dels Mossos d’Esquadra. No estem davant un fet aïllat: no és la primera vegada que executen un llançament de forma irregular i il·legal. Els Mossos estan obligats a coordinar-se amb la comitiva judicial, i no tenen potestat de decisió per sobre dels representants judicials.

Per això, exigim una revisió dels protocols d’actuació policial en casos de desnonament. Exigim també que el Departament d’Interior esclareixi i assenyali responsabilitats en aquests tipus de maniobres.

Denunciem també la coordinació i enteniment directe entre la propietat i els Mossos d’Esquadra. La propietat no pot utilitzar el cos policial com si fos una empresa privada de desocupació. Situacions com la viscuda avui ens remeten a altres casos on el cos policial sí que s’ha coordinat amb aquest tipus d’empreses, i on s’ha evidenciat l’actuació unilateral posant la seva força al servei exclusiu de la propietat privada.

No podem permetre pràctiques policials que es situin fora de la llei en un Estat de dret, amb l’objectiu exclusiu de protegir interessos privats mentre es vulnera sistemàticament el dret a l’habitatge.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca